Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΖήτημα προσωπικών δεδομένων θέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων
Τουριστικά καταλύματα

Ζήτημα προσωπικών δεδομένων θέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων

Η Ομοσπονδία ζητά από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να την ενημερώσει αν η ισχύουσα διάταξη για το δελτίο άφιξης και αναχώρησης για κάθε πελάτη υπήκοο κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σύμφωνη με τους νόμους περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων υπέβαλε σχετικό ερώτημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σχετικά με τα δελτία άφιξης και αναχώρησης για κάθε πελάτη υπήκοο κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία φυλάσσονται με μέριμνα των διευθυντών ή ιδιοκτητών των οικείων επιχειρήσεων για δέκα χρόνια.

Η Ομοσπονδία ζητά από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να την ενημερώσει αν η ισχύουσα διάταξη είναι σύμφωνη με τους νόμους περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αριθ.1500/3/1-γ’ Αστυνομική Διάταξη, τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες και επαύλεις):

  • Υποχρεούνται να συντάσσουν, για κάθε πελάτη υπήκοο κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δελτίο άφιξης και αναχώρησης. Η σύνταξη του ως άνω δελτίου γίνεται με την άφιξη του πελάτη και φέρει τις υπογραφές του πελάτη, του διευθυντή του τουριστικού καταλύματος ή του υπευθύνου υπαλλήλου του και περιέχει όλα τα ανωτέρω μνημονευόμενα στοιχεία. Το δελτίο αυτό παραμένει στην επιχείρηση για τρεις (3) μήνες και ελέγχεται από τις αστυνομικές αρχές.
  • Υποχρεούνται να τηρούν βιβλίο, θεωρούμενο από την αρμόδια κατά τόπο αστυνομική ή φορολογική αρχή, στο οποίο καταχωρούνται αμέσως μετά τη συμπλήρωση των δελτίων ή καταστάσεων άφιξης των πελατών τους, όλα τα διαλαμβανόμενα στα δελτία ή καταστάσεις στοιχεία, κατά συνεχή σειρά. Στο ίδιο βιβλίο συμπληρώνεται και η ημερομηνία αναχώρησης των πελατών.
  • Τα βιβλία και οι ειδικοί φάκελοι φυλάσσονται με μέριμνα των διευθυντών ή ιδιοκτητών των οικείων επιχειρήσεων για δέκα (10) χρόνια μετά τη συμπλήρωσή τους και υπόκεινται σε έλεγχο από τις αστυνομικές αρχές.

Οι παραβάτες “διώκονται και τιμωρούνται”.

Τελικά δηλαδή είτε κρατάμε, είτε δεν κρατάμε προσωπικά στοιχεία των πελατών μας… υπάρχει πάντα κάποιος νόμος για να βρούμε το μπελά μας!”, σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024