Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣυμμετοχή της Πάφου στο Πρόγραμμα 'World Heritage Journeys'
Πολιτισμός

Συμμετοχή της Πάφου στο Πρόγραμμα 'World Heritage Journeys'

Η Πάφος ανάμεσα στις 34 θέσεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΕΕ, στη διαδικτυακή πλατφόρμα αειφόρων ταξιδίων με τίτλο 'Διαδρομές Παγκόσμιας Κληρονομιάς', αφιερωμένης στην προώθηση των αειφόρων ταξιδίων.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα “World Heritage Journeys” (“Διαδρομές Παγκόσμιας Κληρονομιάς”), το οποίο αναπτύχθηκε από την UNESCO σε συνεργασία με το National Geographic. Σκοπός του Προγράμματος, το οποίο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η δημιουργία της πρώτης διαδικτυακής πλατφόρμας αφιερωμένης στην προώθηση των αειφόρων ταξιδίων με επίκεντρο ορισμένες από τις πλέον αξιόλογες θέσεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Ευρώπη, μέσα από την ανάπτυξη θεματικών ταξιδιωτικών διαδρομών. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα παρουσιάζει 34 θέσεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι οποίες έχουν επιλεγεί ανάμεσα από 19 χώρες της Ε.Ε.

Η UNESCO επί του παρόντος εγκαινιάζει τη διαδικτυακή πλατφόρμα, ενθαρρύνοντας τους ταξιδιώτες να “ταξιδεύουν διαφορετικά και να ταξιδεύουν βαθύτερα”, δηλαδή να ταξιδεύουν σε προορισμούς που δεν αποτελούν μεγάλους τουριστικούς πόλους έλξης, να παραμένουν στα σημεία αυτά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και να απολαμβάνουν όλα όσα η περιοχή προσφέρει. Τα εγκαίνια των “Διαδρομών Παγκόσμιας Κληρονομιάς” πραγματοποιήθηκαν στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2018, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, στα πλαίσια των εορτασμών του ετήσιου θεσμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την Mechtild Rossler, διευθύντρια του World Heritage Centre της UNESCO, “σκοπός μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος ταξιδεύει, να αυξήσουμε την παραμονή σε προορισμούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το κοινό βιώνει τον τοπικό πολιτισμό και το περιβάλλον, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση των αξιών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς”.

Οι “Διαδρομές Παγκόσμιας Κληρονομιάς” προσκαλούν τους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν σε τέσσερις θεματικές πολιτιστικές διαδρομές – τη “Βασιλική Ευρώπη” (Royal Europe), την “Αρχαία Ευρώπη” (Ancient Europe), τη “Ρομαντική Ευρώπη” (Romantic Europe) και την “Υπόγεια Ευρώπη” (Underground Europe) – οι οποίες αλληλοσυνδέονται για να αφηγηθούν συναρπαστικές ιστορίες της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς και ιστορίας. Η ιστοσελίδα παρουσιάζει πρακτικές πληροφορίες και εργαλεία, ώστε να βοηθήσει τους ταξιδιώτες στον προγραμματισμό των Ευρωπαϊκών τους διακοπών, με βάση την τοπική γνώση σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά των προορισμών.

Σημειώνεται ότι στο τμήμα “Αρχαία Ευρώπη” περιλαμβάνονται δύο τοποθεσίες στην Ελλάδα, η Αρχαία Επίδαυρός και η Αρχαία Ολυμπία.

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν της UNESCO, “ελπίζουμε ότι το περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί για την πλατφόρμα, εκτός από τους ταξιδιώτες, θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για την ταξιδιωτική βιομηχανία – συμπεριλαμβανομένων των οργανωτών ταξιδίων, των ταξιδιωτικών πρακτόρων και των τοπικών και εθνικών αρχών τουρισμού – για περαιτέρω προώθηση του αυθεντικού τουρισμού, στη βάση των στόχων του προγράμματος, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την ιδιάζουσα παγκόσμια αξία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς”.
 
Επιπλέον, οι “Διαδρομές Παγκόσμιας Κληρονομιάς” θα διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στην προσέλκυση επισκεπτών από την Κίνα στην Ευρώπη για το Έτος Τουρισμού 2018 ΕΕ/Κίνα, ενός θεσμού που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού (ETC). Η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη στην αγγλική, την κινεζική και τη γαλλική γλώσσα. Η  πλατφόρμα επίσης συμβάλλει στους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

“Το πρόγραμμα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το National Geographic προκαλεί και προσκαλεί τον κάθε ταξιδιώτη να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τα πιο απομακρυσμένα σημεία της Γης και του σύμπαντος. Στοχεύει να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων εντός και εκτός των θέσεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και να εμπλουτίσει τις εμπειρίες των τουριστών, οδηγώντας τους σε σημεία μοναδικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως αυτά προτείνονται από ειδικούς σε κάθε περιοχή” αναφέρει ο Frank Biasi, διευθυντής ψηφιακής ανάπτυξης και ταξιδιωτικών προγραμμάτων του National Geographic Maps. “Μέσα από την τοπική γνώση, η ιστοσελίδα ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες από τη Βόρειο Αμερική, την Κίνα και άλλες μεγάλες τουριστικές αγορές, να ταξιδέψουν διαφορετικά και σε μεγαλύτερο βάθος και να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα ως πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό των ταξιδιών τους στην Ευρώπη”.  

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού εργάστηκαν με την UNESCO και το National Geographic για πέραν των 18 μηνών με σκοπό τη δημιουργία ελκυστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου για την πλατφόρμα. Η UNESCO αποφάσισε να εντάξει την Πάφο στην πολιτιστική διαδρομή της Ρομαντικής Ευρώπης (Romantic Europe), καθ’ότι αποτελεί τον τόπο γέννησης της Αφροδίτης, θεάς του Έρωτα. Στόχος, σε συνδυασμό με άλλους προορισμούς ρομαντικής φύσης που ανήκουν στην Παγκόσμια Κληρονομιά, είναι να τονιστεί η σπουδαιότητα της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάφου, σε συνάρτηση με άλλες τοπικές αξίες, όπως για παράδειγμα αυτές που απαντώνται στη μοναδική φύση, τη γαστρονομία και τη φιλοξενία της ευρύτερης περιοχής.

Η προώθηση αυτών των χαρακτηριστικών, ως ένα ενιαίο σύνολο, θα συμβάλει στην προσέλκυση επισκεπτών, στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, καθώς και στην ενίσχυση της σχέσης ανάμεσα στην κληρονομιά μας και την κοινωνία. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα, με βάση τις οδηγίες της UNESCO και του National Geographic, αποδίδονται με τρόπο ελκυστικό, προβάλλοντας τις πιο πάνω αξίες σε επισκέπτες από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι προέρχονται από ένα διαφορετικό πολιτιστικό πλαίσιο. Τέλος, το Πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τη στενή συνεργασία ανάμεσα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην Κύπρο.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024