Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΕπαναφορά της τεκμαρτής φορολόγησης των καταλυμάτων δυναμικότητας έως 7 δωματίων του ν. 2238/1994 ζητά η ΣΕΤΚΕ
Τουριστικά καταλύματα

Επαναφορά της τεκμαρτής φορολόγησης των καταλυμάτων δυναμικότητας έως 7 δωματίων του ν. 2238/1994 ζητά η ΣΕΤΚΕ

Πάγια θέση της ΣΕΤΚΕ παραμένει η άμεση απόσυρση όλων των διατάξεων της νομοθεσίας που αφορούν στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων και ότι, όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό πρέπει να κάνουν έναρξη στην εφορία και να ενταχθούν στην κατηγορία των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων με έκδοση άδειας λειτουργίας.

Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) θεωρεί ότι, όσο μια απλή αστική εκμετάλλευση περιουσίας μπαίνει σφήνα σε έναν από τους πιο ζωντανούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, χαμένες θα βγουν οι επιχειρήσεις, ο τουρισμός και τα έσοδα του κράτους γενικότερα. Ακόμη, με την ευκαιρία της επίκλησης από το Υπουργείο Οικονομικών της αύξησης των κρατικών εσόδων μέσα από την ‘οικονομία του διαμοιρασμού’, προτείνει την επαναφορά της τεκμαρτής φορολόγησης των καταλυμάτων δυναμικότητας έως 7 δωματίων του ν. 2238/1994, η οποία μπορεί να γίνει άμεσα μέσω της έκδοσης σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και κα Έλενα Κουντουρά αντίστοιχα, με αντικείμενο την “Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τη Βραχυχρόνια Τουριστική Μίσθωση” αναφέρει:

“Κύριε Υπουργέ,

Η Συνομοσπονδία μας κατά τα τελευταία δυο χρόνια, από την κατάργηση της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 4276/2016 με τον ν. 4336/2015 για το τι θεωρείται τουριστική μίσθωση και στη συνέχεια με το άρθρο 111 τον ν. 4446/2016 και το άρθρο 84 του ν. 4472/2017, εξέφρασε την άμεση και κατηγορηματική αντίθεσή της με τις εξελίξεις στο πλαίσιο για την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων και τον τρόπο με τον οποίο αυτή θεσμοθετήθηκε.

Επανειλημμένως όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε, μέσα από τεκμηριωμένα στοιχεία και επιχειρήματα, να πείσουμε την Κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά στην αγορά της τουριστικής διαμονής των καταλυμάτων, τονίζοντας την καταστροφή που η βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση θα φέρει στον κλάδο μας και την απαξίωση που θα προκαλέσει στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Από τη μία πλευρά του νομίσματος βρίσκονται οι νόμιμες και επαγγελματικές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίες λειτουργούν έχοντας λάβει το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ και οι οποίες, φυσικά, επωμίζονται όλα τα οικονομικά βάρη που προκύπτουν από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.  

Από την άλλη, προβάλλουν πλέον ως ορατή απειλή οι ιδιωτικές κατοικίες, τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών ‘βαπτίζει’ ως τουριστικές επιχειρήσεις και οι ‘ερασιτέχνες’ απασχολούμενοι με τον τουρισμό ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι μπορούν να τις μισθώνουν χωρίς καμία απολύτως άλλη υποχρέωση πλην της μειωμένης φορολόγησης αστικής μίσθωσης. Μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις, η απειλή είναι ήδη εδώ και επηρεάζει άμεσα πρώτα τον κλάδο των ενοικιαζομένων δωματίων και λοιπών μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ενώ σε δεύτερη φάση θα επηρεάσει επίσης και τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, με αποτέλεσμα την δραστική μείωση της διαθέσιμης επαγγελματικής τουριστικής διαμονής.

Κύριε Υπουργέ,

Είχαμε μία ελπίδα ότι, θα χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες που σας δίνει το νέο πλαίσιο του νόμου, το οποίο σας επιτρέπει να ρυθμίσετε μερικώς το πλαίσιο και να θέσετε ελάχιστες –αλλά πολύ σημαντικές- προϋποθέσεις για την άσκηση της βραχυχρόνιας τουριστικής μίσθωσης, θεσμοθετώντας κριτήρια ποσοτικά και ποιοτικά, που δεν θα μετέτρεπαν αυτού του είδους την καθαρά αστική εκμετάλλευση περιουσίας σε επάγγελμα. Δυστυχώς και πάλι τα αιτήματά μας δεν εισακούστηκαν, αφού βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την υπ’ αριθμ. 1187/2017 ΠΟΛ του διοικητή της ΑΑΔΕ, που ρυθμίζει καθαρά φορολογικής φύσεως και αποτύπωσης θέματα και η οποία όχι μόνο δε δίνει λύσεις, αλλά δε θα επιφέρει ούτε τα αναμενόμενα έσοδα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Πάγια θέση του φορέα μας παραμένει η άμεση απόσυρση όλων των διατάξεων της προαναφερθείσας κείμενης νομοθεσίας που αφορούν την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων και ότι, όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, έναν ευαίσθητο τομέα της εθνικής οικονομίας, πρέπει να κάνουν έναρξη στην εφορία και να ενταχθούν στην κατηγορία των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων με έκδοση άδειας λειτουργίας.

Άλλωστε με τον ν. 4442/2016, η διαδικασία πλέον είναι σύντομη και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, θεωρώντας πως θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω απλοποίηση μειώνοντας τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την λειτουργία τους.

Θεωρούμε ότι, όσο μια απλή αστική εκμετάλλευση περιουσίας μπαίνει σφήνα σε έναν από τους πιο ζωντανούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, χαμένες θα βγουν οι επιχειρήσεις, ο τουρισμός και τα έσοδα του κράτους γενικότερα. Τέλος, με την ευκαιρία της επίκλησης από το Υπουργείο Οικονομικών της αύξησης των κρατικών εσόδων μέσα από την ‘οικονομία του διαμοιρασμού’, προτείνουμε την επαναφορά της τεκμαρτής φορολόγησης των καταλυμάτων δυναμικότητας έως 7 δωματίων του ν. 2238/1994, η οποία μπορεί να γίνει άμεσα μέσω της έκδοσης σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Είμαστε βέβαιοι ότι τότε, τα έσοδα που θα προκύψουν για το κράτος θα είναι περισσότερα και σταθερότερα από αυτά που θα προκύψουν από την οικονομία του διαμοιρασμού”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024