Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοί“Keep Aegean Blue” – Περιβαλλοντική καμπάνια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Περιβάλλον

“Keep Aegean Blue” – Περιβαλλοντική καμπάνια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Η καμπάνια θα ξεκινήσει από τα Δωδεκάνησα και θα επεκταθεί στα νησιά των Κυκλάδων. Θα περιλαμβάνει σεμινάρια σε σχολεία Α'βάθμιας και Β'βάθμιας εκπαίδευσης, που θα επιλεγούν, σε νησιά της Δωδεκανήσου, με πιστοποίηση για εκείνους που θα τα παρακολουθήσουν, καθώς και βιωματικές δράσεις που θα αφορούν όχι μόνο στον καθαρισμό των ακτών, αλλά και του βυθού.

Την έναρξη της εκστρατείας “Keep Aegean Blue” ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνεργασία με την κα Κατερίνα Τοπούζογλου, ιδρύτρια του Οργανισμού “All For Blue”, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

“To Nότιο Αιγαίο, η μεγαλύτερη νησιωτική περιφέρεια της χώρας και της Ευρώπης, που ζει στη θάλασσα, που ζει από τη θάλασσα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την παγκόσμια κινητοποίηση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη ρύπανση”, ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος, ανακοινώνοντας την έναρξη της περιβαλλοντικής καμπάνιας “Keep Aegean Blue”.

Η καμπάνια θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την All For Blue by Katerina Topouzoglou, του Οργανισμού που ίδρυσε στην Ελλάδα η εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής, κα Κατερίνα Τοπούζογλου, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Ο κ. Χατζημάρκος και η κα Τοπούζογλου, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην περιφέρεια, στη Ρόδο, όπου παρουσίασαν την έναρξη της καμπάνιας “Keep Aegean Blue”, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς ως προς την προστασία του απέραντου γαλάζιου που περιβάλλει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με δεδομένο τον καταλυτικό ρόλο που αυτό συνεπάγεται για την βιώσιμη ανάπτυξη της μεγαλύτερης τουριστικής περιφέρειας της χώρας,

Η καμπάνια, το πρόγραμμα δράσεων της οποίας θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει από τα Δωδεκάνησα και θα επεκταθεί στα νησιά των Κυκλάδων. Θα περιλαμβάνει σεμινάρια σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία θα επιλεγούν, σε νησιά της Δωδεκανήσου, με πιστοποίηση για εκείνους που θα τα παρακολουθήσουν, καθώς και βιωματικές δράσεις που θα αφορούν όχι μόνο τον καθαρισμό των ακτών, αλλά και του βυθού, από τους δύτες της “All For Blue”.

Υπενθυμίζεται ότι η βούληση της περιφερειακής αρχής να περάσει στην ενεργό δράση για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν από τον περασμένο Νοέμβριο οι επαφές του κ. Χατζημάρκου με τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (U.N.E.P.), προκειμένου να υποστηριχθούν και να προωθηθούν το Νότιο Αιγαίο οι δράσεις της παγκόσμιας εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών “Καθαρές Θάλασσες” (Clean Seas Campaign).

Οι βάσεις για τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον ΟΗΕ τέθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (U.N.E.P), Erik Solheim, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος της Νορβηγίας. Η συνάντηση έγινε στο Αλικάντε της Ισπανίας, όπου ο περιφερειάρχης ήταν προσκεκλημένος από τους διοργανωτές του μεγάλου διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα, Volvo Ocean Race. Ακολούθησε αλληλογραφία ανάμεσα στον περιφερειάρχη και τον κ. Solheim, ο οποίος υποδέχθηκε με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση τη βούληση του κ. Χατζημάρκου για συνεργασία στον κοινό στόχο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα νησιά μας, το Αιγαίο δεν είναι ακόμα μια θάλασσα. Είναι το σπίτι μας. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι 
η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας, για μας. Το υπέροχο κίνημα πρωτοβουλιών και δράσεων που σε όλο τον κόσμο έχει αναπτυχθεί, για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση που προκαλεί ο άνθρωπος, από σήμερα έχει συμπαραστάτη και την περιφέρειά μας. Η καμπάνια ‘Keep Aegean Blue’ είναι η δική μας συνεισφορά, συμμετοχή, ενεργός δράση και παρουσία, στην ηθική υποχρέωσή μας. Να παραδώσουμε το Αιγαίο και στις επόμενες γενιές όπως το βρήκαμε. Μπλε. ‘Keep Aegean Blue’είναι το δικό μας πρόγραμμα σε συνεργασία με την All For Blue by Katerina Topouzoglou για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Του σπιτιού μας”.

Από την πλευρά της, η κα Τοπούζογλου, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη, για το ενδιαφέρον του και τη συνεργασία με την “All For Blue”, δήλωσε: “Ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Το 2048, τα σκουπίδια στις θάλασσες θα είναι περισσότερα από τη θαλάσσια πανίδα. Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με τα εκπαιδευτικά μας σεμινάρια στοχεύουμε να ενημερώσουμε τις μελλοντικές γενιές για την τεράστια σημασία της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Να διαμορφώσουμε περιβαλλοντική συνείδηση σε ευαίσθητες ηλικίες. Τα παιδιά που μαθαίνουν να μαζεύουν σκουπίδια, ως ενήλικες, δε θα πετάξουν σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024