Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΈως τα τέλη Δεκεμβρίου 2018 παραμένει ο χαμηλός ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου
Τουρισμός και οικονομία

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2018 παραμένει ο χαμηλός ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου

'Η διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται την πίεση της προσφυγικής κρίσης, είναι ένα μόνο μέτρο ενίσχυσής τους'. Αυτό σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με την παράταση στη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Λέρο, Κω, Σάμο και Χίο).

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 πρόκειται να διαρκέσει ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών. Τα πέντε νησιά – Μυτιλήνη, Λέρος, Κως, Σάμος και Χίος- θα διατηρήσουν για άλλους έξι μήνες τους χαμηλούς συντελεστές, ενώ θα κάνουν χρήση, όπως και οι κάτοικοι και άλλων νησιών συνολικά 49 ανά την ελληνική επικράτεια, και του μεταφορικού ισοδύναμου. Πρακτικά, μεταφορικό ισοδύναμο είναι η επιδότηση των εισιτηρίων από και προς το νησί μόνο για τους μόνιμους κατοίκους.

Με υπουργική απόφαση θα προβλεφθεί ένα ανώτατο πλαφόν στον αριθμό των εισιτηρίων που θα δικαιούται η κάθε οικογένεια, αλλά και η διαδικασία είσπραξης της επιδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου έπαυε να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο με τους κατοίκους των νησιών αυτών να επιβαρύνονται πλέον με τους συντελεστές που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.

ΝΔ: Οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για το ΦΠΑ στα νησιά, κρύβουν τις ανομολόγητες συμφωνίες που έχει συνάψει για να μεταφερθούν στην Ελλάδα παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες από άλλες χώρες
Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που ο ίδιος επέλεξε να μετατρέψει σε χώρους εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων κάτω από άθλιες συνθήκες.

Την κατάργησή τους είχε αποφασίσει και ψηφίσει ο ίδιος, ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για τη διατήρησή τους και τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και το Μάιο του 2018.

Το ερώτημα είναι τι άλλαξε από τότε για να εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας σήμερα την παράταση ισχύος των συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι οι ανομολόγητες συμφωνίες που έχει συνάψει ο κ. Τσίπρα εις βάρος της χώρας και περιλαμβάνουν τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  • Προτίθεται να δεχθεί τη μεταφορά στην Ελλάδα παράνομων μεταναστών και προσφύγων από άλλες χώρες της Ευρώπης;
  • Προτίθεται να δημιουργήσει νέους χώρους εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα πέντε νησιά του Αιγαίου αλλά και όχι μόνο;
  • Τι ακριβώς έχει συμφωνήσει για να ανακοινώνει, όψιμα, την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου;

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, αλλά και των εθνικών θεμάτων, την οποία έχει απροκάλυπτα υιοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποτελεί μια άθλια πρακτική, που μόνο κινδύνους εγκυμονεί για τη χώρα”.

ΚΕΔΕ: Η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πρέπει να αποσυνδεθεί από το προσφυγικό
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει: “Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Βορείου Αιγαίου, είναι πράγματι μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία όμως δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς από πλευράς κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι το μέτρο αυτό αποτελούσε στο πρόσφατο παρελθόν πρόταση της ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση, όταν αυτή είχε συμπεριλάβει στο μνημόνιο την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Είχαμε από τότε επισημάνει ότι είναι άδικο κι αντιαναπτυξιακό μέτρο η αύξηση του ΦΠΑ, όχι μόνον λόγω του προσφυγικού, αλλά και για λόγους ανταγωνισμού σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε  από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη,  γιατί δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν τη θέση αυτή στους θεσμούς.

Η πρόταση να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά είχε υποβληθεί και από την ΚΕΔΕ στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, πρέπει και στην Ελλάδα η νησιωτικότητα να στηρίζεται με συγκεκριμένες αναπτυξιακές πολιτικές. Η αύξηση της φορολογίας δεν είναι αναπτυξιακό μέτρο.

Θεωρούμε επίσης ότι δεν πρέπει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου να λειτουργήσει ως ‘αντίδωρο’ της  κυβέρνησης προς την Ευρώπη, ώστε να μετατραπούν σε ‘αποθήκες ψυχών’ προς όφελος των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024