Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠαντουριστική κινητοποίηση: Η πολιτεία αντιμετωπίζει τον τουρισμό αποσπασματικά

Παντουριστική κινητοποίηση: Η πολιτεία αντιμετωπίζει τον τουρισμό αποσπασματικά

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν η ΠΟΕΤ, ο ΗΑΤΤΑ, η ΓΠΟΠ, ο ΠΕΤΑΓΑ, και ο ΣΕΠΟΣ μεταξύ άλλων τονίσθηκε ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει με αποσπασματικό τρόπο τον τουρισμό και […]

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν η ΠΟΕΤ<.>, ο ΗΑΤΤΑ<.>, η ΓΠΟΠ, ο ΠΕΤΑΓΑ, και ο ΣΕΠΟΣ μεταξύ άλλων τονίσθηκε ότι<...> η πολιτεία αντιμετωπίζει με αποσπασματικό τρόπο τον τουρισμό και απόδειξη αποτελεί η διάλυση του ΕΟΤ και η υπαγωγή μεγάλου αριθμού των αρμοδιοτήτων του στην ανέτοιμη περιφέρεια χωρίς προηγούμενη μελέτη και υποδομή, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς.

Ο κ. Τριβυζάς πρόεδρος της ΠΟΕΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τον κλάδο του τουρισμού μέσω της Επιτροπής κρίσης, του Αναπτυξιακού Νόμου, και του Νομοσχεδίου 'Σκούπα' για τα ΚΤΕΛ και της χερσαίες μεταφορές.

Ο κ. Ευαγγέλου πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ έκανε αναφορά στο σκηνικό στον τουρισμό μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι στις 15 Νοεμβρίου θα υπήρχε μελέτη για τις συνέπειες της κρίσης, η οποία μετατέθηκε για τις 15 Δεκεμβρίου, και τελικά ανακοινώθηκε στο τέλος Ιανουαρίου ότι δεν θα γίνει η μελέτη γιατί δεν μπόρεσε η πολιτεία να βρει μελετητικό φορέα. Όπως είπε ο κ. Ευαγγέλου τα στοιχεία που χρειάζονται βρίσκονται στα στατιστικά του Αεροδρομίου και στο BSP, και δείχνουν ότι υπάρχει μια μεγάλη μείωση, η οποία για τον μήνα Νοέμβριο είναι για τις πτήσεις στο 17%, ενώ για τους επιβάτες στο 32%. Ο Δεκέμβριος είναι σε ακόμα χειρότερα επίπεδα.

Όσο για το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού, ο κ. Ευαγγέλου ανέφερε ότι ο HATTA έθεσε τα προβλήματα του τουριστικού κλάδου, αλλά υπήρχαν μόνο υποσχέσεις χωρίς ουσία. Συμπερασματικά, ο κ. Ευαγγέλου ανέφερε ότι ο κλάδος δεν εισακούεται και έχει δεχθεί απαξίωση. Έτσι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις όπως γενική κινητοποίηση του κλάδου μαζί με τους εργαζόμενους. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και Τουρισμό, ΠΑ.Σ.Ε.Ν.Τ., κ. Θάνος Βασιλόπουλος τόνισε ότι στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για τον Απρίλιο θα λάβουν μέρος και οι εργαζόμενοι γιατί θεωρούν ενοχλητική την περιφρόνηση των Τουριστικών Γραφείων και τα συμφέροντα τους είναι κοινά. Επίσης, ακούστηκε ότι ο κλάδος χρησιμοποιήσει όχι μόνο τα τουριστικά λεωφορεία, αλλά ακόμη και τα τουριστικά σκάφη, που θα κλείσουν τους δρόμους σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Γκίνης πρόεδρος του Π.Ε.ΤΑ.Γ.Α, ζήτησε να δοθεί έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό και να διατεθούν διαφημιστικά κονδύλια και προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, ανέφερε ότι τα εισιτήρια των εσωτερικών πτήσεων είναι πολύ ακριβά με αποτέλεσμα να πλήγεται ο εσωτερικός τουρισμός.

Στην συνέντευξη τύπου επίσης ανακοινώθηκε ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς του χώρου, έστω και αποσπασματικά ο καθένας από την πλευρά του έπραξε ότι ήταν δυνατό για πολύ μεγάλο διάστημα, προκειμένου να πείσει τους αρμόδιους για τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός. "Δυστυχώς βιώσαμε την αδιαφορία και σε πολλές περιπτώσεις και τον εμπαιγμό όταν αναιρούντο και έγγραφες ακόμα υποσχέσεις", αναφέρθηκε από εκπροσώπους φορέων.

Έτσι λοιπόν οι φορείς του τουριστικού κλάδου αποφάσισαν ενωμένοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ακόμα και με καθολικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Τα βασικά αιτήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η παράταση του ΦΠΑ, των εισφορών στο ΙΚΑ και το ΤΑΝΠΥ, καθώς και εκπροθέσμων κανονικών εισφορών προς την εφορία όπως και άλλων φορολογικών θεμάτων. Επίσης, η επιδότηση της απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού και οι γενικές επισφάλειες.

Επίσης, μέσα στα αιτήματα του κλάδου είναι η υπαγωγή των τουριστικών λεωφορείων και επιχειρήσεων σε κάποιο αναπτυξιακό νόμο, δημιουργία διεύθυνσης εποπτείας των τουριστικών λεωφορείων, πάγωμα ελλιμενισμού των σκαφών στις μαρίνες, και πάγωμα των τιμών εισόδων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024