Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚίνδυνος απένταξης της Αμφίπολης από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Πολιτισμός

Κίνδυνος απένταξης της Αμφίπολης από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σε επιστολή του προς τη κα Λ. Κονιόρδου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει τον κίνδυνο να απενταχθεί το έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αποκλειστική ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου, για το θέμα της καθυστέρησης στην υλοποίηση των έργων στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών, έστειλε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην επιστολή του ο κ. Τζιτζικώστας επισημαίνει τον κίνδυνο να απενταχθεί το έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αποκλειστική ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, οι οποίες έχουν υπερβεί όλα τα χρονικά περιθώρια στην εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών.

Παρότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ από τον προηγούμενο Νοέμβριο και αφού είχε προηγηθεί ενημέρωση του περιφερειάρχη και παρέμβαση της κας Κονιόρδου προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να βελτιώσουν το τεχνικό δελτίο, ώστε το έργο να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ, ο κ. Τζιτζικώστας στην επιστολή του επισημαίνει ότι από τότε χάνονται οι προθεσμίες η μία μετά την άλλη και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ένωση να απεντάξει το έργο και να χαθεί η χρηματοδότησή του, στερώντας τη δυνατότητα να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες για το σπουδαίο μακεδονικό μνημείο στην Αμφίπολη.

Παρότι από τις 23 Φεβρουαρίου 2018 η υπουργός έχει εκδώσει απόφαση έγκρισης για την εκτέλεση των πρώτων εργασιών, “μέχρι σήμερα και παρά την επανειλημμένη και συχνή υπενθύμισή μας, προς την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων που αποτελεί τον δικαιούχο του έργου, δεν έχει υποβληθεί μέσω Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος το αντίστοιχο Τεχνικό Δελτίο Υποέργου ώστε να αναγνωρίζει το σύστημα ότι υπάρχει νομική δέσμευση, για το οποίο ήδη δόθηκαν στη δικαιούχο υπηρεσία σας, προφορικές οδηγίες και διευκρινίσεις”, τονίζεται στην επιστολή.

Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και συγκεκριμένα υπέρβαση του προβλεπόμενου στην απόφαση ένταξης χρόνου ανάληψης της πρώτης κύριας νομικής δέσμευσης κατά 50%. Η υπέρβαση αυτή καταγράφηκε στις 25 Ιανουαρίου 2018 και με βάση το εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέστειλε στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων προειδοποιητική επιστολή στις 27 Απριλίου 2018, ενημερώνοντας ότι θα υποχρεωθεί από την ΕΕ να απεντάξει το έργο μετά την παρέλευση τριών μηνών από αυτή, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου 2018.

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν προβεί στην ανάληψη της νομικής δέσμευσης εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης της προειδοποιητικής επιστολής, η Διαχειριστική Αρχή είναι υποχρεωμένη να προβεί στην ανάκληση της απόφασης ένταξης της πράξης και στη διαγραφή της από τη Συλλογική Απόφαση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

“Η αρνητική αυτή εξέλιξη, η οποία είναι απαίτηση του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου του ΕΣΠΑ, θα στερήσει από ένα ιδιαίτερα αξιόλογο, ιστορικό μνημείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με διεθνή ακτινοβολία, τη χρηματοδότηση και άρα τη δυνατότητα ανάδειξής του που ήταν και παραμένει κοινός μας στόχος. Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε του θέματος που αφορά στις Υπηρεσίες σας έτσι ώστε να λυθούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα και να ξεκινήσουν οι εργασίες το συντομότερο δυνατόν”, σημειώνει στην επιστολή του ο περιφερειάρχης.

Σε δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας τονίζει ότι “η καθυστέρηση πρέπει να τελειώσει εδώ. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε ‘παιχνίδια’ σε βάρος αυτού του παγκόσμιου μακεδονικού μνημείου. Αν κάποιοι καθυστερούν τις εργασίες επίτηδες τούς καλώ να το σκεφτούν δύο φορές. Πρόκειται για τη δεύτερη καθυστέρηση των υπηρεσιών του Υπουργείου για τις εργασίες στον Τύμβο Καστά. Η πρώτη είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι διαδικασίες για περίπου ένα χρόνο. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη. Το έργο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, κονδύλια που διασφαλίσαμε μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το μνημείο στον Τύμβο Καστά, καθυστερεί να αρχίσει με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού, που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει το παραμικρό. Είτε κάποιοι το θέλουν, είτε δεν το θέλουν, το μνημείο στην Αμφίπολη θα ολοκληρωθεί, θα αναστηλωθεί, θα αναδειχθεί και θα γίνει και επισκέψιμο στον κόσμο. Καλώ το Υπουργείο Πολιτισμού να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες και να μην μας οδηγήσει ως διοίκηση της Περιφέρειας σε άλλα μέτρα”.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024