Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςEuromonitor International: Αθήνα και Ηράκλειο οι πόλεις με τις καλύτερες τουριστικές επιδόσεις στην Ευρώπη
Προορισμοί

Euromonitor International: Αθήνα και Ηράκλειο οι πόλεις με τις καλύτερες τουριστικές επιδόσεις στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την έρευνα των Euromonitor International και World Travel Market London, το Χονγκ Κονγκ είναι η πιο επισκέψιμη πόλη στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Μπανγκόκ, η οποία έχει ξεπεράσει το Λονδίνο από το 2015. Το Ηράκλειο και η Αθήνα είναι οι πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, επιδεικνύοντας διψήφια ανάπτυξη το 2017.

Το Euromonitor International και η World Travel Market London ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα νέας έρευνας, η οποία υπογραμμίζει τις κυριότερες τουριστικές τάσεις που πρόκειται να διαμορφώσουν την ταξιδιωτική βιομηχανία και αποκαλύπτουν τις πόλεις με τις περισσότερες διεθνείς αφίξεις για το 2016, με προβλέψεις μέχρι το 2025. Η έρευνα επίσης σημειώνει ποιες είναι οι πιο επισκέψιμες αλλά και οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στην Ευρώπη.

Το Ηράκλειο και η Αθήνα είναι οι πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, επιδεικνύοντας διψήφια ανάπτυξη το 2017, καθώς προσφέρουν παρόμοιο κλίμα με τις γειτονικές τους χώρες, οι οποίες όμως πλήττονται από την τρομοκρατία και από άλλες πολιτικοκοινωνικές αναταραχές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, Ευρώπης & Αφρικής (MENA).

Σύμφωνα με την έρευνα, το Χονγκ Κονγκ είναι πρώτη σε επισκέψεις πόλη στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Μπανγκόκ, η οποία ξεπέρασε το Λονδίνο το 2015. Οι ασιατικές πόλεις κυριαρχούν στην παγκόσμια κατάταξη προορισμών, χάρη στην εξαιρετική άνοδο του κινεζικού εξερχόμενου τουρισμού. Ο Wouter Geerts, ανώτερος ταξιδιωτικός αναλυτής στην Euromonitor International, σχολιάζει: “Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι η αυτή που οδήγησε στην αλλαγή του ταξιδιωτικού τοπίου, και αναμένεται να συνεχίσει να κάνει το ίδιο και μέσα στην επόμενη δεκαετία. Για παράδειγμα, η Σιγκαπούρη πρόκειται να ξεπεράσει το Λονδίνο και να γίνει η τρίτη πιο επισκέψιμη πόλη στον κόσμο μέχρι το 2025, καθιστώντας έτσι τις τρεις πρώτες θέσεις καθαρά ασιατική υπόθεση”.

Αντίθετα, οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών πόλεων επηρεάστηκαν τόσο από το μεταναστευτικό όσο και από την κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς και από το Brexit και τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Παρά τη γενική αβεβαιότητα, ορισμένοι ευρωπαϊκοί προορισμοί, ιδίως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν επωφεληθεί από τις αναταραχές που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA). Οι επιδόσεις στην περιοχή αυτή παρουσιάζονται μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τα στοιχεία της Euromonitor προβλέπουν ότι η περιοχή θα ανακάμψει από το 2017 και μετά. Παρά το γεγονός ότι οι βασικές προκλήσεις της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι οι πόλεμοι και οι συνοριακές διαμάχες, η Αφρική προσπαθεί να κάνει το αντίθετο: να ανοίξει τα σύνορα και να ενισχύσει τη συνεργασία της με τα σχέδια της Αφρικανικής Ένωσης για απρόσκοπτα σύνορα.

Σε απόλυτη αντίθεση με την Αφρική, τα σχέδια για ισχυρότερους συνοριακούς ελέγχους μπορεί να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις της Αμερικής. Σύμφωνα με το Travel Forecast Model του Euromonitor International, εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τη NAFTA και επιβάλουν τιμολόγιο 35% στις εισαγωγές από το Μεξικό, μετά και από τα αντίποινα του Μεξικού, ο αντίκτυπος στα διαπεριφερειακά ταξίδια θα είναι άκρως αρνητικός. Η Νέα Υόρκη, η πιο επισκέψιμη πόλη της Αμερικής και η μόνη πόλη των ΗΠΑ στις πρώτες δέκα πιο δημοφιλείς πόλεις, έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για το 2017, αναμένοντας πιθανή μείωση κατά 300.000 επισκέπτες, ως χειρότερο σενάριο.

Οι δέκα πιο δημοφιλείς πόλεις σύμφωνα με το Euromonitor είναι:
1. Χονγκ Κονγκ: 26,5 εκατ. επισκέπτες
2. Μπανγκόκ: 21,2 εκατ. επισκέπτες
3. Λονδίνο: 19,2 εκατ. επισκέπτες
4. Σιγκαπούρη: 16,6 εκατ. επισκέπτες
5. Μακάο: 15,4 εκατ. επισκέπτες
6. Ντουμπάι: 14,9 εκατ. επισκέπτες
7. Παρίσι: 14,4 εκατ. επισκέπτες
8. Νέα Υόρκη: 12,7 εκατ. επισκέπτες
9. Σενζέν: 12,6 εκατ. επισκέπτες
10. Κουάλα Λουμπούρ: 12,3 εκατ. επισκέπτες

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024