Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΗ Χαλκιδική πιστοποιεί τα περιπατητικά της μονοπάτια
Περιπατητικός τουρισμός

Η Χαλκιδική πιστοποιεί τα περιπατητικά της μονοπάτια

Στόχος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής είναι η πιστοποίηση ενός μονοπατιού 50 χλμ. στη Χαλκιδική με το σήμα Leading Quality Trails-Best of Europe και η δημιουργία μικρότερων διαδρομών, που θα πληρούν όμως τα κριτήρια ποικιλότητας, ασφάλειας και εξυπηρετήσεων που ορίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων.

Στις 19 και 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, η διοργάνωση workshop για την έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης μονοπατιών με το σήμα “Leading Quality Trails – Best of Europe“, από τον Διεθνή φορέα ERA (Europeans Ramblers Association). Το διήμερο workshop, στο οποίο συμμετείχε η ομάδα του Τμ. Δασοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, εκπρόσωποι φορέων του νομού, της Ένωσης Ξενοδοχείων, της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων δωματίων της Χαλκιδικής, καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής για την επόμενη τριετία.

Το νέο στρατηγικό πλάνο του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής επικεντρώνεται στον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση του υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής, δίνοντας έμφαση στον εναλλακτικό / θεματικό τουρισμό και συγκεκριμένα, στον περιπατητικό τουρισμό μέσα από τη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων πεζοπορικών διαδρομών. Στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και παράλληλα, η επιμόρφωση, ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε περιβαλλοντικά θέματα.
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2016, όπου τα στελέχη του Οργανισμού είχαν τις πρώτες επαφές με την Ευρωπαϊκή Πεζοπορική Ομοσπονδία (ERA) κατά τη διάρκεια των εκθέσεων TourNatur και ITB. Στη συνέχεια, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας WATT&VOLT, η οποία αποτελεί και τον στρατηγικό εταίρο της δημιουργίας των ολοκληρωμένων δικτύων πεζοπορικών διαδρομών στη Χαλκιδική που από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε τις προοπτικές του εγχειρήματος και θέλει να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της Χαλκιδικής προς όφελος της κοινωνίας, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση ώστε να ξεκινήσει η μελέτη για τη δημιουργία του δικτύου μονοπατιών. Η μελέτη, που ανατέθηκε στο τμ. Δασοκομίας του ΑΠΘ υπό τον καθηγητή κ. Ζάγκα και την ομάδα του, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου, ενώ παράλληλα, θα υλοποιηθεί και η χάραξη, σηματοδότηση δύο μονοπατιών, σύμφωνα με τα κριτήρια ποιότητας, τεχνικής επάρκειας, ασφάλειας και αξιοπιστίας που απονέμει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων.

Στο σεμινάριο, που αποτελούνταν από δύο σκέλη -το θεωρητικό και το πρακτικό- αναλύθηκαν η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί και τα 23 αντικειμενικά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την πιστοποίηση ενός μονοπατιού ενώ παράλληλα, υπήρξε και η πρακτική εξάσκηση στην καταγραφή των στοιχείων μιας διαδρομής, επί τόπου σε μονοπάτια.

Στόχος του Οργανισμού είναι η πιστοποίηση ενός μονοπατιού 50 χλμ. στη Χαλκιδική με το σήμα Leading Quality Trails-Best of Europe και η δημιουργία μικρότερων διαδρομών, που θα πληρούν όμως τα κριτήρια ποικιλότητας, ασφάλειας και εξυπηρετήσεων που ορίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων.
To τριετές πλάνο ανάπτυξης, είναι μόνο ένα μέρος του έργου, το οποίο απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και ανάπτυξη προς πολλές κατευθύνσεις. Δεν αποτελείται μόνο από την κατασκευή μιας υποδομής, η οποία χρειάζεται μόνο συντήρηση αλλά επενδύει στην ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, στην ενίσχυση μιας μορφής τουρισμού που θα στηρίζει την τοπική οικονομία, θα αμβλύνει την εποχικότητα του τουρισμού και υπόσχεται πολλά για το μέλλον της Χαλκιδικής. Πρόκειται για ένα έργο ζωντανό, το οποίο θα προσαρμόζεται στα δεδομένα, και θα αναπτύσσεται διαρκώς.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024