Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτους 76 έως τώρα οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αττική
Φυσικές καταστροφές

Στους 76 έως τώρα οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αττική

Στους 188 οι εγκαυματίες, οι 11 διασωλημένοι σε κρίσιμη κατάσταση σε διάφορα νοσοκομεία. Εκατοντάδες άνθρωποι (μεταξύ τους και πολλοί τουρίστες) διεσώθησαν από θαλάσσης από το Λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη. Ανοιχτές η νέα και η παλιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου, κανονικά λειτουργεί το 'Ελ. Βενιζέλος'.

Μέγεθος εθνικής τραγωδίας λαμβάνουν οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική, καθώς τουλάχιστον 74 είναι μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, ενώ εκφράζονται φόβοι για ακόμη περισσότερα θύματα, καθώς πρόκειται για παραθεριστική περιοχή (Κινέττα και Ραφήνα), ιδιαίτερα για μεγάλες ηλικίες και οικογένειες. Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, πολλά τηλεφωνήματα για αγνοούμενους έχουν γίνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεργεία της οποίας επιχειρούν για τον εντοπισμό τους. Οι τελευταίοι από τους νεκρούς που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περισυνελέγησαν από τη φρεγάτα “Έλλη”, τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας. Μεταξύ των θυμάτων είναι και μικρά παιδιά και βρέφη.

Είκοσι έξι σωροί βρέθηκαν στην περιοχή Αργυρή Ακτή, στο Μάτι. Οι άνθρωποι βρέθηκαν σε ένα ανοιχτό οικόπεδο, 30 μέτρα από τη θάλασσα, καθώς προσπαθούσαν να βγούν στην ακτή, αλλά εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά.

Δέκα αλλοδαποί, κατά πάσα πιθανότητα Δανοί τουρίστες, χάθηκαν στα ανοιχτά το απόγευμα, όταν προσπάθησαν να απομακρυνθούν με βάρκα, όταν πανικοβλήθηκαν βλέποντας τη φωτιά να πλησιάζει. Πέντε εξ αυτών έχουν διασωθεί, ενώ σε εξέλιξη είναι επιχείρηση του Λιμενικού για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων. Ακόμα, έξι Γάλλοι υπήκοοι παρελήφθησαν από σκάφος, ενώ είχαν καταφύγει σε όρμο κοντά στο Μάτι, στην περιοχή του στον Νέου Βουτζά.

Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και όλα τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδί, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους. Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα, αλλά πνίγηκαν.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι τραυματίες έχουν αυξηθεί στους 71 ενήλικες (και 23 παιδιά εκτός κινδύνου), εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.

Να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν πληγέντες είναι το Marathon Beach resort και ο Νηρέας στην παραλία της Νέας Μάκρης.

Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος”
Η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ενημερώνει ότι οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική δεν έχουν επηρεάσει τη λειτουργία του αεροδρομίου της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος”. “Το αεροδρόμιο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ ουδέποτε έκλεισε λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας. Διευκρινίζουμε ότι τις μεσημεριανές και τις απογευματινές ώρες λόγω των δυνατών νοτιοδυτικών ανεμών (48 κόμβοι) μερικές πτήσεις με απόφαση των ίδιων των πιλότων των αεροπορικών εταιρειών κατευθύνθηκαν σε γειτονικά και εναλλακτικά αεροδρόμια, όπως της Πάρου, του Ηρακλείου και της Καλαμάτας όπου μετά από μία με δύο ώρες επέστρεψαν στο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’. Ενημερώνουμε επίσης ότι αυτήν την ώρα οι άνεμοι στο αεροδρόμιο κυμαίνονται μεταξύ 30 και 37 κόμβων και ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά”.

Στον τερματικό σταθμό του Αεροδρομίου βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο συρμοί του Μετρό, ώστε να μεταβούν, για τον ίδιο λόγο (παραλαβή πληγέντων), σε εκείνον της Δουκίσσης Πλακεντίας, εφ’όσον κριθεί αναγκαίο.

Οκτώ πτήσεις ακυρώθηκαν χθες το βράδυ λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην Αθήνα και στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Εννέα ακόμα πτήσεις που προσέγγιζαν το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας έλαβαν εντολή να κατευθυνθούν προς άλλα αεροδρόμια, εκτός Αττικής. Σύμφωνα με προσωπικό του αερολιμένα, τα περισσότερα προβλήματα έχουν διαπιστωθεί στις προσγειώσεις παρά στις αναχωρήσεις.

