Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμια'Ελέγχετε καλύτερα στην Ελλάδα για να μην σας ελέγχουμε εδώ' λένε οι Γερμανοί
Αερομεταφορές

'Ελέγχετε καλύτερα στην Ελλάδα για να μην σας ελέγχουμε εδώ' λένε οι Γερμανοί

Στις 11 Οκτωβρίου ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maizière είχε ενημερώσει τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα για την απόφασή του να θέσει τον έλεγχο των συνόρων σε εθνική δικαιοδοσία για 6 μήνες, με έναρξη τις 12 Νοεμβρίου.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι ο έλεγχος που γίνεται στους επιβάτες σε πτήσεις από Ελλάδα περιορίζεται στα “απολύτως αναγκαία”, δηλαδή οι συνοριακοί συγκρίνουν συνήθως μόνο τη φωτογραφία στην ταυτότητα με το πρόσωπο του κατόχου. Επίσης οι καθυστερήσεις και η δημιουργία ουρών αφορά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι Αρχές και το υπουργείο καταβάλλουν “στο μέγιστο δυνατό βαθμό” προσπάθειες, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα.

Σε ερώτηση που αφορούσε σε κατηγορίες επιβατών, ότι οδηγήθηκαν σε χώρους των αεροδρομίων που προβλέπονται για όσους έρχονται από προορισμούς εκτός Schengen, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτό δε συνέβη στα μεγάλα αεροδρόμια, όπως είναι π.χ. το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, αλλά σε μικρότερα, τα οποία δν διαθέτουν πάντα τους αναγκαίους χώρους.

Άλλες 3.200 αφίξεις από Ελλάδα με πλαστά έγγραφα απετράπησαν έως σήμερα
Εκτός από τις 1.000 παράνομες αφίξεις στη Γερμανία σε διάστημα 10 μηνών, από τις αρχές του 2017, απετράπησαν άλλα 3.200 άτομα, που δεν είχαν τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα, να ξεκινήσουν καν το ταξίδι τους από την Ελλάδα – και αυτό χάρη στη συνδρομή και Γερμανών αστυνομικών στη χώρα μας, καθώς υπάρχει γερμανικός σύνδεσμος στην Αθήνα, σε συνεργασίες με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές. Σημειώνεται ότι οι 1.000 παράνομες αφίξεις στις Γερμανία από Ελλάδα διαπιστώθηκαν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός να είναι πολύ μεγαλύτερος. Από αυτά τα 1.000, το 1/4 είναι Σύροι.

Ενήμερη από την αρχή η ελληνική κυβέρνηση
Στις 11 Οκτωβρίου ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maizière είχε ενημερώσει τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα για την απόφασή του να θέσει τον έλεγχο των συνόρων σε εθνική δικαιοδοσία για 6 μήνες, με έναρξη τις 12 Νοεμβρίου. Στις 13 Οκτωβρίου ο κ. de Maizière ενημέρωσε και τους υπόλοιπους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ σε σύσκεψή τους στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που έλαβε η Deutsche Welle από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά είχε εικόνα των ελέγχων.

“Την περασμένη εβδομάδα έγινε συνάντηση στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φραγκφούρτης ανάμεσα σε εκπροσώπους του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας με ελληνική αντιπροσωπεία. Στην ελληνική πλευρά δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσει εικόνα των ελέγχων επί τόπου. Συμφωνήθηκε οι συζητήσεις που γίνονται μέχρι τώρα σε τακτική βάση να συνεχιστούν με τη συμμετοχή του συνδέσμου της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Ελλάδα” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατεπείγουσα ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ για τους γερμανικούς ελέγχους σε πτήσεις από την Ελλάδα
Με αφορμή τους ελέγχους που διενεργούν οι γερμανικές αρχές στις πτήσεις από την Ελλάδα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να μάθει την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου κατά παρέκκλιση της Συνθήκης Schengen.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά πόσον οι έλεγχοι αυτοί συνάδουν με το πνεύμα, αλλά και τις διατάξεις του Κώδικα Σένγκεν.  Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί, εάν η εφαρμογή του μέτρου αυτού συνδέεται με πιθανές αδυναμίες κατά τους ελέγχους στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα που διενεργούνται από την Ελλάδα.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κας Βόζεμπεργκ:
“Το τελευταίο διάστημα διεξάγονται στα αεροδρόμια της Γερμανίας εξονυχιστικοί έλεγχοι διαβατηρίων σε όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες που φθάνουν με πτήσεις από την Ελλάδα. Βάσει καταγγελιών, οι γερμανικές αρχές από τις 12 Νοεμβρίου υποχρεώνουν τα αεροπλάνα από την Ελλάδα να προσγειώνονται σε ειδικές εξόδους και στη συνέχεια ελέγχουν επισταμένα όλους τους επιβάτες. Μάλιστα, στέλεχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας δηλώνει ότι οι  πτήσεις από την Ελλάδα αντιμετωπίζονται συστηματικά από τις Γερμανικές αρχές σαν να προέρχονται από την Τουρκία ή την Αίγυπτο.

Δεδομένου ότι η επαναφορά των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν αποτελούν εξαιρετικό μέτρο έσχατης ανάγκης, που πρέπει εφαρμόζεται σε περιορισμένη έκταση, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στην ελεύθερη κυκλοφορία, ερωτάται η Επιτροπή:
– Έχουν αξιολογηθεί μέχρι στιγμής οι συγκεκριμένοι έλεγχοι, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν μία χώρα de facto εκτός Σένγκεν, και κατά πόσο έχει κριθεί η αναγκαιότητά τους βάσει των κριτηρίων για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων που καθορίζονται στον Κώδικα Σένγκεν;
– Έχουν παρατηρηθεί τεκμηριωμένα σοβαρές αδυναμίες σχετικά με τους ελέγχους που διενεργούνται στα εξωτερικά σύνορα από την Ελλάδα, οι οποίες δικαιολογούν την εφαρμογή του ως άνω μέτρου για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης ή της εσωτερικής ασφάλειας εντός του χώρου Σένγκεν (άρθρο 29);
– Για πόσο χρονικό διάστημα έχουν ενημερώσει οι γερμανικές αρχές ότι πρόκειται να διενεργούν τους ανωτέρω ελέγχους;”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024