Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜάνος Κόνσολας: Προσβολή στην ιστορία μας η παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο
Αρχαιολογικοί Χώροι

Μάνος Κόνσολας: Προσβολή στην ιστορία μας η παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο

Έντονη αντίδραση του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα σχετικά με την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στο ζήτημα της εκχώρησης αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«H κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αποδείχθηκε, για μία ακόμα φορά, ότι υπογράφει και παραχωρεί τα πάντα, ότι είναι ικανή για όλα.
Η παραχώρηση, όμως, στο Υπερταμείο αρχαιολογικών χώρων ξεπερνά κάθε όριο. Αποτελεί προσβολή στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στην ιστορία και στην εθνική μας αξιοπρέπεια.
Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι οι δανειστές ζητούσαν από όλες τις κυβερνήσεις το Υπερταμείο και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
 
Μία, όμως, κυβέρνηση τους έδωσε το Υπερταμείο: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Υπουργική Απόφαση για την παραχώρηση ακινήτων του δημοσίου στο Υπερταμείο, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 19 Ιουνίου, δεν αναφέρονται τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που παραχωρούνται αλλά μόνο οι αριθμοί κτηματολογίου. Πράγμα που σημαίνει ότι ήταν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν ποια είναι τα συγκεκριμένα ακίνητα.
Είναι εμφανής η σκοπιμότητα αυτής της μεθόδευσης για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο.
Θεωρώ βέβαιο ότι έχουν παραχωρηθεί και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα αλλά και στα Δωδεκάνησα.
Υπάρχει μία και μοναδική λύση: η άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα εξαιρεί ρητά και ονομαστικά την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που έχει γίνει με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση».
Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα διευκρινίζει ότι «η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.». 

Ειδικότερα η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ αναφέρει τα ακόλουθα: 

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε. 

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. 

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. 

Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024