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Αττικής και των Χανίων, η Aegean ενημερώνει τους επιβάτες που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθώς και το αεροδρόμιο Χανίων ότι για τη δική τους διευκόλυνση έχουν τη δυνατότητα είτε να ακυρώσουν το εισιτήριο με πλήρη επιστροφή χρημάτων ή να πραγματοποιήσουν αλλαγή ημερομηνίας, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση μέχρι και τις 29 Ιουλίου 2018. (ακυρώσεις ή τροποποιήσεις στο Τμήμα Κρατήσεων 8011120000 ή 2106261000).

Χωρίς διόδια οι δρόμοι για τις πληγείσες περιοχές
Οι κοινοπραξίες της Αττικής οδού, της Νέας Οδού και της Ολυμπίας Οδού έχουν αναστείλει την καταβολή διοδίων για τις πληγείσες περιοχές, ενώ σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα αμαξοστάσια Ανθούσας και Λιοσίων των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), προκειμένου λεωφορεία να παραλάβουν, από το λιμάνι της Ραφήνας, πληγέντες από την φωτιά της Ανατολικής Αττικής και να τους μεταφέρουν σε χώρους φιλοξενίας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των Αρχών για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, είχε επικοινωνία από το πρωί με όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, για να προσφέρουν δωρεάν χρόνο ομιλίας και δεδομένα προς τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, οι οποίοι συνεχίζουν να αναζητούν τους οικείους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση των παρόχων ήταν θετική.

Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Κινέτα, Ανατολική Αττική και Κάλαμο
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη και οι τρεις της Αττικής (Κινέτα, Ανατολική Αττική, Κάλαμος), καθώς επίσης και οι μεγάλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί χθες στην υπόλοιπη Ελλάδα, και ειδικότερα στην Κορινθία (Δεμενό, Ίσθμια Λουτρακίου, Θροφαρί) και στα Χανιά. Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη νύχτα στο νομό Φωκίδας, σε δύσβατες δασικές περιοχές, στη Λάριμνα και στο Χλωμό, όπου δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Από τα ξημερώματα άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα στην Κινέττα, 3 ελικόπτερα και δύο Καναντέρ στην Ανατολική Αττική, ένα ελικόπτερο στα Χανιά, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο στο Ζεμενό Κορινθίας, και ένα ελικόπτερο στη Λάριμνα. Στην Κινέττα και στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων των δήμων, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού. Στον Κάλαμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Στο μέτωπο της Κινέτας επιχειρούν αυτή την ώρα 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες και 5 ελικόπτερα. Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην Αττική, που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες καταστροφές, σε Μάτι, Νέο Βουτζά, Ραφήνα και Πεντέλη, επιχειρούν αυτή την ώρα 190 άτομα, με 96 οχήματα, 23 άτομο πεζοπόρο, 25 εθελοντικά οχήματα και 6 υδροφόρες.

Στην Τεχνόπολη τα παιδιά των παιδικών κατασκηνώσεων

Στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και τα 621 παιδιά που διέμεναν στις κατασκηνώσεις των περιοχών της Αττικής που πλήττει η πυρκαγιά, σύμφωνα με ενημέρωση του Δήμου Αθηναίων, ενώ η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε με μέσα του δήμου. Υπενθυμίζεται ότι οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και άλλων περιοχών εκκενώθηκαν προληπτικά και τα παιδιά μεταφέρθηκαν αρχικά σε ασφαλές σημείο στην παραλία του Αγίου Ανδρέα.

Τα ξένα Μέσα για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική
Το γύρο του διεθνούς Τύπου κάνει η μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Κινέτας, με τις εκκενώσεις των οικισμών της περιοχής να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ. Η Νew York Times έχει τίτλο “Κάτοικοι εγκαταλείπουν, μετά από δασική πυρκαγιά κοντά στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, Αθήνα” και τονίζει πως εκκενώνεται η Κινέτα, λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, ενώ αναφέρει πως το έργο των πυροσβεστών δυσχαιρένουν οι ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες. Το ΑBC αναφέρει πως οι δασικές πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπενθυμίζοντας τις καταστροφικές φωτιές του 2007, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 60 άνθρωποι. Η Parismatch τονίζει πως στην περιοχή, που βρίσκεται 55 χλμ. δυτικά της Αθήνας, βρίσκονται κυρίως εξοχικές κατοικίες και η περιοχή εκκενώνεται από την πυροσβεστική υπηρεσία. H γερμανική Derstandard κάνει λόγο για πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα, οι οποίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, ενώ σημειώνει πως κάτοικοι της περιοχής της Κινέτας εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τα σπίτια τους. Το CNN αναφέρει ότι 20 έως τώρα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε φωτιές που μαίνονται κοντά στην Αθήνα.
Οι πολύνεκρες πυρκαγιές είναι επίσης πρώτο θέμα στην διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Guardian, με τίτλο “Τουλάχιστον 20 νεκροί καθώς γίνονται εκκλήσεις σε κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024