Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΠέθανε στα 78 του χρόνια, ο ιδρυτής της Aegean, Θεόδωρος Βασιλάκης
Αεροπορικές εταιρείες

Πέθανε στα 78 του χρόνια, ο ιδρυτής της Aegean, Θεόδωρος Βασιλάκης

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 στις 12:30, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στην Κηφισιά.

Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Aegaen, Θεόδωρος Βασιλάκης. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

“To Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της Aegean εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του ιδρυτή και προέδρου της εταιρείας μας, Θεόδωρου Βασιλάκη. O προέδρος μας ήταν για όλους μας η πηγή έμπνευσης από την πρώτη πτήση, τον πρώτο μας επιβάτη μέχρι σήμερα. Οι αξίες που πρέσβευε, όσο και το όραμά του θα συνεχίσουν να μας οδηγούν.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης έφυγε από τη ζωή, σήμερα Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018, σε ηλικία 78 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 στις 12:30, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στην Κηφισιά.

Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί να γίνουν δωρεές  για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης : ALPHA BANK   IBAN: GR03 0140 1010 1010 0210 1161 787″.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΕΤΕ, του ΔΣ και των στελεχών του οργανισμού, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece, αναφέρει για τον θάνατο του Θεόδωρου Βασιλάκη:

“Σύσσωμη η οικογένεια του ΣΕΤΕ, το διοικητικό συμβούλιο και τα στελέχη του οργανισμού, το ΙΝΣΕΤΕ και η Marketing Greece, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον θάνατο του Θεόδωρου Βασιλάκη, στην οικογένεια, τους οικείους και τους συνεργάτες του. Εμβληματικός και πρωτοπόρος σε όλες του τις δραστηριότητες, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ισχυρή προσωπικότητα, σπουδαίος οικογενειάρχης, κατάφερνε να συνδυάζει πάντα το όραμα με την πράξη. Ιδρυτικό μέλος του ΣΕΤΕ, συνέβαλλε καταλυτικά με την παρουσία και το έργο του στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας, αφήνοντας μία πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. Ο Θεόδωρος Βασιλάκης θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας, ως υπόδειγμα εμπνευσμένου επιχειρηματία, απαράμιλλου ήθους και ακεραιότητας”.

Η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σημειώνει: “Με ιδιαίτερη λύπη, πληροφορηθήκαμε την απώλεια του ιδρυτή και προέδρου της Aegean Airlines, Θεόδωρου Βασιλάκη. Η εμβληματική φυσιογνωμία του και η επιχειρηματική δράση του, συνδέθηκαν άρρηκτα με τη θετική πορεία και τον εκσυγχρονισμό των αερομεταφορών, αλλά και την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, ενώ η συμβολή του σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής υπήρξε μεγάλη. Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στην οικογένεια της Aegean Airlines”.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων Ελλάδος, του οποίου πρόεδρος είχε διατελέσει επί σειρά ετών  ο Θεόδωρος Βασιλάκης, αναφέρει: “Έφυγε εχτές από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, ο Θεόδωρος Βασιλάκης, εμπνευστής και βασικό ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων Ελλάδος.

Κορυφαίος επιχειρηματίας, οξυδερκής και αποφασιστικός, οραματιστής και ανήσυχος, δεν περιορίστηκε αυστηρά στις επιτυχημένες επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Πιστεύοντας στην αξία της ομαδικής προσπάθειας και στην ανάγκη ανάδειξης του Κλάδου Ενοικίασης Αυτοκινήτων – αποκλειστική επιχειρηματική του δραστηριότητα τότε-, το 1980 προτείνει σε λίγους ακόμη Επιχειρηματίες του χώρου τη σύσταση ενός Σωματείου, που θα έχει βασικό σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων του Κλάδου.

Η πρότασή του γίνεται δεκτή και έτσι ‘γεννιέται’ το Σωματείο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου εκλέγεται Πρόεδρος για 16 συνεχή χρόνια. Υπηρέτησε έτσι, και με αυτή την ιδιότητά του, το όραμά του, την ανάδειξη ενός ελληνικού τουριστικού Προϊόντος με κύρια χαρακτηριστικά την ποιότητα και την αξιοπιστία. Και συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτό, δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα, αφού ποτέ δεν παρέκκλινε από τις αρχές του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη του ΣΤΕΕΑΕ αποχαιρετούμε με θλίψη τον Θεόδωρο Βασιλάκη, τον άνθρωπο που διακρίθηκε, όχι μόνο για τις επιχειρηματικές του επιτυχίες, αλλά κυρίως για το ήθος του, την μετριοπάθειά του, την ανθρωπιά του. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

