Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπισκέψεις της υπουργού Τουρισμού στη κεντρική Ελλάδα για την τουριστική προβολή της Θεσσαλίας
Τουριστική πολιτική

Επισκέψεις της υπουργού Τουρισμού στη κεντρική Ελλάδα για την τουριστική προβολή της Θεσσαλίας

Οι φορείς της περιοχής έθεσαν στην υπουργό το σύνολο των αναπτυξιακών προτάσεων για το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, και την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Μαγνησίας, όπως η πιστοποίηση μονοπατιών και του περιπατητικού τουρισμού, αλλά και η προβολή του προσκυνηματικού τουρισμού (και λόγω Μετεώρων).

Ευρεία σύσκεψη για τις προτεραιότητες και τις προοπτικές στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής των Τρικάλων και της Καλαμπάκας, πραγματοποίησε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με τους τουριστικούς και παραγωγικούς φορείς και τους συλλόγους της περιοχής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας αρμόδιος για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη δια βίου μάθηση, κ. Γιάννης Μπουτίνας, ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων με έδρα την Καλαμπάκα, κ. Σωτήρης Φαμίσης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Η υπουργός επισήμανε ότι ο τουρισμός είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας και γέφυρα για την ανάπτυξη παραγωγικών κλάδων. Ανέπτυξε το πλαίσιο της υλοποιούμενης εθνικής και περιφερειακής πολιτικής για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο και με επίκεντρο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ώστε τα οφέλη να διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε, το Υπουργείο Τουρισμού επεδίωξε και καθιέρωσε στενή συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους, τα επιμελητήρια, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα.

Τόνισε ότι η Θεσσαλία είναι ιδανικός προορισμός για την προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο και για την προώθηση και προβολή θεματικών μορφών όπως ο θρησκευτικός- προσκυνηματικός, ο τουρισμός υπαίθρου, ο αγροτουρισμός και ο περιηγητικός που προσελκύουν επισκέπτες όλο το χρόνο. Σε αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποιούνται στοχευμένες ενέργειες, μέσα από την  εξαιρετική συνεργασία του υπουργείου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το σύνολο των φορέων.


Στα Μετέωρα η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και (από αριστερά) ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας αρμόδιος για τον τουρισμό, κ. Γιάννης Μπουτίνας, ο βουλευτής Αθανάσιος Παπαδόπουλος, η βουλευτής κα Παναγιώτα Δριτσέλη, ο βουλευτής κ. Χρήστος Σιμορέλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων με έδρα την Καλαμπάκα, κ. Σωτήρης Φαμίσης, και ο αντιδήμαρχος Καλαμπάκας κ. Κωνσταντίνος Ράντος.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υψηλή απήχηση των Μετεώρων και την αύξηση της επισκεψιμότητας από τουριστικές αγορές, όπως η Ρωσία, καθώς και στο σχεδιασμό δράσεων στο πλαίσιο του Έτους Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018 που καθιερώθηκε για να κεφαλοποιηθεί η τεράστια αυτή δυναμική όλα τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά τους οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις και τα αιτήματά τους για τις αναπτυξιακές προοπτικές του τουρισμού με έμφαση στα προγράμματα ΕΣΠΑ για τον τουρισμό και την ένταξη σε αυτά των επαγγελμάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον εναλλακτικό τουρισμό, την πιστοποίηση των μονοπατιών και του περιπατητικού τουρισμού, και την ενίσχυση της σύνδεσης του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου με αγορές του εξωτερικού.

Η υπουργός τόνισε ότι σύντομα θα προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση έως 50% του προϋπολογισμού για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει δραστηριότητες θεματικού τουρισμού. Μίλησε εκτενώς για το έργο του Υπουργείου Τουρισμού στην ενίσχυση των απευθείας πτήσεων και την έναρξη νέων συνδέσεων του εξωτερικού με το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου. Ανέφερε ότι για όλα τα θέματα θα υπάρχει στενή συνεργασία με τους φορείς, ενώ όπως της ζητήθηκε, θα μεταφέρει και τα εκτός αρμοδιότητάς της αιτήματα, στα συναρμόδια υπουργεία.


Στην Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου με την Ηγουμένη Χριστονύμφη και τους φορείς της περιοχής.

Νωρίτερα, η υπουργός επισκέφθηκε τη μοναστική πολιτεία των Μετεώρων. Στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου συναντήθηκε με την ηγουμένη Χριστονύμφη και τις μοναχές. Μίλησε για τις προτεραιότητες στην ανάδειξη της παγκόσμιας ακτινοβολίας των Μετεώρων και της προώθησής τους ως θρησκευτικό και προσκυνηματικό προορισμό. Η υπουργός έτυχε θερμής υποδοχής από επισκέπτες της Μονής που ζήτησαν να συνομιλήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί της και πολλοί Έλληνες επισκέπτες έδειξαν ενθουσιασμένοι, μιλώντας για την επιτυχία του ελληνικού τουρισμού.

Ευρεία σύσκεψη και στο Επιμελητήριο Τρικάλων
Το σχεδιασμό και τις προτάσεις του υπουργείου για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας τα επόμενα χρόνια παρουσίασε η κα Κουντουρά σε ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο Τρικάλων. Παρουσία της υπουργού ως επίσημης προσκεκλημένης στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης από τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού της Π.Ε. Τρικάλων. Τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Β. Γιαγιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ. Γ. Μπουτίνας, οι δήμαρχοι Τρικκαίων κ. Δ. Παπαστεργίου, Καλαμπάκας κ. Χρ. Σινάνης, Φαρκαδόνας κ. Αθ. Μεριβάκης, ενώ το Δήμο Πύλης εκπροσώπησε ο κ. Αρ. Τζάνης.

