Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΠιθανή η παράταση στους ελέγχους πτήσεων από την Ελλάδα στη Γερμανία
Αερομεταφορές

Πιθανή η παράταση στους ελέγχους πτήσεων από την Ελλάδα στη Γερμανία

Η απόφαση και για τα χερσαία σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας θα ληφθεί μέχρι τέλος Απριλίου. 'Mια παράταση των ελέγχων των γερμανικών συνόρων είναι για την ώρα απαραίτητη', υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε την περασμένη Δευτέρα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert, η καγκελάριος Angela Merkel και ο νέος υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοικοινωνιστών (CSU) Horst Seehofer συμφώνησαν ότι αυτήν την περίοδο είναι απαραίτητη η παράταση του ελέγχου των γερμανικών συνόρων, “επειδή η προστασία των εξωτερικών συνόρων, για την οποία συνεργαζόμαστε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, δεν έχει ολοκληρωθεί”.

Υπενθυμιζεται ότι οι έλεγχοι που γίνονται στα χερσαία σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας και στα γερμανικά αεροδρόμια για πτήσεις από την Ελλάδα επιβλήθηκαν στα μέσα του Νοεμβρίου 2017 και για άλλους 6 μήνες. Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Seibert, αλλά και του εκπροσώπου από το υπουργείο Εσωτερικών Johannes Dimroth είναι ότι παράλληλα με τα χερσαία σύνορα θα παραταθούν πιθανότατα και οι έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια για πτήσεις από Ελλάδα. “Το καθεστώς των ελέγχων εκπνέει μέσα Μαΐου” ανέφερε ο Dimroth. “Το εάν χρειαστεί παράταση θα αποφασιστεί μέσα με τέλος Απριλίου, επειδή υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης (στην ΕΕ) πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, κι αυτό παίρνει διαδικαστικά χρόνο”.

“Η κύρια προσφυγική διαδρομή προς τη Γερμανία ήταν και παραμένει μέσα από τα γερμανοαυστριακα σύνορα, γι’αυτό και δόθηκε προτεραιότητα ελέγχων σε αυτό το τμήμα των συνόρων” ανέφερε, επιμένοντας ότι ο λόγος για τους ελέγχους συνεχίζει να υφίσταται -με 16.000 παράτυπες εισόδους το 2017 “είναι με απόσταση ο μεγαλύτερος αριθμός από κάθε άλλο σημείο εισόδου στη Γερμανία”. Ο Dimroth διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι δε θα επεκταθούν αορίστως και χωρίς λόγο, αλλά ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια με την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων. “Όσο καιρό δεν είναι αποτελεσματική, οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι”.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Die Welt” ο Horst Seehofer δήλωσε ότι “οι έλεγχοι στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα θα πρέπει να διεξάγονται για όσο η ΕΕ δεν καταφέρνει να προστατεύσει και να ελέγξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα”, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δε βλέπει προοπτική να καταφέρνει (η ΕΕ) κάτι τέτοιο σε προβλεπτό χρόνο.

Κληθείς να σχολιάσει την συγκεκριμένη δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η θέση που διατυπώνεται είναι και πάλι η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης: “Η ελευθερία κίνησης της Schengen, δηλαδή η ελευθερία των πολιτών να περνούν τα σύνορα, είναι ένας από τους μεγάλους “θησαυρούς” της ΕΕ. Εκεί γίνεται αντιληπτή με χειροπιαστό τρόπο από τους πολίτες η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Γι’αυτό θέλουμε αυτό το επίτευγμα να το διατηρήσουμε. Από την άλλη πλευρά μπορεί όμως να λειτουργήσει μόνο όταν οι Ευρωπαίοι οργανώνουν μια πλήρη προστασία των εξωτερικών τους συνόρων”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ζήτημα αποσπά πλέον μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι παλαιότερα και τώρα διατίθενται από την ΕΕ “πάρα πολλοί πόροι και πολύ περισσότερο προσωπικό”. “Η Καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών”, συνέχισε ο Seibert, “έχουν συμφωνήσει ότι μια παράταση των ελέγχων των γερμανικών συνόρων είναι για την ώρα απαραίτητη, διότι η ευρωπαϊκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων δεν είναι ακόμη τέλεια, για αυτό όμως συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους μας – πρόκειται για μια συμφωνία επί της αρχής, όχι όμως στις λεπτομέρειες, οι οποίες πρέπει τότε να καθοριστούν”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024