Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΠΟΞ: Υποτονική φέτος η τουριστική κίνηση πανελλαδικά
Τάσεις

ΠΟΞ: Υποτονική φέτος η τουριστική κίνηση πανελλαδικά

Σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προσβλέπουν πολλές περιοχές για το Πάσχα, ενώ λιγότερα ξενοδοχεία άνοιξαν φέτος στους θερινούς προορισμούς.

Υπολείπεται της περυσινής και παρουσιάζεται υποτονική συγκριτικά με άλλες χρονιές η τουριστική κίνηση πανελλαδικά, καθώς οι κρατήσεις από την εγχώρια αγορά στα διαθέσιμα τουριστικά καταλύματα για την πασχαλινή περίοδο είναι λιγότερες φέτος, όπως εκτιμούν οι ξενοδόχοι.

Επειδή ημερολογιακά το Πάσχα πέφτει νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι και πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές, η κίνηση –σε γενικές γραμμές– δεν είναι ικανοποιητική και πολλοί ξενοδόχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute), κυρίως από Έλληνες τουρίστες.

Αρνητικά για  την αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης λειτουργεί το γεγονός ότι φέτος δε συμπίπτουν χρονικά το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες οι πληρότητες να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, όπως και το ότι οι πτήσεις της θερινής περιόδου ξεκινούν από τα μέσα Απριλίου και μετά.

Επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται η πρόσφατη ξαφνική μεταβολή του καιρού, αφού οι συνθήκες που επικράτησαν σε πολλές περιοχές της χώρας δεν ευνόησαν τον προγραμματισμό πασχαλινών αποδράσεων.

Με βάση τις μέχρι στιγμής αναφορές από τις κατά τόπους ξενοδοχειακές ενώσεις της Αττικής και κυρίως της Περιφέρειας, σε αρκετούς πασχαλινούς προορισμούς παρατηρείται κάμψη των κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα προτίμησαν να μην ανοίξουν για το Πάσχα, ώστε να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Εξαίρεση αποτελούν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη όπου ήδη παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Στα θετικά της φετινής τουριστικής σεζόν συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα (συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Καβάλα και λιγότερο η Χαλκιδική) αναμένεται να δεχθεί αρκετούς επισκέπτες από βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία κυρίως).

Στη Θεσσαλονίκη η τουριστική κίνηση παρουσιάζεται “πεσμένη” συγκριτικά με πέρυσι, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στις ορεινές περιοχές της χώρας σε σχέση με τις νησιωτικές. Στους παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς όπως είναι η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κρήτη, η Πάτμος και αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, ο αριθμός των κρατήσεων εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος διαμονής του Έλληνα ταξιδιώτη μειώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις στις δύο διανυκτερεύσεις (Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα). Οι τιμές ξεκινούν κατά μέσο όρο από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (περιλαμβάνουν προαιρετική έξτρα χρέωση για τα πασχαλινά γεύματα) και αυξάνονται ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία του ξενοδοχείου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024