Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟ πολιτιστικός τουρισμός στο επίκεντρο συνάντησης για το έργο CHRISTA στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Πολιτιστικός τουρισμός

Ο πολιτιστικός τουρισμός στο επίκεντρο συνάντησης για το έργο CHRISTA στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στην τοπική ομάδα εμπλεκομένων του έργου CHRISTA συμμετέχουν ενεργά από την έναρξη του έργου φορείς πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως μουσεία και ιδρύματα παραγωγής πολιτισμού, φορείς τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το υπό διαμόρφωση Σχέδιο Δράσης για την αξιοποίηση του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας ως εργαλείου πολιτικής σε θέματα πολιτισμού και τουρισμού τέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην τρίτη, κατά σειρά, συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης  της Π.Κ.Μ. και της τοπικής ομάδας εμπλεκομένων φορέων (local stakeholder group), που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του έργου “CHRISTA: Culture and Heritage for Responsible, Innovative and Sustainable Tourism  (Πολιτισμός και Κληρονομιά για Δράσεις Υπεύθυνου, Καινοτόμου και Βιώσιμου Τουρισμού)”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG EUROPE 2014-2020.

Στην τοπική ομάδα εμπλεκομένων του έργου CHRISTA συμμετέχουν ενεργά από την έναρξη του έργου φορείς πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως μουσεία και ιδρύματα παραγωγής πολιτισμού, φορείς τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η τοπική ομάδα ενημερώθηκε για την εξέλιξη του έργου, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης εργασίας στο Sibiu της Ρουμανίας, για την επόμενη θεματική συνάντηση στη Λετονία, με αντικείμενο τις καλές πρακτικές ψηφιοποίησης, καθώς και για την πρόοδο σύνταξης του Σχεδίου Δράσης αξιοποίησης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας ως εργαλείου πολιτικής σε θέματα πολιτισμού και τουρισμού. Στο υπό διαμόρφωση Σχέδιο Δράσης  η τοπική ομάδα έχει ενεργή συμμετοχή με τη κατάθεση χρήσιμων προτάσεων και με τη συμμετοχή στην άτυπη, αλλά ουσιαστική διαδικασία διαβούλευσης για τη διαμόρφωση των επόμενων βημάτων ενίσχυσης των δράσεων πολιτισμού, στους άξονες και τις κατευθύνσεις του CHRISTA.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο λόγος δόθηκε κυρίως στους εκπρόσωπους των φορέων, οι οποίοι κατέθεσαν σειρά προτάσεων και για τους τέσσερις άξονες που πραγματεύεται το CHRISTA (άυλη κληρονομιά, βιομηχανική κληρονομιά, επεξηγηματικά μέσα και ψηφιοποίηση) και της εφαρμογής καινοτόμων δράσεων προώθησης του πολιτιστικού αποθέματος ως τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα, συζητήθηκαν και προτάθηκαν τρόποι καλύτερου συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων.

Στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρείχαν ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για την ενίσχυση δράσεων πολιτισμού και τουρισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσκληση 2.γ.2, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται μέσα στην επόμενη χρονιά.

Στις εργασίες έδωσε το “παρών” ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκομένους για την παρουσία και για το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο έργο. Ο κ. Θάνος αναφέρθηκε στην τρέχουσα στρατηγική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε σχέση με την προώθηση του πολιτισμού ως βασικού προϊόντος θεματικού τουριστικού προϊόντος και τόνισε για μία ακόμη φορά τη σημασία της συνεργασίας των μελών αυτής της ομάδας όχι μόνο στο πλαίσιο του έργου CHRISTA, αλλά και γενικότερα για την ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία και την αξία των συνεργειών με τους φορείς τόσο στο πλαίσιο του προγράμματος τουριστικής προβολής όσο και του νέου ΕΣΠΑ, καθώς και στην ανάγκη να προβλεφθεί ένας μηχανισμός ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τις δράσεις που υλοποιούν ή που προτείνουν προς υλοποίηση. Σημειώθηκε, επίσης, ότι μέσω του έργου Christa, όπως και μέσω άλλων αντίστοιχων έργων στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βελτιώνεται η δικτύωση και η εξωστρέφειά των εμπλεκομένων, αφού έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσουν εμπειρίες και καλές πρακτικές στον τομέα του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς με άλλους φορείς (stakeholders) από τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτά.

Το Σχέδιο Δράσης που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση του έργου Christa θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού για την ωριμότητα και υποβολή προτάσεων πολιτιστικού τουρισμού στο νέο ΕΣΠΑ και σε αυτήν τη κατεύθυνση συμφωνήθηκε από όλους η συνέχιση της συνεργασίας υπό της κατευθύνσεις της ομάδας έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024