Η υπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο της υλοποιούμενης εθνικής τουριστικής πολιτικής για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο αποτέλεσε  στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και η ανάδειξη  των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και προορισμού. Αναφέρθηκε στο δυναμικό πρόγραμμα με φορέα υλοποίησης τον ΕΟΤ που περιλαμβάνει μεικτή διαφήμιση, συνδιαφήμιση, ενισχυμένη παρουσία στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, προώθηση στις παγκόσμιες ταξιδιωτικές πλατφόρμες και δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα, εκτεταμένες δράσεις προβολής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα παραδοσιακά μέσα, καθώς και το σχεδιασμό και διοργάνωση του μεγαλύτερου ποτέ αριθμού ταξιδίων εξοικείωσης για touroperators και ξένα ΜΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε η υπουργός, επιδιώκεται διαρκής και στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους δήμους και όλους τους φορείς και με τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού της Π.Ε. Τρικάλων για την αποτελεσματικότερη προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος και των προορισμών των Τρικάλων στις διεθνείς αγορές.

Νωρίτερα η κα Κουντουρά συναντήθηκε με το δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Δ. Παπαστεργίου στο Μύλο Ματσόπουλου γνωστό και ως Μύλο των Ξωτικών, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της χώρας και συζήτησαν για τα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης. Ο δήμαρχος παρέδωσε στην υπουργό τις προτάσεις του Δήμου για την περαιτέρω προβολή του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού τουρισμού με επίκεντρο τα θεματικά μουσεία που λειτουργούν ή έχουν δρομολογηθεί. Ζήτησε επίσης τη στήριξή της στο σχέδιο για την κατασκευή μουσείου του Ασκληπιού στην πόλη των Τρικάλων, στην προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού και την αξιοποίηση των ιαματικών πόρων για την ανάπτυξη του θερμαλισμού και τουρισμού υγείας και ευεξίας.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μ. Λάππας, η αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Ντίνα Δήμα, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη κα Βασιλένα Μητσιάδη, ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γ. Κωτούλας και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδ. Ράπτης, και οι βουλευτές κ.κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, Σ. Παπαδόπουλος και Χρ. Σιμορέλης. Είχε προηγηθεί ξενάγηση της υπουργού στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα, από τον ιδρυτή του κ. Π. Μπαλογιάννη.

Τελευταίος σταθμός ο Βόλος με διαδοχικές συσκέψεις με φορείς σε Μαγνησία και Παράλια Λάρισας
Στο Βόλο, η υπουργός είχε ευρεία σύσκεψη και συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου για τις προτεραιότητες στην τουριστική ανάπτυξη της Μαγνησίας, και την προώθηση και προβολή της ως ελκυστικού προορισμού για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γ. Ζαφείρης και τα μέλη του Προεδρείου κα Χριστίνα Χρυσοστομίδη, Γ. Κοντορίζος, κ. Β. Καραουλάνης, Γ. Μποτσιβάλης, η εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου κα Μαρία Διαμαντή, η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κα Θέκλα Καμμένου, ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ κ. Κ. Λεβέντης, ο κ. Θρ. Σταυριδόπουλος, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, ο κ. Στ. Φαφούτης, καθηγητής ΣΕΦAΑ Αθηνών, η πρώην υφυπουργός κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη και οι βουλευτές κ. Αλ. Μεϊκόπουλος και Σ. Μπαλής.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας στην αρχική τοποθέτησή του τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός Τουρισμού επισκέπτεται τη Μαγνησία και δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής. Οι φορείς έθεσαν το σύνολο των αναπτυξιακών προτάσεων για το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, και την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Μαγνησίας. Ζήτησαν από την υπουργό να μεταφέρει στους συναρμόδιους υπουργούς, τα αιτήματα και τις προτάσεις τους που αφορούν σε ζητήματα συναρμοδιότητας με άλλα υπουργεία και φορείς.

Η υπουργός τόνισε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού της Μαγνησίας είναι σταθερά ανοδική τα δύο τελευταία χρόνια. Με τη συνεργασία όλων, όπως επισήμανε, θα συνεχιστούν στοχευμένα οι δράσεις για την δυναμική προώθηση και προβολή του  τουριστικού προϊόντος  της Μαγνησίας, με  στόχο τον τουρισμό  365 ημέρες το χρόνο, που είναι το ζητούμενο της υλοποιούμενης εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής.

Η υπουργός επισκέφθηκε επίσης τα παράλια του Νομού Λάρισας, στον Αγιόκαμπο καθώς και την Αγιά. Συζήτησε παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Κόκκαλη και του βουλευτή κ. Ν. Παπαδόπουλου, με τον δήμαρχο Αγιάς κ. Αντ. Γκουντάρα και το Προεδρείο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων Λάρισας τα θέματα που αφορούν στην τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη της περιοχής, την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και την προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού που μπορεί να υποστηρίξει η περιοχή.

Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης από τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού της Π.Ε. Τρικάλων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024