Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕρώτηση στη Βουλή για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε επιχειρηματίες του τουρισμού της Λέσβου
Τουριστική πολιτική

Ερώτηση στη Βουλή για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε επιχειρηματίες του τουρισμού της Λέσβου

Το 2015, υπήρξε μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 18,8% και των επισκεπτών κατά 22,8%, ενώ το 2016 καταγράφηκε μείωση 58,75% στις αφίξεις των πτήσεων charters, ενώ ανάλογη ήταν και η μείωση στην κίνηση και στο τζίρο των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Το ζήτημα της χορήγησης αποζημιώσεων στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού της Λέσβου, που επλήγησαν από τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού, αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στους υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας και ο αναπλ. τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Οι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και η υπουργός Τουρισμού, δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις και επιστολές που τους απηύθυναν η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και φορείς του τουρισμού, ζητώντας στήριξη και αποζημιώσεις για τη μείωση των τουριστικών εσόδων, λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να μετατρέψει τη Λέσβο σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Οι κ.κ. Κόνσολας και Αθανασίου, αναφέρουν ότι η Λέσβος, που αποτελούσε τουριστικό προορισμό, έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα στην τουριστική ταυτότητα τα τρία τελευταία χρόνια. Το 2015, υπήρξε μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 18,8% και των επισκεπτών κατά 22,8%, ενώ το 2016 καταγράφηκε μείωση 58,75% στις αφίξεις των πτήσεων charters, ενώ ανάλογη ήταν και η μείωση στην κίνηση και στο τζίρο των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι το 2015 ανακόπηκε μια διαρκής ανοδική πορεία του τουρισμού στη Λέσβο και έκτοτε υπάρχει μια πτωτική τάση που έχει αρνητικές συνέπειες στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι η μείωση των τουριστικών εσόδων, κινείται μεσοσταθμικά, πάνω από το 35%, ενώ μείωση εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι αριθμοί των διανυκτερεύσεων και των επισκεπτών, σε σχέση με τα προ του 2015 επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Υπάρχουν, επίσης, παράπλευρες απώλειες, αφού πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού αναγκάστηκαν να περιορίσουν, χρονικά, τη λειτουργία τους ή και να τη διακόψουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει και μείωση της απασχόλησης.

Σε όλες αυτές τις δυσμενείς συνέπειες θα πρέπει να προσθέσουμε και την υπέρμετρη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μέτρα που έχουν πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού της Λέσβου.

Οι κ.κ. Κόνσολας και Αθανασίου, επισημαίνουν ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στη Λέσβο, παρέμειναν στα λόγια.

Τριάντα τρεις ξενοδόχοι του νησιού κατέθεσαν αναλυτικά στοιχεία για τις αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού στις επιχειρήσεις τους, τα οποία η κυβέρνηση αγνόησε.

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η χορήγηση αποζημιώσεων περιορίστηκε μόνο στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Μόριας και, μάλιστα, με κριτήρια που συνιστούν κοροϊδία, αφού αποκλείονται από τις αποζημιώσεις, στοιχεία για κλοπές σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, αλλά και για διαφυγόντα κέρδη.

Οι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας ερωτούν, με δεικτικό τρόπο, την κυβέρνηση και την Υπουργό Τουρισμού να απαντήσουν στο ερώτημα για το αν θεωρούν ότι ο τουρισμός στη Λέσβο επλήγη σημαντικά και καίρια από το μεταναστευτικό ή αν θεωρούν ότι οι συνέπειες πλέον έχουν αμβλυνθεί.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024