Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΜ. Κόνσολας: Χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο για συλλογικές διαπραγματεύσεις ξενοδόχων – φορέων πνευματικών δικαιωμάτων
Πνευματικά δικαιώματα

Μ. Κόνσολας: Χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο για συλλογικές διαπραγματεύσεις ξενοδόχων – φορέων πνευματικών δικαιωμάτων

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας θέτει και ζήτημα ερμηνείας της απόφασης C-641 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία η καταβολή αντιτίμου για δωμάτιο ξενοδοχείου δε συνιστά καταβολή αντιτίμου έναντι παρακολούθησης προγραμμάτων, αλλά έναντι διανυκτέρευσης.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις υπέρογκες και εκτός θεσμικού ελέγχου απαιτήσεις που προβάλλουν εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση τηλεόρασης στα δωμάτια ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, αναδεικνύει με νέα Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού, ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Τονίζει ότι το  Υπουργείο Πολιτισμού είχε την ευκαιρία να δώσει μια μόνιμη, ορθολογική και βιώσιμη λύση στο νομοσχέδιο που έφερε και ψήφισε για τα πνευματικά δικαιώματα. Την ευκαιρία αυτή, όμως, την απεμπόλησε, παρά το γεγονός ότι υπήρχε καλή διάθεση από όλες τις πλευρές και κυρίως από το θεσμικό όργανο των ξενοδόχων.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο συντηρείται η εικόνα σύγχυσης, αλλά και έντασης, με εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων να εγείρουν απαιτήσεις ενώ υπάρχει ήδη ασάφεια ως προς το πλαίσιο.

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει στην Ερώτησή του ότι το  Υπουργείο Πολιτισμού έχει υιοθετήσει ρόλο “Πόντιου Πιλάτου”, με αποτέλεσμα να υποδαυλίζει αυτό το κλίμα σύγχυσης και σύγκρουσης.

“Επιπρόσθετα οι εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων αυξάνονται και όλες εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις. Εάν δημιουργηθούν και άλλες που θα έχουν και αυτές απαιτήσεις, δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι οδηγούμαστε σε πλήρες αδιέξοδο;”, τονίζει ο κ. Κόνσολας.

Ο βουλευτής ζητά τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ξενοδόχους και τους φορείς πνευματικών δικαιωμάτων.

Επισημαίνει ότι η ανυπαρξία αυτού του πλαισίου επέτρεπε, έως σήμερα, σε εταιρείες, όπως η ΑΕΠΙ, με τη γνωστή κατάληξη και την αδιαφάνεια στη διαχείρισή της, να απαιτούν τεράστια ποσά από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ο κ. Κόνσολας θέτει, επίσης, ζήτημα ερμηνείας της απόφασης C-641 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία η καταβολή αντιτίμου για δωμάτιο ξενοδοχείου δε συνιστά καταβολή αντιτίμου έναντι παρακολούθησης προγραμμάτων, αλλά έναντι διανυκτέρευσης, αφού πολλοί θεωρούν ότι η απόφαση δεν αφορά μόνο στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, που δεν έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν πνευματικά δικαιώματα, αλλά και άλλους φορείς.

Τονίζει, μάλιστα, ότι αν η κυβέρνηση δεν δημιουργήσει άμεσα ένα νέο πλαίσιο ενδέχεται να υπάρξουν νέες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024