Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΑίτημα στο Υπουργείο Τουρισμού για ένταξη των ΑΣΤΕΚ / ΑΣΤΕΡ στο 6ο επίπεδο του εθνικού πλαισίου προσόντων
Τουριστική εκπαίδευση

Αίτημα στο Υπουργείο Τουρισμού για ένταξη των ΑΣΤΕΚ / ΑΣΤΕΡ στο 6ο επίπεδο του εθνικού πλαισίου προσόντων

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικοκού των ΑΣΤΕ Κρήτης και Ρόδου συναντήθηκε με την υπουργό Τουρισμού και συζήτησε θέματα που αφορούν στην προοπτική και το μέλλον των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού (ΑΣΤΕΚ / ΑΣΤΕΡ), στα πλαίσια των νέων συνθηκών που δημιουργήθηκαν με την ψήφιση του νέου νόμου για την εκπαίδευση την υφιστάμενη κατάσταση στις ΑΣΤΕ και τη δυνατότητα προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα.

Μετά από πρόσκληση της υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΑΣΤΕ Κρήτης και Ρόδου στο γραφείο της την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017. Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτος της υπουργού, η γενική γραμματέας Τουρισμού, η διευθύντρια Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης των ΑΣΤΕ, το ΔΣ του Συλλόγου, η διευθύντρια της ΑΣΤΕΚ, καθώς και ο νομικός σύμβουλος της υπουργού.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην προοπτική και το μέλλον των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού (ΑΣΤΕΚ / ΑΣΤΕΡ), στα πλαίσια των νέων συνθηκών που δημιουργήθηκαν με την ψήφιση του νέου νόμου για την εκπαίδευση την υφιστάμενη κατάσταση στις ΑΣΤΕ και τη δυνατότητα προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα.

Εκφράστηκε ομόφωνα η πρόθεση οι ΑΣΤΕ να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στην τριτοβάθμια τουριστική εκπαίδευση της χώρας μας, γι’αυτό και πρέπει:

1. Να είναι ενταγμένες οπωσδήποτε στο 6ο επίπεδο του εθνικού πλαισίου προσόντων. Οι Σχολές σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο προσόντων ανήκουν έως σήμερα στο 5ο επίπεδο και βρίσκονται στην ίδια θέση με τα ΕΠΑ.Λ (απόφοιτοι της τάξης μαθητείας μετά από πιστοποίηση-Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5) και τα ΙΕΚ (απόφοιτοι μετά από πιστοποίηση-Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5). Ως εκ τούτου, υπάρχει αδυναμία πρόσβασης των αποφοίτων των ΑΣΤΕ σε μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η υπουργός τόνισε πως γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για να ενταχθούν οι Σχολές στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις.

2. Να έχουν προγράμματα και κανονισμό σπουδών προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργού, η δημιουργία του Επιστημονικού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη θα δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα, ενώ θα αναλάβουν και την εκπόνηση του νέου προγράμματος και κανονισμού σπουδών. Στο Επιστημονικό Συμβούλιο θα αξιοποιηθούν μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού των Σχολών αλλά και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες.

3. Να είναι επανδρωμένες με επαρκές και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Η υπουργός απάντησε πως έχει δρομολογηθεί η δημιουργία νέου οργανογράμματος των Σχολών το οποίο θα τους δώσει την δυνατότητα να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με τις υποδείξεις των διευθυντών τους.

Παραδώθηκε στην υπουργό σε πολυσέλιδο πακέτο τις προτάσεις και τα αιτήματα του Συλλόγου μας σε όλα τα θέματα που απασχολούν τις ΑΣΤΕ (νέο οργανόγραμμα για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό των ΑΣΤΕ και στελέχωσή τους με αξιόλογο Εκπαιδευτικό και Διοικητικό Προσωπικό που θα κρίνεται και θα αξιολογείται, προτεινόμενο νέο πρόγραμμα σπουδών, εξασφάλιση πρόσβασης των αποφοίτων των ΑΣΤΕ σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, εξασφάλιση και για τους σπουδαστές των ΑΣΤΕ όλων των προνομίων που έχουν όλοι οι σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως: λειτουργία φοιτητικής εστίας, πάσο, ενεργές βιβλιοθήκες και εργαστήρια υπολογιστών ελεύθερης χρήσης, κ.ά.) ενδυνάμωση παλαιών και σύναψη νέων συνεργασιών με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων,  συνεδρίων, κ.λπ.). Επίσης ζητήσαμε να γίνουν οι απαιτούμενες επισκευές των κτιριακών εγκαταστάσεων και να ολοκληρωθεί εγκαίρως η προμήθεια των εκπαιδευτικών συγγραμμάτων.

“Η υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι αρκετά από τα αιτήματά μας έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα λυθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπήρχαν και θέματα που δε συμφωνήσαμε και που η υπουργός είπε ότι λόγω της έλλειψης πόρων και των θεσμικών δεσμεύσεων δεν μπορούν να υιοθετηθούν άμεσα“, δήλωσαν μέλη του Συλλόγου. “Θεωρούμε ότι τα προβλήματα των ΑΣΤΕ είναι πάρα πολλά, σοβαρά και χρονίζοντα, ότι η συνεχής απαξίωση από όλες ανεξαιρέτως τις διοικήσεις του Υπουργείου μας, του εκπαιδευτικού προσωπικού των Σχολών και του Συλλογικού τους οργάνου δεν λειτουργεί θετικά για την επίλυσή τους. Πιστεύουμε ότι το τωρινό Υπουργείο θα κάνει τη διαφορά και θα δώσει την ευκαιρία μιας εποικοδομητικής και γόνιμης συνεργασίας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024