Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑύξηση 8% των διεθνών τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη το 8μηνο του 2017, στο 6,6% η Ελλάδα
Τάσεις

Αύξηση 8% των διεθνών τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη το 8μηνο του 2017, στο 6,6% η Ελλάδα

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 8% κατά τη διάρκεια του α' 8μήνου του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με την έρευνα European Tourism 2017-Trends & Prospects της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού. Η Ελλάδα εμφάνισε αύξηση 6,6% στις διεθνείς αφίξεις το διάστημα Ιαν-Ιουν. 2017 και αύξηση 4,9% στις διεθνείς διανυκτερεύσεις την ίδια περίοδο.

Η τελευταία έρευνα “European Tourism 2017-Trends & Prospects” της European Travel Commission αποκαλύπτει έντονη ανάπτυξη του διεθνούς τουρισμού κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου αντανακλώντας την ισχυρή ανθεκτικότητα του τουριστικού τομέα που τόνωσε την οικονομική κατάσταση στις σημαντικότερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού της Ευρώπης. Διαπιστώθηκε ότι 32 από τους 34 προορισμούς σημείωσαν αύξηση στις τουριστικές αφίξεις παρά τις ανησυχίες σε θέματα ασφάλειας και γεωπολιτικών εντάσεων, με πάνω από τους μισους από αυτούς μάλιστα να απολαμβάνουν διψήφια αύξηση.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των 32 προορισμών που εμφάνισαν αύξηση από πλευράς τουριστικών αφίξεων / διανυκτερεύσεων, με αύξηση 6,6% στις διεθνείς αφίξεις το διάστημα Ιαν-Ιουν. 2017 και αύξηση 4,9% στις διεθνείς διανυκτερεύσεις την ίδια περίοδο.

Η χώρα μας είναι 9η στις αφίξεις Γερμανών τουριστών, 26η στις αφίξεις Ιταλών, 22η στις αφίξεις Ρώσων, 11η στις αφίξεις Ολλανδών, 13η στις αφίξεις Γάλλων, ενώ αν και υπήρξε αύξηση στις αφίξεις Βρετανών τουριστών, οι διανυκτερεύσεις τους μειώθηκαν (το ίδιο συνέβη και σε Μαυροβούνιο και Ισπανία) – κάτι που υποδηλώνει ότι οι Βρετανοί τουρίστες περιορίζουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, ώστε να εξισορροπήσουν τα ταξιδιωτικά τους έξοδα λόγω της ασθενέσθερης στερλίνας.

Όσον αφορά στις αγορές εκτός Ευρώπης, μόνο η Ελλάδα, το Μονακό και η Τουρκία δεν εμφάνισαν αύξηση στις αφίξεις από τις ΗΠΑ το 2017. Το ίδιο συνέβη και με τις αφίξεις από τον Καναδά.

Ένας στους δύο προορισμούς (32) εμφάνισε αύξηση των διεθνών αφίξεων άνω του 10%, με προορισμούς που είχαν προηγουμένως επηρεαστεί από θέματα σχετικά με την ασφάλεια, πλέον να ανακάμπτουν. Η Τουρκία (+26%) εμφάνισε μια τεράστια ανάκαμψη, την οποία βοήθησε η άνοδος των ρωσικών αφίξεων, βάσει στοιχείων του Αυγούστου. Η Ισλανδία (+30%) σημείωσε ταχύτερη ανάπτυξη, παρά τις ανησυχίες σχετικά με τη πληρότητα των καταλυμάτων και τους περιορισμούς στις διαθέσιμες υποδομές. Οι νότιοι / μεσογειακοί προορισμοί, η Σλοβενία, η Σερβία (+19%), η Μάλτα (+ 17%) και η Κύπρος (+15%) παρουσίασαν και αυτοί αύξηση στον αριθμό των τουριστών τους. Η Ισπανία (+10%) παρουσίασε επίσης ισχυρή άνοδο παρά τις πολιτικές εντάσεις στην Καταλονία και τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Αυγούστου. Για την Ισπανία, η άνοδος αυτού του ποσοστού είναι πολύ σημαντική λόγω του μεγέθους της ως τουριστικού προορισμού (75 εκατ. διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2016, με βάση τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού).

Οι ρωσικές τουριστικές ροές στην Ευρώπη ανακάμπτουν, καθώς η οικονομία επανέρχεται ύστερα από βαθιά ύφεση. Η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών αναμένεται να αυξήσει την κατανάλωση και τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Όλοι οι προορισμοί που εξετάστηκαν, (πλην δυο), ανακάμπτουν μετά από χρόνια πτώσης. Η Τουρκία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στις ρωσικές αφίξεις τουριστών, πάνω από +800%, από τότε που η ρωσική κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση στις πτήσεις τσάρτερ προς τη γειτονική χώρα. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την αγορά αυτή παραμένουν θετικές, με την αύξηση να αναμένεται στο 10% έως το 2020.

Ο κινέζικος εξερχόμενος τουρισμός συνεχίζει να είναι αυτός που ενισχύει τις τουρσιτικές αφίξεις σε όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, με όλες τις χώρες εκτός από δύο να σημειώνουν διψήφια ποσοστιαία αύξησης. Η τουριστική ζήτηση από την αγορά αυτή ενισχύθηκε από τις ενθαρρυντικές οικονομικές συνθήκες και την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη της κινεζικής μεσαίας τάξης. Μέχρι στιγμής, το 2017 οι αφίξεις Κινέζων στην Ευρώπη εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η ταξιδιωτική ζήτηση από την Ινδία προς την Ευρώπη σημείωσε επίσης σταθερή θετική επίδοση, με αύξηση που εκτιμάται στο +14% για το 2017.

ETC-Quarterly Report Q3 2017

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024