Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤτΕ: Αύξηση αφίξεων και εισπράξεων τον Μάρτιο
ΙΝΣΕΤΕ

ΤτΕ: Αύξηση αφίξεων και εισπράξεων τον Μάρτιο

Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Μαρτίου αυξημένη κατά +12,8% σε σχέση με τον Μάρτιο 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +28,2%.


Δείκτες αφίξεων και εσόδων
Αύξηση των αεροπορικών αφίξεων και οριακά των οδικών τον Απρίλιο 2018 έναντι του Απριλίου 2017:
– στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων +11,1% (+17,6% από την αρχή του έτους). Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+16,1%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+7,8%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι +22,9% και + 11,5% αντίστοιχα.
– οι διεθνείς οδικές αφίξεις, αυξήθηκαν κατά +1,1%, και η συνολική μεταβολή από την αρχή του έτους ανέρχεται σε +4,0%.
Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Μαρτίου αυξημένη κατά +12,8% σε σχέση με τον Μάρτιο 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +28,2%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +12,8% και +13,9% αντίστοιχα.
Πηγές: ΥΠΑ, ΔΑΑ, Μεθοριακοί Σταθμοί, ΟΟΣΑ, ΕΛ.ΣΤΑ., ΤτΕ, Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, ΙΟΒΕ – Επεξεργασία: SETE Intelligence

Δείκτες Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης (ΔΚΕ) αγορών μας
Βελτίωση δείχνει ο ΔΚΕ στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού, και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Εξαίρεση αποτελούν – οι σημαντικές για την Ελλάδα – αγορές της Βρετανίας, Σουηδίας και της Σλοβακίας που ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα στην Τουρκία, ο δείκτης πέρασε από αρνητικό πρόσημο σε θετικό.
Εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό
Μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Hellenic Seaways από την Attica Group, και την δημιουργία ενός πολύ ισχυρού πλέον ομίλου στην ακτοπλοΐα, ολοκληρώθηκαν και οι διοικητικές αλλαγές στην Hellenic Seaways με την εκλογή νέου ΔΣ, το οποίο προτάθηκε από την Attica Group.
Συνεχίστηκε η παρατηρούμενη υψηλή κινητικότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο και μάλιστα με την εμπλοκή πολύ σημαντικών διεθνών brands στην Αθήνα. Ειδικότερα, επανήλθε η Marriott ως διαχειρίστρια στο ανακαινισμένο πρώην Metropolitan και ανακοινώθηκε ότι το ανακαινισμένο πρώην Ledra θα λειτουργήσει με το brand Grand Hyatt. Παράλληλα μετά την εξαγορά του Lazart στην Θεσσαλονίκη από την Πανγαία ΑΕ της ΕΤΕ, ανανεώθηκε η μίσθωση του ξενοδοχείου σε θυγατρική της Zeus International.
Εξελίξεις στον τουρισμό διεθνώς
Η πορεία της Τουρκικής Λίρας σε ελεύθερη πτώση (που πλέον κινείται σε επίπεδα 1 EUR = TRY 5,5), αφενός καθιστά το Τουρκικό τουριστικό προϊόν πολύ πιο ανταγωνιστικό, αφετέρου υποδηλώνει την αυξανόμενη έλλειψη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς την τουρκική οικονομία.
Σε μια άλλη πολύ σημαντική χώρα για τον ελληνικό τουρισμό, την Αγγλία, η Deloitte για πρώτη φορά εκτιμά συρρίκνωση των ταξιδιωτικών δαπανών, λόγω προβλημάτων στην βρετανική οικονομία.
Εντείνονται οι αντιδράσεις των δημοτικών αρχών στις τουριστικές μισθώσεις σύντομης διάρκειας (βλ. Επισκόπηση Απριλίου). Την πρόθεσή τους να επιβάλλουν σχετικούς περιορισμούς ανακοίνωσαν και οι δημοτικές αρχές της Μαδρίτης και του Άμστερνταμ.
Η μακροοικονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας
Συνεχίζεται η πολύ υψηλή, και οικονομικά δυσερμήνευτη, απόκλιση μεταξύ της αύξησης εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (Q1: +8,4% βάσει στοιχείων Ισοζυγίου Πληρωμών) και κατανάλωσης (μείωση ΔΚΕ Λιανικού Εμπορίου κατά -0,1% στο 1ο 2μηνο) η οποία αναπόφευκτα θα περιορίσει την αύξηση του ΑΕΠ και το 2018 Q1, παρά την αύξηση και των εξαγωγών Α&Υ κατά +11,7%.
Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας αφού παρατηρείται εξακολουθητικά θετική μεταβολή στους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής, έκδοσης οικοδομικών αδειών, πωλήσεων αυτοκινήτων, τουριστικών αφίξεων και εσόδων, οικονομικού κλίματος και απασχόλησης. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η μείωση στο ΠΔΕ.
Τέλος, η μέχρι στιγμής εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2018, που δημιουργεί υψηλότερο πλεόνασμα σε σχέση με το 2017, καθώς και οι λοιπές οικονομικές εξελίξεις περιλαμβανομένων των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 0,6% του ΑΕΠ για το 2018, προοιωνίζονται την επίτευξη υψηλού Πρωτογενούς Πλεονάσματος για το 2018, μεγαλύτερου του στόχου του 3ου Μνημονίου (3,5%) αλλά και της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού (3,82%).
Η ευαισθησία και η διακύμανση των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων, όπως για παράδειγμα τις τελευταίες ημέρες λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας αναφορικά με την πολιτική της νέας Κυβέρνησης της Ιταλίας, αποτελεί την πιο ισχυρή απόδειξη ότι το μόνο αναμφισβήτητο στήριγμα που έχει η Ελλάδα για την ομαλή πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου με χαμηλό κόστος είναι τα υψηλά Πρωτογενή Πλεονάσματα Γενικής Κυβέρνησης (ΠΠΓΚ) και συγκεκριμένα υψηλότερα του 3,5% έως το 2022. Για τον λόγο αυτό, στην παρούσα συγκυρία, η επίτευξή τους αποτελεί το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό μέτρο για την ελληνική οικονομία.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024