Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΕρώτηση της Ευρωβουλευτού Ελ. Βόζεμπεργκ για 'καραντίνα' των Ελλήνων ταξιδιωτών στα αεροδρόμια της Ευρώπης
Αερομεταφορές

Ερώτηση της Ευρωβουλευτού Ελ. Βόζεμπεργκ για 'καραντίνα' των Ελλήνων ταξιδιωτών στα αεροδρόμια της Ευρώπης

Η κα Βόζεμπεργκ ζητά να πληροφορηθεί τις αδυναμίες στον έλεγχο των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων και την ταυτοποίηση προσώπων από τις ελληνικές Αρχές, καθώς και την παράνομη δράση κυκλωμάτων παραποίησης ταξιδιωτικών εγγράφων στην Ελλάδα.

Νέα κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κα Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με αφορμή τους εκτεταμένους πλέον ελέγχους που διενεργούνται σε κεντρικά αεροδρόμια της Ευρώπης σε όλους τους επιβάτες που φτάνουν με πτήσεις από την Ελλάδα.

Σε συνέχεια της πρόσφατης από 22/11/2017 ερώτησής της για το θέμα αυτό, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι αν και τα κράτη – μέλη έχουν το δικαίωμα δειγματοληπτικών ελέγχων εντός Schengen, οι έλεγχοι που διενεργούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλους τους επιβαίνοντες των πτήσεων από Ελλάδα δε διαφέρουν από τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απομονώνεται η Ελλάδα από το χώρο Schengen και να διασύρεται διεθνώς, ενώ παράλληλα ταλαιπωρούνται με χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου οι επιβάτες για πιθανή κατοχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Η κα Βόζεμπεργκ ζητά να πληροφορηθεί τις αδυναμίες στον έλεγχο των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων και την ταυτοποίηση προσώπων από τις ελληνικές Αρχές, καθώς και την παράνομη δράση κυκλωμάτων παραποίησης ταξιδιωτικών εγγράφων στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κας Βόζεμπεργκ:

“Σε συνέχεια της υπ’ αριθμόν P-007170/22-11-2017 ερώτησής μου σχετικά με τους συστηματικούς ελέγχους που διενεργούνται από τις γερμανικές αρχές σε όλες τις πτήσεις από την Ελλάδα, έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα επέκταση του μέτρου αυτού και σε άλλα κεντρικά αεροδρόμια του χώρου Schengen στην Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, όπου ελέγχονται εξονυχιστικά όλοι οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα. Ο κώδικας συνόρων του Σένγκεν ορίζει ότι δε διενεργούνται συνοριακοί έλεγχοι προσώπων κατά τη διέλευση των εσωτερικών συνόρων μεταξύ των κρατών – μελών του χώρου Σένγκεν, ενώ η επαναφορά τους μπορεί να γίνει κατ΄εξαίρεση, όταν είναι αναγκαία σε περιπτώσεις σοβαρης απειλής για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια.

Δεδομένου ότι οι πτήσεις από την Ελλάδα έχουν μπει σε καραντίνα από τις αστυνομικές αρχές των Κρατών – μελών του χώρου Σένγκεν, διότι χαρακτηρίζονται ως ευαίσθητες για τον εντοπισμό επιβαινόντων με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Τί στοιχεία διαθέτει, βάσει αναφορών και από τις διωκτικές αρχές άλλων κρατών – μελών, για την παράνομη δράση κυκλωμάτων παραποίησης ταξιδιωτικών εγγράφων στη Ελλάδα;
  • Έχουν εντοπιστεί επιβαίνοντες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στις πτήσεις από την Ελλάδα κατά τους ανωτέρω συστηματικούς ελέγχους και εάν ναι, πόσα καταγεγραμμένα περιστατικά υπάρχουν μέχρι στιγμής;
  • Παρατηρούνται αδυναμίες κατά τον έλεγχο των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων και την ταυτοποίηση προσώπων από τις ελληνικές Αρχές;”.

 

 

Στη φωτογραφία το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

 

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024