Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση εν δυνάμει πυλώνας μίας εθνικής στρατηγικής για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας
Τουρισμός Υγείας

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εν δυνάμει πυλώνας μίας εθνικής στρατηγικής για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας

Πέντε κύριες δράσεις για την αξιοποίηση των περιθωρίων ανάπτυξής του ιατρικού τουρισμού: καθορισμός εθνικής στρατηγικής, καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος, αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών και συνδυασμός του ιατρικού προϊόντος με τις απαιτούμενες βοηθητικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες-ασθενείς.

Την ανάγκη διαμόρφωσης μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, με στόχο να συμβάλλει στην τόνωση της εθνικής οικονομίας αλλά και να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης.
 
Αναπτύσσοντας τις πέντε κύριες δράσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα Τουρισμού κατά την ημερίδα με θέμα “Ιατρικός Τουρισμός & Τοπική Αυτοδιοίκηση”, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων στο πλαίσιο του “Money Show“, ο κ. Πατούλης εστίασε στις σημαντικές οικονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για τις τοπικές κοινωνίες.

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα αυτής της εθνικής προσπάθειας και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τον κόσμο του επιχειρείν, να συμβάλλει στη διαμόρφωση του ανταγωνιστικού προφίλ και της διεθνούς προβολής των πακέτων ιατρικών υπηρεσιών τουρισμού της χώρας μας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Διεθνούς Κέντρου Ιατρικού Τουρισμού, με αφορμή την παρουσία του σε πόλεις της Αμερικής της Αυστραλίας και της Κίνας, επισήμανε τόσο τη σημαντική στήριξη των Ελλήνων ομογενών, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή και έχουν σπεύσει να βοηθήσουν πολυεπίπεδα, επικοινωνώντας την καμπάνια στις τοπικές κοινωνίες, όσο και το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από φορείς του εξωτερικού.

Απαιτείται ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για να καταστεί προορισμός Τουρισμού Υγείας, ωστόσο υπογράμμισε πως η απουσία εθνικής στρατηγικής έχει ως αποτέλεσμα “ελάχιστες νοσοκομειακές μονάδες να είναι σήμερα διεθνώς πιστοποιημένες, όταν την ίδια στιγμή στη γειτονική μας Τουρκία είναι περισσότερες από 40, στην Ιταλία περισσότερες από 20 και στην Ταιλάνδη γύρω στις 15”.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, ελάχιστα είναι τα ελληνικά νοσοκομεία που έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με κορυφαία διεθνή νοσοκομειακά ιδρύματα, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν το διεθνές προφίλ της χώρας, ενώ η χώρα μας δεν έχει ακόμη εδραιώσει τη φήμη της ως προορισμός υψηλής ποιότητας.

Πρόκειται για μία σημαντική αδυναμία της χώρας μας την ώρα που σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η έκθεση του World Travel Monitor που διεξήχθη από την IPK International για λογαριασμό της έκθεσης ITB Berlin, το 70% περίπου των διεθνών ταξιδίων στο εξωτερικό που εντάσσονται στην κατηγορία τουρισμού υγείας έχουν ως βασικό κίνητρο την ευεξία και τις διακοπές spa. Το υπόλοιπο 30%, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, αφορούσε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για ιατρικούς λόγους.

Να σημειωθεί πως η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου ιατρικού τουρισμού στον κόσμο, με πάνω από 1 εκατ. ταξίδια υγείας / ευεξίας και ακολουθούν οι ΗΠΑ και οι ασιατικές αγορές (Ν. Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ρωσία βρίσκεται στη δεύτερη θέση και στη συνέχεια η Γαλλία και η Ιταλία.

Πέντε δράσεις-κλειδιά για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας
Αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε σε πέντε κύριες δράσεις, που θα επέτρεπαν στον εγχώριο υπό-κλάδο του ιατρικού τουρισμού να αξιοποιήσει τα περιθώρια ανάπτυξής του.

