Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΞΕΕ και ΠΟΞ εναντίον του Προεδρικού Διατάγματος για τα ‘αστέρια’

ΞΕΕ και ΠΟΞ εναντίον του Προεδρικού Διατάγματος για τα ‘αστέρια’

Την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 43/2002, το οποίο κατατάσσει τα ξενοδοχεία σε κατηγορίες “αστέρων”, ζητούν ο νομικός εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και ένας […]

Την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 43/2002, το οποίο κατατάσσει τα ξενοδοχεία σε κατηγορίες "αστέρων", ζητούν<...> ο νομικός εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ<.>), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ<.>) και ένας επιχειρηματίας ξενοδόχος, που διατηρεί την ανωνυμία του, με αίτηση ακυρώσεως (προσφυγή) που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις του επίμαχου Π.Δ. παραβιάζουν το Σύνταγμα, την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ελληνική νομοθεσία και ειδικά το νόμο 2479/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Επισημαίνουν μάλιστα ότι το Π.Δ. 43/2002 εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης (Ν. 2160/1993). Επίσης, υποστηρίζουν ότι το Π.Δ. καθ' υπέρβαση της εξουσιοδότησης του Nόμου 2160/1993, προβλέπει ποινολόγιο που φτάνει μέχρι το "σφράγισμα" των ξενοδοχείων αν δεν τηρήσουν τις προϋποθέσεις.

Eιδικότερα, εξηγούν ότι σύμφωνα με το Π.Δ. στα ξενοδοχεία που δεν υπέβαλαν μέχρι τις 30/4/2002 αίτηση ανακατάταξης σε κατηγορίες αστέρων, ώστε να λάβουν νέο ειδικό σήμα του EOT, θα επιβάλλεται η διοικητική ποινή ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τους. Όμως σε άλλο σημείο του Π.Δ., αναφέρουν, υπάρχει αντιφατική διάταξη, σύμφωνα με την οποία τα υφιστάμενα σήματα του EOT ισχύουν έως τις 30/9/2003, αλλά παρέχεται η δυνατότητα ανάκλησης από τη διοίκηση έως τις 30/4/2002.

Oι προσφεύγοντες επισημαίνουν ακόμη ότι για τα ξενοδοχεία που ήδη λειτουργούν δεν προβλέπεται δυνατότητα επανελέγχου κατάταξης, σε αντίθεση με αυτά που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία.

Ακόμα υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η ελευθερία του ανταγωνισμού, η συνταγματική αρχή της ισότητας και αναλογικότητας και η συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία, καθώς προβλέπεται ότι όλα τα ξενοδοχεία πρέπει να πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές και κριτήρια, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές διαφοροποιήσεις.

Tέλος, στην προσφυγή αναφέρεται ότι παραβιάζεται ο Νόμος 2479/1997 για τα προσωπικά δεδομένα, καθώς στους διαδρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων προβλέπεται η υποχρεωτική εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων βίντεο. Το Π.Δ. όμως δεν προβλέπει ποιοι θα διαχειρίζονται τις βιντεοκασέτες και πως θα προστατεύεται το κοινό από τις βιντεοσκοπήσεις. Τη στιγμή μάλιστα -επισημαίνουν οι προσφεύγοντες- που οι ξενοδοχειακοί χώροι και τα δωμάτια προστατεύονται από το Σύνταγμα με εγγυήσεις, όπως είναι του ασύλου της κατοικίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024