Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΕνίσχυση του προσωπικού και του εξοπλισμού στο λιμάνι του Ηρακλείου
Λιμένες

Ενίσχυση του προσωπικού και του εξοπλισμού στο λιμάνι του Ηρακλείου

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σε ημερίδα στην κρήτη σημείωσε ότι άρχισαν οι διαδικασίες για τον εξοπλισμό του Λιμένα Ηρακλείου με νέα μηχανήματα και τόνισε την κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού, με αποτέλεσμα την αύξηση των αφίξεων κρουαζιέρας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήδη άρχισε το Home Porting στον λιμένα Ηρακλείου.

“Το 2018 είναι έτος πρόκλησης για την κυβέρνηση, αφού θα πρέπει να ενεργοποιήσει κάθε δυνατή προσπάθεια για να γυρίσει σελίδα η χώρα και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης, όπως την οραματίζεται η κυβέρνηση, μιας ανάπτυξης δίκαιης και για όλους”, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής στο Ηράκλειο.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε τη σημασία του λιμένα Ηρακλείου, τις προσπάθειες αναβάθμισής του, οι οποίες ξεκινούν με την πρόσληψη μόνιμων και συμβασιούχων εργαζόμενων, ως τον Μάρτιο, ώστε να ενισχυθούν οι λιμενικές υπηρεσίες. Σημείωσε ότι άρχισαν οι διαδικασίες για τον εξοπλισμό του Λιμένα Ηρακλείου με νέα μηχανήματα και τόνισε την κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού, με αποτέλεσμα την αύξηση των αφίξεων κρουαζιέρας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήδη άρχισε το Home Porting στον λιμένα Ηρακλείου.

Ιδιαίτερα τόνισε ο κ. Κουρουμπλής τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων με το Δήμο Ηρακλείου για την υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού να παραχωρηθούν για αξιοποίηση στις τοπικές κοινωνίες τα τμήματα της Χερσαίας Ζώνης Λιμένων που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες. Όπως είπε ήδη ο Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου έχει αποφασίσει τα τμήματα που θα παραχωρήσει στο Δήμο και μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης θα προχωρήσει στην αποδοχή των χώρων. Ο κ. Κουρουμπλής ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, για την απόφαση που πήρε και ενέταξε στο περιφερειακό πρόγραμμα 2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της ΑΕΝ Κρήτης.
 

Πριν από την ημερίδα, ο υπουργός Ναυτιλίας συναντήθηκε με τον κ. Αρναουτάκη, με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη, με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, κ. Απόλωνα Φιλιππή, τον διοικητή της 7ης ΠΕΔΙΛΣ πλοίαρχο Λ.Σ., κ. Γιώργο Αλεξανδράκη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Ηγουμενίδης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Χρήστος Λαμπρίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκε η ολοκλήρωση της απομάκρυνσης των εκρηκτικών του “Andromeda” από το νησί, τα προβλήματα που παρουσιάζει ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) και τα έργα που γίνονται ή προγραμματίζονται στα λιμάνια.

Στη συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής συνάντησε τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό. Σε εξαιρετικό, κλίμα συζητήθηκε η αναλυτικά η παραχώρηση χώρων της ΧΖΛ Ηρακλείου που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες στην κοινωνία της πόλης.  

Ακολούθως, ο υπουργός Ναυτιλίας μετέβη στο Επιμελητήριο του Ηρακλείου, για να συμμετάσχει στην ημερίδα. Στο Επιμελητήριο  συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μανώλη Αλιφιεράκη και με τον διευθύνοντα σύμβουλο των Μινωικών Γραμμών κ. Αντώνη Μανιαδάκη.

Επίσης ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΠΛΣ Ανατολικής Κρήτης κ. Γιώργο Σφακιανάκη. Επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας είχε συναντήσεις με τους δημάρχους Γόρτυνας κ. Νίκο Σχοιναράκη, Μίνωα Πεδιάδας κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, Βιάνου κ. Παύλο Μπαριτάκη, Φαιστού κ. Γιώργο Αρμουτάκη, καθώς και με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου κ. Μανώλη Αντωνογιαννάκη. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έθεσαν στον υπουργό ζητήματα βελτίωσης των υποδομών των λιμανιών και των μαρίνων στις περιοχές τους, ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Μετά την ημερίδα, ο υπουργός και ο κ. Λαμπρίδης έδωσαν συνέντευξη Τύπου σε ΜΜΕ της Κρήτης. Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε  τις συλλογικές προσπάθειες που έκαναν, οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο ΟΛΗ, το Λιμενικό, το ΥΝΑΝΠ, και οι Ένοπλες Δυνάμεις για την απομάκρυνση των εκρηκτικών του “Andromeda”. Είπε επίσης ότι αντίστοιχες προσπάθειες θα καταβληθούν ώστε ίσως και μέσα στην εβδομάδα να μεταφερθούν σε χώρο που θα φυλάσσεται από το Στρατό, τα εκρηκτικά που βρίσκονται στο πλοίο που είναι ελλιμενισμένο στη Σούδα.

Σημείωσε ότι 14 άτομα σχεδιάζεται να προσληφθούν ως τον Μάρτιο στον Ο.Λ.Η. και ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αποκτήσουν “πατέρα” τα “ορφανά” αλιευτικά καταφύγια της Κρήτης. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται στο Υπουργείο Οικονομικών για την οριοθέτηση του αιγιαλού, θέμα που ταλαιπωρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και στην παραχώρηση του λιμανιού του Κόκκινου Πύργου, στο Δήμο Φαιστού. Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση του λιμανιού στο Τυμπάκι.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024