Η υπουργός Τουρισμού κα Ελενα Κουντουρά εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του Θεόδωρου Βασιλάκη με το ακόλουθο μήνυμα: “Eκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια του Θεόδωρου Βασιλάκη, που ξεχώρισε με το πρωτοπόρο πνεύμα του στην ελληνική επιχειρηματικότητα και συνέβαλε στην ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια του ελληνικού τουρισμού. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης ήταν ιδρυτικό μέλος του ΣΕΤΕ. Ακόμη, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγεών Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και αντιπρόεδρος του ΕΟΤ.

Ο Θόδωρος Βασιλάκης γεννήθηκε το 1940 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1958 φεύγει από την Ελάδα χώρα και πηγαίνει στις ΗΠΑ για σπουδές. Επιστρέφει στην Κρήτη για να εργαστεί στις διανομές των καυσίμων της εταιρείας Ρέστης στο Ηράκλειο. Αργότερα αναλαμβάνει το δικαίωμα διανομής καυσίμων σε όλη την Κρήτη, δημιουργώντας και ιδιόκτητο δίκτυο πρατηρίων.

Ο Βασιλάκης εξαγοράζει τη Hertz Hellas και τη μετονομάζει σε Autohellas. Κάτω από την επιχειρηματική “ομπρέλα” του βρίσκονται οι ΒΑΚΑΡ ΑΒΕΕ και ΤΕΧΝΟΚΑΡ ΑΒΕΕ, αποκλειστικοί αντιπρόσωποι των αυτοκινήτων Saab και Seat αντίστοιχα, η ΒΕΛΜΑΡ ΑΒΕΕ, επίσημος διανομέας των αυτοκινήτων Ford, Volvo, Seat και Opel, η Autotechnica SA, αντιπροσωπεία των εταιρειών Hertz, Audi και Seat στη Βουλγαρία, και φυσικά η εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz Autohellas ΑΤΕΕM, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο εθνικό franchise του ομίλου παγκοσμίως.

Τη δεκαετία του ’90 εξαγοράζεται η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Aegean Aviation από τον Όμιλο Βασιλάκη (που πλέον είχε στην κατοχή του τα εμπορικά σήματα Autohellas, Technocar, VACAR). Τον Μάρτιο του 1999, ιδρύεται η Aegean Airlines και ξεκινά πτήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Την ίδια χρονιά, δρομολογούνται και πτήσεις σε Ρόδο, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Κέρκυρα.

Το Δεκέμβριο του 1999, η Aegean εξαγοράζει την Air Greece και αυξάνει τον στόλο της στα 7 αεροσκάφη. Το 2000 εγκαινιάζει τις γραμμές Μυτιλήνη και Σαντορίνη ενώ προσθέτει δύο ακόμη αεροσκάφη, φθάνοντας τα 9 συνολικά. Το 2001, η Aegean υπογράφει συνεργασία με την Cronus Airlines, που προβλέπει πτήσεις κοινών κωδικών και την ίδια χρονιά η Cronus ενσωματώθηκε πλήρως στην Aegean.

Το 2003 ξεκινά η διάθεση ηλεκτρονικών εισιτηρίων και η κράτηση θέσης μέσω Internet. Το 2005 αγοράζονται τα αεροσκάφη Airbus Α320 και Α321 και το 2007 παραλαμβάνονται τρία από αυτά. Επίσης, το 2005 ξεκινά συνεργασία με τη Lufthansa σε πτήσεις με κοινούς κωδικούς, καθώς και με τις TAP Portugal και Brussels Airlines.

Το Μάιο του 2009 υπεγράφη συμφωνία για την είσοδη της Aegean στην διεθνή αεροπορική συμμαχία Star Alliance, με την ένταξη να ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2010.

Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την έγκρισή της για την απορρόφηση της αεροπορικής εταιρείας Olympic Air από την Aegean. Το 2014 η Aegean Airlines ανέλαβε τις πτήσεις άγονων γραμμών της Olympic Air.

Τον Μάρτιο του 2018 η Aegean υπέγραψε συμφωνία αξίας 5 δισ. δολ. για παραγγελία που αφορά έως 42 αεροπλάνα της “οικογένειας” Airbus A320neo.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024