Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΜ. Κόνσολας: "Να τερματιστεί ο παραλογισμός της υπερφορολόγησης στον τουρισμό'
Τουρισμός και οικονομία

Μ. Κόνσολας: "Να τερματιστεί ο παραλογισμός της υπερφορολόγησης στον τουρισμό'

Σε ερώτηση του κ. Κόνσολα σχετικά με την απόδοση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δε δίνει κανένα στοιχείο.

Την εκτίμηση ότι πρέπει να τερματιστεί ο παραλογισμός της υπερφορολόγησης στον τουρισμό, διατύπωσε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, από το βήμα του 22ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι οι υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις οδηγούν σε αδιέξοδο τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και φθείρουν, με μεγάλη ταχύτητα, την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας.

Αναφέρθηκε στη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για την άμεση κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης, τη μείωση, κατά 30%, του ΕΝΦΙΑ, αλλά και του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, από το 29% στο 20%, ενώ αναφέρθηκε και στη θέσπιση νέων κριτηρίων κατηγοριοποίησης και μοριοδότησης, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

Σε ό,τι αφορά στο αναπτυξιακό κομμάτι, ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι τα προγράμματα “Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων” και “Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα”, που άνοιξαν με μεγάλη καθυστέρηση, δεν επαρκούν. Έχουν μικρό προϋπολογισμό και δεν μπορούν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

“Χρειαζόμαστε νέα αναπτυξιακά εργαλεία, αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου με έμφαση στον εκσυγχρονισμό τουριστικών καταλυμάτων και στις νέες υπηρεσίες.

Ένα νέο χωροταξικό με αύξηση της αρτιότητας στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες περιοχές και αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων”, επισήμανε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον, σε ερώτηση του κ. Κόνσολα σχετικά με την απόδοση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δε δίνει κανένα στοιχείο.

Ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από το Υπουργείο Οικονομικών ακριβή στοιχεία για τις επιπτώσεις και την απόδοση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ως προς:

α) το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή, πόσο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα από το ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές.
β) τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Στην απάντηση που έλαβε, δε δόθηκαν αυτά τα στοιχεία, γεγονός που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά, σύμφωνα με τον ίδιο. Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας τονίζει: “Έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται ή δε θέλει να απαντήσει. Είναι ξεκάθαρα ερωτήματα για να μάθουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα οι πολίτες των νησιών, ποιες ήταν οι επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που έχουν ήδη καταργηθεί εδώ και καιρό.

Όταν λέμε δημόσια έσοδα, δεν εννοούμε μόνο τα έσοδα από το ΦΠΑ αλλά και από το φόρο εισοδήματος στις συγκεκριμένες περιοχές. Προφανώς, τα στοιχεία αυτά, για να αποφεύγει η κυβέρνηση να τα δώσει στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν τις αρνητικές επιπτώσεις εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, τόσο στα δημόσια έσοδα όσο και στις τοπικές οικονομίες”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024