Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΟφειλές 23,3 εκατ. ευρώ στους επιβάτες ως αποζημίωση για καθυστερήσεις πτήσεων το 2017
Αερομεταφορές

Οφειλές 23,3 εκατ. ευρώ στους επιβάτες ως αποζημίωση για καθυστερήσεις πτήσεων το 2017

Βάσει του AirHelp Score 2017, το αεροδρόμιο της Αθήνας θεωρείται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, κατακτώντας την 27η θέση σε ποιότητα υπηρεσιών και ακρίβεια χρόνου των πτήσεων. Το AirHelp Score επίσης ανέδειξε την Olympic Air ως Νο39 (ανάμεσα στις 40 καλύτερες αεροπορικές στον κόσμο). Η Bulgaria Air και η SmartWings κατατάχθηκαν ως οι χειρότερες στον κόσμο.

Η εταιρεία αποζημιώσεων για καθυστερήσεις πτήσεων AirHelp ανακοίνωσε ότι πάνω από 13.812 επιβάτες που πέταξαν από το αεροδρόμιο της Αθήνας, είχαν προβλήματα με καθυστερήσεις πτήσεων από 3 ώρες και πάνω. Η AirHelp υπολόγισε ότι αυτοί οι επιβάτες έχουν δικαίωμα για αποζημίωση περίπου 3,5 εκατ. ευρώ το  2017 (Ιανουάριος 2017 – Νοέμβριος 2017). Οι πτήσεις αυτές έχουν να κάνουν καθαρά με προβλήματα που δημιουργούνται από τον αερομεταφορέα και όχι από συνθήκες έκτακτης ανάγκης είτε υπαιτιότητας του αεροδρομίου. Το εκάστοτε αεροδρόμιο χρησιμοποιείται ως προσδιορισμός προέλευσης των πτήσεων.

Ο πιο πολυσύχναστος μήνας για ταξίδια ήταν ο Αύγουστος, που συμπωματικά είναι και ο μήνας με τους περισσότερους τουρίστες. Βάσει του ποσοστού των προβληματικών πτήσεων από όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας, οι πτήσεις από τη χώρα μας με προορισμό το αεροδρόμιο Stansted London είχε τις περισσότερες προβληματικές πτήσεις και στη συνέχεια ακολουθούν πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Σαντορίνης και της Μυκόνου.

Βάσει του AirHelp Score 2017 που έχει ήδη ανακοινωθεί, το αεροδρόμιο της Αθήνας θεωρείται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου κατακτώντας την 27η θέση σε ποιότητα υπηρεσιών και ακρίβεια χρόνου των πτήσεων. Το AirHelp Score επίσης ανέδειξε την Olympic Air ως Νο 39 (ανάμεσα στις 40 καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο). Ενδιαφέρον έχει ότι η αεροπορική Monarch airlines μπήκε υπό επιτήρηση φέτος τον Οκτώβριο, ενώ με την AirBerlin συνέβη το ίδιο μέσα στον Αύγουστο. Εκτός αυτού, η Ryanair έχει συστηματικά ακυρώσεις τους τελευταίους μήνες επηρεάζοντας πάνω από 2 εκατ. επιβάτες, κυρίως μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Νωρίτερα φέτος, ακόμα και η υποδειγματική εταιρεία της Αγγλίας, British Airways αντιμετώπισε δύο φορές πολύ σοβαρά προβλήματα με τη μηχανογράφησή της μέσα σε ένα μήνα, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους επιβάτες της από ακυρώσεις ή καθυστερήσεις, χρεώνοντας της αεροπορική με περίπου 100 εκατ. λίρες στερλίνες για αποζημιώσεις επιβατών.

Κάποιες από τις πιο περίεργες δικαιολογίες που λένε οι αεροπορικές εταιρείες για τις καθυστερήσεις τη χρονιά που πέρασε, είναι ότι βρέθηκε στο αεροπλάνο σκορπιός ή ένα ποντίκι ή ότι δεν είχαν χαρτί τουαλέτας. Στην πραγματικότητα, η ύπαρξη ποντικιού και σκορπιού θα μπορούσε να είχε στοιχίσει στην British Airways μέχρι και 153,746 λιρες σε αποζημιώσεις για κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά.

Όπως αναφέρει η κα Χρύσα Πομόνη, εκπρόσωπος της AirHelp, “το 2017 ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για τους επιβάτες κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί με την κατάρρευση της Monarch, το φιάσκο της Ryanair και τη χρεωκοπία της AirBerlin, υπήρξε μεγάλος αριθμός πτήσεων που ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν και αυτά επηρέασαν πολλούς επιβάτες. Κλείνοντας η χρονιά, βλέπουμε επίσης τις ακυρώσεις πτήσεων της Easyjet στο αεροδρόμιο Μακεδονία, αλλά δυστυχώς οι επιβάτες δεν έχουν δικαίωμα για αποζημίωση γιατί η αεροπορική εταιρεία ισχυρίζεται λόγους ασφάλειας των πτήσεων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα, αλλά με τους επιβάτες να μην καλύπτονται από τον κανονισμό προστασίας των επιβατών ΕΚ261. Σε περίπτωση ακύρωσης ή καθυστέρησης πτήσης με υπαιτιότητα της αεροπορικής, οι επιβάτες δικαιούνται μέχρι και 600 ευρώ αποζημίωση από των αντίστοιχο αερομεταφορέα. Όμως, εκτός από το 2% που θα ζητήσει αποζημίωση, η πλειοψηφία των επιβατών δε γνωρίζει τα δικαιώματά της. Παρακαλούμε τους επιβάτες που έχουν αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα φέτος, να διαβάσουν τα δικαιώματά τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν χάνουν την αποζημίωση που δικαιούνται. Στην AirHelp, η προτεραιότητά μας είναι να βοηθάμε επιβάτες να πάρουν τη νόμιμη αποζημίωσή τους”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024