Ειδικότερα τις συνόψισε στις εξής:

  • O καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, με συγκεκριμένη εστίαση σε προϊόντα και αγορές. Η εθνική στρατηγική θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την ανάγκη διεθνούς πιστοποίησης και συνεργασία με διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς και κορυφαία ιατρικά ιδρύματα, με σκοπό τη δημιουργία ισχυρού brand και φήμης της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού ιατρικού τουρισμού.
  • Η καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, που να περιλαμβάνει μητρώο ασθενών και διαδικασιών.
  • Η εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος και η μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας στις κύριες θεραπείες και επεμβάσεις.
  • Η αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών.
  • Ο συνδυασμός του ιατρικού προϊόντος με τις απαιτούμενες βοηθητικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες-ασθενείς, που να περιλαμβάνει για παράδειγμα υποστήριξη σε πολλαπλές γλώσσες επικοινωνίας, υποστήριξη στη μεταφορά, διαμονή, online εξέταση, κοινή πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς από τους συνεργαζόμενους ιατρούς, και στενότερες σχέσεις με τον κλάδο του τουρισμού (π.χ., tourism wellness).

Επιπρόσθετα σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κ. Πατούλης, άλλοι βασικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος της εθνικής αυτής προσπάθειας για την ενίσχυση του Ιατρικού Τουρισμού για τη χώρα είναι μεταξύ άλλων η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας, το κλίμα, η υψηλή επισκεψιμότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού, η Μεσογειακή Διατροφή, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και οι υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υποδομές.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει δράση
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας επιβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από τους επιστημονικούς και επιχειρηματικούς φορείς. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο ιατρικός τουρισμός έδωσε την ευκαιρία σε χώρες εντελώς διαφορετικού προφίλ να εξελιχθούν σε σημαντικούς ιατρικούς προορισμούς τόνισε και κατέληξε χαρακτηριστικά: “Εμείς μπορούμε. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά και σας θέλουμε όλους δίπλα μας. Να ενώσουμε δυνάμεις. Αυτοδιοίκηση. Ιατρικός Κόσμος. Επιστημονική Κοινότητα. Επιχειρήσεις από τον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας, του Τουρισμού, της Αναψυχής και ευεξίας. Αναλαμβάνουμε δράση. Για να προσφέρουμε νέες θέσεις εργασίας. Για να σταματήσουμε την ‘αιμορραγία’ από τη φυγή νέων κυρίως επιστημόνων μας στο εξωτερικό. Για να εισφέρουμε στο εθνικό εισόδημα”.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, δήμαρχος Λαγκαδά και Β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισήμανε μεταξύ άλλων, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε μένει σε εξαγγελίες και λόγια αλλά προχωρά σε πράξεις και μετρήσιμους στόχους. Παράλληλα για την ορθή προώθηση του Τουρισμού Υγείας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων υποδομών και εστίασε στη συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής.

Ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ, κ. Βαγγέλης Πάνου σημείωσε πως ο Τουρισμός Υγείας αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία ανάπτυξης της χώρας με πολλαπλά οφέλη στην οικονομία της. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός μοντέλου Τουρισμού Υγείας στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα είναι κεντρικός μοχλός ανάπτυξης.

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης ο κ. Γιώργος Τζιάλλας, γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Υπουργείου Τουρισμού, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογίας – πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής – πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής, ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, δρ. μαιευτήρας – γυναικολόγος αντιπρόεδρος International Health Tourism Center, ο κ. Πέτρος Μαμαλάκης, γενικος γραμματέας International Health Tourism Center (IHTC), CEO & Founder Vitabooking, ο κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, γενικός διευθυντής ΕΔΔΥΠΠΥ, ο κ. Νικόλαος Σ. Κουβελάς, επικ. καθηγητής Οδοντιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Athens Dental Tourism Cluster, CEO Eurodentica, ο κ. Ζαχαρίας Καπλανίδης επιχειρηματίας – οικονομολόγος – γενικός γραμματέας Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, ο κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, επιχειρηματίας – πρόεδρος ΕΤΕΕ και ΕΒΕΒΕ – αντιπρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας και ο κ. Αθανάσιος Κατσίκης, πρόεδροs Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024