Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαHellenic Seaplanes και Κινέζοι επενδυτές συμφώνησαν για το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο στην Ελευσίνα
Αερομεταφορές

Hellenic Seaplanes και Κινέζοι επενδυτές συμφώνησαν για το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο στην Ελευσίνα

Οκταμελής ομάδα Κινέζων επενδυτών επισκέφθηκε το λιμάνι της Ελευσίνας, με σκοπό να δουν από κοντά τις υφιστάμενές εγκαταστάσεις του λιμανιού, καθώς και την προοπτική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Το “πράσινο φως” στο επενδυτικό σχέδιο του Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου Αττικής στην Ελευσίνα έδωσε το επενδυτικό σχήμα μετά την επίσκεψη του στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας, με την προϋπόθεση όμως να ξεκαθαρίσει το νομοθετικό περιβάλλον και η ψήφιση του νομοσχέδιου για τα υδατοδρόμια.

Οκταμελής ομάδα Κινέζων επενδυτών, μαζί με την αγγλική επενδυτική εταιρεία, επισκέφθηκε την Ελλάδα και συγκεκριμένα το λιμάνι της Ελευσίνας, με σκοπό να δουν από κοντά τις υφιστάμενές εγκαταστάσεις του λιμανιού της Ελευσίνας καθώς και την προοπτική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Ο επικεφαλής της 8μελους αντιπροσωπείας και πρόεδρος της εταιρείας Petrichor Capital Partners κ. Ιωάννης Χάσικος, ανέφερε στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας ότι η εταιρεία του θέλει να επενδύσει στο Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο της Ελευσίνας και ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του βρίσκονται στην χώρα μας γι’αυτόν τον σκοπό εξετάζοντας παράλληλα το υπόλοιπο δίκτυο υδατοδρομίων. Ο κ. Χάσικος πρόσθεσε ότι τα δύο επιχειρηματικά group που είναι εδώ κατατάσσονται στα μεγαλύτερα της Κίνας και διεθνώς και είναι εξειδικευμένα στον τομέα των μεταφορών και της τεχνολογίας.

Την αποφασιστικότητα με την οποία στηρίζει την προσπάθεια για ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου και λειτουργία υδροπλάνων η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας και η τοπική κοινωνία, εξήρε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Γαργαρέτας στη συνάντηση που έγινε στο Οργανισμό με παρόντες τη διοίκηση της Hellenic Seaplanes, την Petrichor Capital Partners, την επενδυτική εταιρεία United Group, αλλά κυρίως τους ενδιαφερόμενους επενδυτές από Κίνα.

Συγκεκριμένα σημείωσε: “Ήταν μία συνάντηση μεγάλης σημασίας για τον τομέα των υδροπλάνων αφού υπάρχει στο τραπέζι μια ουσιαστική πρόταση δημιουργίας του Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου. Τα κεφάλαια που προτίθεται να επενδύσει η ομάδα των κινέζων επενδυτών μέσω της Petrichor Capital Partners για ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου πρόκειται για μια επενδυτική πρόταση, που φιλοδοξεί και μπορεί, όπως δείχνουν τα δεδομένα, να απογειώσει τα υδροπλάνα στην Αττική αφού δεν υπάρχει άλλο υδατοδρόμιο μέχρι σήμερα. Το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο Ελευσίνας θα είναι ένας υπερσύγχρονος θαλάσσιος αερολιμένας υψηλών προδιαγραφών και η αξιοποίηση των υποδομών του λιμένα θα ενισχύσει οικονομικά την πόλη και την γύρω περιοχή και ταυτόχρονα  θα εξυπηρετεί τους Έλληνες αλλά και τους ξένους επισκέπτες. Ο Οργανισμός έχει κάνει ίσως το πιο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη υδατοδρομίων στην Ελλάδα γιατί η Αττική χρειάζεται ένα μητροπολιτικό υδατοδρόμιο”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Hellenic Seaplanes S.A. κ. Νικόλας Χαραλάμπους στη συνάντηση  αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή και πόσο μπορεί να ωφεληθεί η πόλη από το δίκτυο υδατοδρομίων, την ευκαιρία να προσελκύσουν περισσότερες τουριστικές δραστηριότητες αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας΄ ανάφερε επίσης για το επενδυτικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της Hellenic Seaplanes, της Petrichor Capital Partners και της United Group, οι οποίες εκπροσωπούν ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, ότι σε βάθος διετίας θα επενδύσουν ποσό συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ανέφερε: “Η συνάντηση σήμερα είχε κύριο θέμα συζήτησης την ανάπτυξη και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στον Δήμο της Ελευσίνας  έτσι ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στο Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο και στα υδροπλάνα. Συμφωνήθηκε πέραν της τυπικής διαδικασίας αδειοδότησης του υδατοδρομίου να εξετασθούν και θέματα που αφορούν τη σκοπιμότητα της επένδυσης, και το όφελος που θα προκύψει για την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για προσπάθεια εθνικής σημασίας και αναμένεται σύντομα να έχουμε ένα Μητροπολιτικό υδατοδρόμιο που  θα ενισχύσει το δίκτυο υδατοδρομίων και θα δώσει μια νέα πνοή στην διασύνδεση όλης της Ελλάδας. Έχουμε βάλει στόχο την επόμενη πλέον καλοκαιρινή περίοδο να είναι έτοιμο το υδατοδρόμιο έτσι ώστε να πετάξουν τα πρώτα αμφίβια… δεδομένου ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί γρήγορα, παρά τις καθυστερήσεις… Τα υδροπλάνα θα εκτελούν πολλαπλές και διαφορετικές πτήσεις όπως τακτικές επιβατικές πτήσεις, έκτακτες επιβατικές (Charter), περιηγητικές (Sightseeing), Φορτίου (Φάρμακα, Τρόφιμα, Τύπος, Δέματα, κ.λπ.), Νοσοκομειακές, Έρευνας και Διάσωσης κ.λπ. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες θα ενισχύσουμε πολλούς τομείς της οικονομίας και θα ενισχύσουμε τις δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής”.

Μέχρι σήμερα πάνω από 60 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης και πρόσφατα αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” η προκήρυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το διεθνή διαγωνισμό που αφορά στο έργο της αδειοδότησης ακόμη 20 υδατοδρομίων σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Στη συνέχεια ο κ. Χάσικος ανάφερε ότι “η επένδυση θα εκτελεστεί κλιμακωτά, βασιζόμενη στην πρόοδο του έργου, με χρονικό ορίζοντα δύο χρόνων για την ολοκλήρωση της”. Η ετοιμότητα και η ταχύτητα αποτελούν τα δυο “κλειδιά”, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Χάσικος και όσο για το περιεχόμενο της κατ’αρχήν συμφωνίας συνοψίζεται σε δυο κυρίως σημεία:

“Πρώτο είναι προτεραιότητα που πρέπει να δώσει η Ελλάδα στα υδατοδρόμια, καθώς και ότι, πολύ σύντομα, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των υδατοδρομίων, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για να εκδίδονται γρήγορα οι προβλεπόμενες άδειες.

Και δεύτερο θέλουν την Ελλάδα να είναι ανοιχτή σε επενδύσεις με ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο και την ύπαρξη των απαραίτητων επενδυτικών κινήτρων, όπως αυτά ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία”.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024