Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΟι αεροπορικές εταιρείες επεκτείνουν χρονικά τα δρομολόγια προς αποφυγή αποζημιώσεων
Αερομεταφορές

Οι αεροπορικές εταιρείες επεκτείνουν χρονικά τα δρομολόγια προς αποφυγή αποζημιώσεων

Σύμφωνα με έρευνα της Which? Travel, οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν επιπλέον χρόνο στα χρονοδιαγράμματα των πτήσεών τους, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 30 λεπτά, για να διασφαλίσουν ότι διατηρούν την ακρίβεια που υποσχέθηκαν και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να πληρώσουν για αποζημιώσεις.

Τα αεροπορικά ταξίδια σήμερα διαρκούν περισσότερο συγκριτικά με μια δεκαετία πριν, σύμφωνα με έρευνα της Which? Travel, που αποκάλυψε ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται στις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες επιμηκύνουν χρονικά τα δρομολόγια τους όλο και περισσότερο, για να δώσουν την εντύπωση ότι οι επιβάτες έφταναν στους προορισμούς τους εγκαίρως.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Which? Travel, οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν επιπλέον χρόνο στα χρονοδιαγράμματα των πτήσεών τους, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 30 λεπτά, για να διασφαλίσουν ότι διατηρούν την ακρίβεια που υποσχέθηκαν και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να τους καταλογιστούν ευθύνες για αποζημιώσεις. Η πλειοψηφία των πτητικών διαδρομών διαρκούν περισσότερο σε σχέση με 10 χρόνια πριν, παρά τις τεχνολογικές βελτιώσεις των αεροσκαφών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους μέσους χρόνους πτήσης για 125 δρομολόγια που έκαναν μεγάλες αεροπορικές εταιρείες το 2009 και τις συνέκριναν με αντίστοιχα στοιχεία πέρυσι. Διαπίστωσαν ότι 76 δρομολόγια, το 61%, ήταν πλέον προγραμματισμένα να διαρκέσουν περισσότερο, με το 87% των πτήσεων της British Airways να είναι πιο αργές. Το ποσοστό αυτών των πτήσεων ήταν 82% για τη Ryanair, 75% για τη Virgin Atlantic και 62% για την easyJet.

Οι πτήσεις της British Airlines από το Heathrow προς Μπανγκόκ, Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη επεκτάθηκαν κατά 20 λεπτά και αυτές της Virgin Atlantic από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου στο αεροδρόμιο Newark Liberty του New Jersey διαρκεί κατά μέσο όρο 35 λεπτά παραπάνω απ’όσο διαρκούσε το 2009.

Η Which? Travel δήλωσε επίσης ότι οι επιβάτες είναι πιθανό να αισθάνονται ότι η χρονική αυτή επέκταση του πτητικού πρόγραμματος των αεροπορικών εταιρειών, είναι ένα ακόμη τέχνασμα εξαπάτησης.

Οι αεροπορικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι η προσθήκη 10, 20 και ακόμη και 30 λεπτών στις πτήσεις θα βελτιώσει τις επιδόσεις σε πραγματικό χρόνο. Η πτώση στην ακρίβεια τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι κάτι τέτοιο δε βοήθησε πολύ. Αντίθετα, οι μεγαλύτεροι χρόνοι πτήσεων πιθανόν να σημαίνουν ότι οι επιβάτες περνούν περισσότερο χρόνο περιμένοντας στην πύλη ή ακόμα και μέσα στο αεροπλάνο, έτσι ώστε η αεροπορική εταιρεία να μπορεί να παραμείνει στην υπόσχεσή της να είναι “έγκαιρα” στον προορισμό της. Ακόμη καλύτερα για την αεροπορική, θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον αριθμό περιπτώσεων κατά τις οποίες πρέπει να καταβάλει κάποια αποζημίωση για καθυστέρηση πτήσης.

Ο Keith Mason, καθηγητής Διαχείρισης Εναέριων Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Cranfield, δήλωσε στην έρευνα ότι οι αεροπορικές εταιρείες ρύθμιζαν τακτικά τους προγραμματισμένους χρόνους των πτήσεών τους για να έχουν χώρο για τυχόν αναποδιές. Το πρόβλημα για τις αεροπορικές είναι ότι εάν υπάρξει καθυστέρηση, τότε υπάρχει πρόβλημα με όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα πτήσης εκείνης της ημέρας. Παρά τις αλλαγές στις ώρες των πτήσεων, μερικοί από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς της Ευρώπης έχουν δει την ακρίβειά τους να πέφτει τα τελευταία χρόνια.


Σημείωση: Ένα δρομολόγιο είναι ‘”την ώρα του” σημαίνει μέσα σε 15 λεπτά της προκαθορισμένης ώρας άφιξης. Η Which? Travel ανέλυσε δεδομένα από περισσότερες των 850.000 πτήσεων, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν από την Civil Aviation Authority (CAA) το διάστημα Ιαν. – Δεκ. 2016. Η εστίαση έγινε σε εισεχόμενες πτήσεις για 25 βρετανικά αεροδρόμια, από 35 αεροπορικές εταιρείες, τις οποίες χρησιμοποιούνται από μέλη της Which?

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024