Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚαταγγελίες για μονιμοποιήσεις αρχαιοφυλάκων από το ‘παράθυρο’ στο Υπουργείο Πολιτισμού
Αρχαιολογικοί χώροι

Καταγγελίες για μονιμοποιήσεις αρχαιοφυλάκων από το ‘παράθυρο’ στο Υπουργείο Πολιτισμού

Το Σωματείο διαμαρτύρεται έντονα για την άνιση μεταχείριση που ευνοεί συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων σε βάρος εκατοτάδων πιστοποιημένων επαγγελματιών Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Σπουδαστών και Απόφοιτων ΙΕΚ της ειδικότητας Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων εξέφρασε πρόσφατα την έντονη αντίθεσή του στην υλοποίηση της διάταξης του νόμου 4440/2016 που μονιμοποιεί Φύλακες Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.

H νομοθεσία αυτή δίνει τη δυνατότητα στην υπουργό Πολιτισμού να παραιτηθεί από την άσκηση ένδικων μέσων, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται σε θέσεις αορίστου χρόνου μεγάλος αριθμός συμβασιούχων που δεν κατέχουν απόφαση ανώτατου δικαστηρίου όπως ορίζεται εκ του νόμου, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα diorismos.gr.

Πρόκειται για συμβασιούχους που έχουν προσληφθεί εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ χωρίς τυπικά προσόντα, παρέμειναν στο υπουργείο με ασφαλιστικά μέτρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν εργάζονται στο Υπουργείο Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια.

Η πρωτοβουλία αυτή της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου παρεμβαίνει και υπερβαίνει το έργο της δικαιοσύνης καθώς πρόκειται για μη τελεσίδικες αποφάσεις, παραβιάζει την αρχή της αξιοκρατίας η οποία απορρέει συνταγματικά από την αρχή της ισότητας και στερεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού την αξιοποίηση του εξειδικευμένου καταρτισμένου και έμπειρου προσωπικού πιστοποιημένων φυλάκων της ειδικότητας ΙΕΚ φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι καλύπτουν αποκλειστικά τις προδιαγραφές του επαγγελματία φύλακα σύμφωνα με την UNESCO και το ICOM.

Ακόμα στερεί από τους πιστοποιημένους φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων πολλές θέσεις από τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού καθώς αυτές θα περικοπούν αναλογικά από τις προκηρύξεις ΣΟΧ επτάμηνου και πεντάμηνου που εκδίδει κάθε χρόνο το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επιπλέον, απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας επόμενης προκηρύξης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, αφού η πρόσληψη αφορά σε μεγάλο αριθμό συμβασιούχων με αποτέλεσμα να μειωθούν οι κενές οργανικές θέσεις αορίστου χρόνου που προβλέπει ο οργανισμός του υπουργείου, οι οποίες θα μπορούσαν να προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ μελλοντικά.

Το Σωματείο διαμαρτύρεται έντονα για την άνιση μεταχείριση που ευνοεί συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων σε βάρος εκατοτάδων πιστοποιημένων επαγγελματιών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι κατέχουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα που ορίζουν οι προκηρύξεις ΑΣΕΠ και εργάζονται στο Υπουργείο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εδώ και πολλά χρόνια. Διαμαρτύρεται για την αδικία που συντελείται σε βάρος εκατοντάδων πιστοποιημένων φυλάκων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και σπουδαστών που προσβλέπουν σε νόμιμες διαδικασίες έκδοσης προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ και όχι σε μονιμοποίηση από το παράθυρο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024