Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗμερίδα για την αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού στη Μήλο
Ημερίδες

Ημερίδα για την αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού στη Μήλο

Η απουσία εθνικής στρατηγικής έχει ως αποτέλεσμα ελάχιστες νοσοκομειακές μονάδες να είναι σήμερα διεθνώς πιστοποιημένες, όταν την ίδια στιγμή στη γειτονική Τουρκία είναι περισσότερες από 40, στην Ιταλία περισσότερες από 20 και στην Ταϊλάνδη γύρω στις 15.

Την ανάγκη διαμόρφωσης μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, με στόχο να συμβάλει στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας, αλλά και να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Στην ομιλία που πραγματοποίησε στην ημερίδα με θέμα “Η αξιοποίηση του Ιαματικού Τουρισμού” που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο υπό τη διοργάνωση της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Δήμο Μήλου, ο κ. Πατούλης τόνισε πως πρόκειται για ένα τομέα που έχει προοπτικές ανάπτυξης.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο δήμαρχος Μήλου Γ. Δαμουλάκης. Παρεμβάσεις έκαναν ο κ. Γιάννης Σανούδος, διευθυντής Λειτουργιών της “IMERYS” στη Μήλο, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογίας – νομικός, πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, επιστημονικός σύμβουλος ΚΕΔΕ, πρ. αντιπρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ο κ. Κώστας Πάντος, διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Κλινικής Γένεσις Αθηνών, ο κ. Γιώργος Πετράκης, δασολόγος και ο δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Μπίνος.

Μήνυμα παρέμβασης απέστειλε ο κ. Γιάννης Ρούσσος, πρόεδρος του Επιμελητήριου Κυκλάδων.

“Πέρα από όλα τα άλλα που έχουν να κάνουν με τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας, έχει σημαντικά περιθώρια να αποτελέσει βασικό πυλώνα ενίσχυσης τόσο των αφίξεων όσο και της μέσης κατά κεφαλή δαπάνης, δύο μεγέθη που, μέχρι σήμερα, δεν βρίσκονται σε απόλυτο εναρμονισμό, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος” ανέφερε.

Παράλληλα επισήμανε και μία άλλη παράμετρο, τονίζοντας πως ο Τουρισμός Υγείας, δίνει μεγάλα περιθώρια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. “Με την εξέλιξή του, θα αποτρέψει την ‘αιμορραγία’ επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό που με έξοδα της Ελλάδας εκπαιδεύονται. Θα κρατήσει επιτέλους τα παιδιά μας εδώ”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα τουρισμού, τόνισε πως πρέπει και μπορεί να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα αυτής της εθνικής προσπάθειας και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τον κόσμο του “επιχειρείν”, να συμβάλει στη διαμόρφωση του ανταγωνιστικού προφίλ και της διεθνούς προβολής των πακέτων ιατρικών υπηρεσιών τουρισμού της χώρας μας. “Και σε αυτήν την προσπάθεια τη σημαντική στήριξη των Ελλήνων ομογενών οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή και έχουν σπεύσει να βοηθήσουν πολυεπίπεδα, επικοινωνώντας την καμπάνια στις τοπικές κοινωνίες, όσο και το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από φορείς του εξωτερικού”, ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για να καταστεί προορισμός Τουρισμού Υγείας, ωστόσο υπογράμμισε πως η απουσία εθνικής στρατηγικής έχει ως αποτέλεσμα “ελάχιστες νοσοκομειακές μονάδες να είναι σήμερα διεθνώς πιστοποιημένες, όταν την ίδια στιγμή στη γειτονική μας Τουρκία είναι περισσότερες από 40, στην Ιταλία περισσότερες από 20 και στην Ταϊλάνδη γύρω στις 15”.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, ελάχιστα είναι τα ελληνικά νοσοκομεία που έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με κορυφαία διεθνή νοσοκομειακά ιδρύματα, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν το διεθνές προφίλ της χώρας, ενώ η χώρα μας δεν έχει ακόμη εδραιώσει τη φήμη της ως προορισμός υψηλής ποιότητας.

Πέντε δράσεις – “κλειδιά” για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας
Αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε σε πέντε κύριες δράσεις, που θα επέτρεπαν στον εγχώριο υπό-κλάδο του ιατρικού τουρισμού να αξιοποιήσει τα περιθώρια ανάπτυξής του.

Ειδικότερα τις συνόψισε στις εξής:

  • O καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, με συγκεκριμένη εστίαση σε προϊόντα και αγορές. Η εθνική στρατηγική θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την ανάγκη διεθνούς πιστοποίησης και συνεργασία με διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς και κορυφαία ιατρικά ιδρύματα, με σκοπό τη δημιουργία ισχυρού brand και φήμης της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού ιατρικού τουρισμού.
  • Η καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, που να περιλαμβάνει μητρώο ασθενών και διαδικασιών.
  • Η εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος και η μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας στις κύριες θεραπείες και επεμβάσεις.
  • Η αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών.
  • Ο συνδυασμός του ιατρικού προϊόντος με τις απαιτούμενες βοηθητικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες-ασθενείς, που να περιλαμβάνει για παράδειγμα υποστήριξη σε πολλαπλές γλώσσες επικοινωνίας, υποστήριξη στη μεταφορά, διαμονή, online εξέταση, κοινή πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς από τους συνεργαζόμενους ιατρούς, και στενότερες σχέσεις με τον κλάδο του τουρισμού (π.χ. tourism wellness).

Επιπρόσθετα επισήμανε πως βασικός μοχλός ανάπτυξης του τομέα είναι η επιχειρηματικότητα. Ξεκαθάρισε όμως πως η ιδιωτική πρωτοβουλία θέλει κίνητρα, ενθάρρυνση, επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των δομών λειτουργίας του κράτους, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας επιβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από τους επιστημονικούς και επιχειρηματικούς φορείς. “Εμείς μπορούμε. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά και σας θέλουμε όλους δίπλα μας. Να ενώσουμε δυνάμεις. Αυτοδιοίκηση. Ιατρικός Κόσμος. Επιστημονική Κοινότητα. Επιχειρήσεις από τον κλάδο  της Ιδιωτικής Υγείας, του Τουρισμού, της Αναψυχής και ευεξίας. Δημιουργούμε συνεργασίες σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο και αναζητούμε συμμαχίες με αντίστοιχους φορείς σε όλο τον κόσμο”.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024