Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠενήντα χρόνια ανασκαφής στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης
Πολιτισμός

Πενήντα χρόνια ανασκαφής στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης

Το πιο πρόσφατο έργο στον τομέα του πολιτισμού αποτελεί η διάσωση του Γουλά στο Εμπορείο, ενώ σχεδιάζεται και επέκταση του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, καθώς και αναδιαμόρφωση του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο αμφιθέατρο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε χθες η 4η ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Θήρας στην Αθήνα, με κύριο θέμα φέτος “50 χρόνια Ακρωτήρι – Έργα και Προοπτικές στο χώρο του Πολιτισμού”.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου, η οποία στον χαιρετισμό της συνεχάρη τη στάση και θέληση του δημάρχου, να στηρίζει διαχρονικά την προστασία, την ανάδειξη και την προβολή του μεγάλου πολιτιστικού πλούτου της Σαντορίνης.

Με αφορμή τα 50 χρόνια ανασκαφής στο Ακρωτήρι, ο δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος αναφέρθηκε όχι μόνο στη σημαντικότητα του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και στην ευθύνη που φέρουμε όλοι μας για τη σωστή διαχείριση του. “Η δημοτική αρχή” αναφέρει ο κ. Ζώρζος, “αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς, που τα πενήντα χρόνια ανασκαφής στο Ακρωτήρι έρχονται εφέτος να υπενθυμίσουν, δίνει ιδιαίτερο βάρος στον σχεδιασμό για την προστασία, την ανάδειξη και την προβολή της”. Ο δήμαρχος Θήρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα όσα έχουν γίνει και γίνονται τόσο από το Δήμο Θήρας όσο και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το πιο πρόσφατο έργο αποτελεί η διάσωση του Γουλά στο Εμπορείο, το οποίο δημοπρατείται εντός της εβδομάδος από πόρους του Δήμου (τοποθέτηση ικριωμάτων περιμετρικά του μνημείου προϋπολογισμού πάνω από 300.000 ευρώ, για να είναι δυνατή η ολοκλήρωση της μελέτης του και η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του έργου).

Ο δήμαρχος Θήρας, αναφέρθηκε επίσης και στα έργα υποδομών που έχουν δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα από το Δήμο Θήρας όπως: α) η υπογραφή σύμφωνου συνεργασίας με τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ για την αξιοποίηση του εντοπισμένου γεωθερμικού πεδίου ως προς την πιθανή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, β) ολοκληρώνεται η διαδικασία για να ξεκινήσει το έργο νέας μονάδας αφαλάτωσης, της μεγαλύτερης στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενη από το ΕΠΠΕΡΡΑ, γ) ένταξη στο ΕΣΠΑ η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού των Φηρών, δ) σε ό,τι αφορά στα λιμενικά έργα, προχωρά η υλοποίηση της μαρίνας στο Μονόλιθο, καθώς έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εγκρίθηκε επίσης από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εναλλακτικών λιμενικών πυλών του νησιού. Επιπλέον, έχει εγκριθεί και εντός ολίγου δημοπρατείται, έργο 8,4 εκατ. ευρώ που αφορά στην αποκατάσταση των καταστροφών, αλλά και τη βελτίωση εν γένει του λιμένα του Αθηνιού, χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Υποδομών.

Ιστορική αναδρομή για τα 50 πραγματικά χρόνια της Ανασκαφής στο Ακρωτήρι παρουσίασε ο καθηγητής κ. Χρίστος Ντούμας, διευθυντής της Ανασκαφής. Μισός Αιώνας ανακάλυψης, διάσωσης και συντήρησης ενός αρχαιολογικού οικισμού παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τις δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στα μνημεία και τα μουσεία της Σαντορίνης παρουσίασε ο δρ Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Συντήρηση, ανάδειξη, εκθέσεις στο εξωτερικό είναι κάποιες από τις δράσεις που αφορούν αρκετά μνημεία πολιτισμού στη Σαντορίνη. Παράλληλα, σχεδιάζεται επέκταση του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, καθώς και αναδιαμόρφωση του Αρχαιολογικού Μουσείου για να μπορέσει να στεγάσει την Κόρη. Ο κ. Αθανασούλης εξήρε το έργο και τη θέληση του δημάρχου να προστατέψει και να διασώσει τον μεγάλο πολιτιστικό πλούτο της Σαντορίνης και δήλωσε ευτυχής για την τόσο καλή συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Θήρας.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”, μίλησε για την ολιστική ποιότητα που θα πρέπει να έχει κάθε ενέργεια της κοινωνίας, αλλά και τη συνέργεια όλων των πολιτών για ένα καλύτερο αύριο. Ο κ. Μπένος ζήτησε τη βοήθεια και τη στήριξη όλων για αυτό το εγχείρημα.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον κ. Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, Country Manager της Google για Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο και Μάλτα, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας Grow Greek Tourism Online: “Στη Google Ελλάδας είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τα 3 χρόνια ζωής του Grow Greek Tourism Online, κατά τη διάρκεια του οποίου έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 70.000 επαγγελματίες του τουρισμού πανελλαδικά σε ψηφιακές δεξιότητες”. Σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας και την πρωτοβουλία “Σαντορίνη Προορισμός όλο τον χρόνο”, πάνω από 900 τοπικές επιχειρήσεις, με προτεραιότητα αυτές που μένουν ανοιχτές το χειμώνα, έχουν εκπαιδευτεί σε ψηφιακές δεξιότητες και έχουν ενισχύσει σημαντικά τη διαδικτυακή τους παρουσία. Επιπλέον, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μια εντυπωσιακή εικονική ξενάγηση στα τουριστικά αξιοθέατα, τα τοπία, τα μνημεία και τα γραφικά χωριά της Σαντορίνης, που είναι πλέον διαθέσιμη στους χρήστες από όλο τον κόσμο μέσω του Google Earth, ώστε να έρχονται βιωματικά σε επαφή με τα όσα μπορούν να δουν και να κάνουν στη Σαντορίνη καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024