Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι 10 ταχύτατα αναπτυσσόμενες τουριστικές πόλεις του κόσμου είναι όλες ασιατικές
Έρευνα

Οι 10 ταχύτατα αναπτυσσόμενες τουριστικές πόλεις του κόσμου είναι όλες ασιατικές

Με τον ετήσιο μέσο ρυθμό τουριστικής ανάπτυξης να είναι στο 4% ετησίως και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να σημειώνει +5,8%, οι πόλεις αυτές ξεπερνούν σημαντικά τον περιφερειακό και παγκόσμιο μέσο όρο. Η περιοχή αυτή του πλανήτη περιλαμβάνει επίσης μερικές από τις μεγαλύτερες τουριστικές πόλεις στον κόσμο, όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού (WTTC) έδωσε στη δημοσιότητα νέα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο του αστικού τουρισμού ανά τον κόσμο, τα οποία δείχνουν ότι οι δέκα πρώτες ταχύτερα αναπτυσσόμενες τουριστικές πόλεις στον κόσμο είναι όλες στην Ασία.

Η Asia Pacific City Travel & Tourism Impact είναι μια από τις έρευνες του WTTC που εξετάζει τη συμβολή του τουρισμού στις οικονομίες των πόλεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η μελέτη καλύπτει 65 πόλεις, εκ των οποίων 21 στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασιατικές πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τουριστικής ανάπτυξης για τα επόμενα δέκα χρόνια. Το Chongqing (14% ανάπτυξη χρόνο με το χρόνο) καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα, ακολουθούμενο από το Guangzhou (13,1%), τη Σαγκάη (12,8%) και το Πεκίνο (12%). Οι άλλες πόλεις της πρώτης δεκάδας είναι το Chengdu (11,2%), η Μανίλα (10,9%), το Δελχί (10,8%), η Shenzhen (10,7%), η Κουάλα Λουμπούρ (10,1%) και η Τζακάρτα (10%).

Με τον ετήσιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης να είναι στο 4% ετησίως και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να σημειώνει +5,8%, οι πόλεις αυτές ξεπερνούν σημαντικά τον περιφερειακό και παγκόσμιο μέσο όρο. Η περιοχή αυτή του πλανήτη περιλαμβάνει επίσης μερικές από τις μεγαλύτερες τουριστικές πόλεις στον κόσμο. Η Σαγκάη, με ετήσια συμβολή του τουριστικού ΑΕΠ στα 30 δισ. δολ., είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, ακολουθούμενη από το Πεκίνο (29 δισ. δολ.). Το Τόκιο (20 δισ. δολ.) κατατάσσεται στην 6η θέση στον κόσμο. Η Σαγκάη και το Πεκίνο αντιπροσωπεύουν μαζί το 21% του οικονομικού αντίκτυπου της Κίνας στον τομέα του τουρισμού (ΑΕΠ), ενώ μονο το Τόκιο αντιπροσωπεύει το 18% του συνόλου της Ιαπωνίας.

Η κυριαρχία της κινεζικής αγοράς είναι ξεκάθαρη, τόσο όσον αφορά στη μελλοντική της ανάπτυξη και το συνολικό μέγεθός της όσο και ως βασική αγορά εξερχόμενου τουρισμού για προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού. Η επιτυχία των κινεζικών πόλεων οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις εγχώριες επιχειρήσεις (το 94,5% των δαπανών στο Chongqing είναι εγχώριες) και η κινεζική εξερχόμενη αγορά είναι το κλειδί για γειτονικές πόλεις, όπως το Τόκιο (το 24% των τουριστικών δαπανών είναι κινεζικές) και η Μπανγκόκ (το 38%).

Η Gloria Guevara, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του WTTC, δήλωσε ότι “η ισχύς των ασιατικών πόλεων όσον αφορά στην ηγεσία στον τομέα του τουρισμού είναι σαφής, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Ωστόσο, όχι μόνο οι πόλεις αυτές συμβάλλουν σημαντικά στον τουριστικό τομέα της χώρας τους, αλλά και ο τουρισμός είναι σημαντικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης στις ίδιες τις πόλεις“.

Με αυτό το επίπεδο αναμενόμενης ανάπτυξης, δεν μπορεί να υποτιμηθεί η σημασία των επενδύσεων στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τις υποδομές και στις βιώσιμες δημόσιες πολιτικές. Είναι ζωτικής σημασίας θέμα οι τοπικές αρχές να κατανοήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του τουρισμού, του ΑΕΠ και της συνεισφοράς στην απασχόληση και όχι μόνο των αφίξεων επισκεπτών, καθώς επιδιώκουν την ανάπτυξη νέων προϊόντων και ευκαιριών για αύξηση των δαπανών του ταξιδιώτη.

Asia Pacific – City Travel and Tourism Impact 2017

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024