Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιεθνείς Διασκέψεις για Τουρισμό στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας

Διεθνείς Διασκέψεις για Τουρισμό στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας

Τις προτάσεις και τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. στον τομέα του τουρισμού ανέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Τουριστικό Φόρουμ…

Τις προτάσεις και τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. στον τομέα του τουρισμού ανέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος<...> μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Τουριστικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ακόμα την πραγματοποίηση Διασκέψεων για “τον Τουρισμό και τις Μεταφορές”, όπως και για “τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό”, στο πρώτο εξάμηνο του 2003, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν ο αρμόδιος Επίτροπος της Κομμισιόν Ε.Λικάνεν, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζ. Μεπ, υπουργοί και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη αρμόδια για τον τουρισμό από όλες τις χώρες της Ε.Ε., καθώς και δεκάδες εκπρόσωποι των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών τουριστικών φορέων και οργανισμών, οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, στελέχη του ΟΗΕ κλπ., στους οποίους ο κ.Τσοχατζόπουλος ανέλυσε τις προτάσεις και τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. στον τομέα του τουρισμού.

Αναφερόμενος στις παραπάνω πρωτοβουλίες, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι “είναι σαφής η άμεση επιρροή της εξέλιξης στις μεταφορές και ιδιαίτερα στις αερομεταφορές στην αγορά του τουρισμού, εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού, των συνενώσεων και των συνεχών αλλαγών ιδιοκτησιών, ενώ ο πολιτισμός αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του ευρωπαϊκού τουρισμού” και χαρακτήρισε “σημαντικό το θέμα της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού τουρισμού σε σχέση με τις εξελισσόμενες κοινοτικές πολιτικές με τις μεταφορές που πρέπει να μας απασχολήσει, διότι, σε τελική ανάλυση, σκοπός της Ελληνικής Προεδρίας είναι μαζί με την Κομισιόν να προωθήσει μια ευρωπαϊκή πολιτική για θέματα τουρισμού.

Στις Διασκέψεις αυτές, πέραν των αρμόδιων υπουργών, προβλέπεται, επίσης, η συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων που λειτουργούν στον τομέα του τουρισμού.
“Είναι πολιτική η επιλογή μας στη Ε.Ε. να εντάξουμε την πολιτική μας για τον τουρισμό στις αναπτυξιακές μας πολιτικές, και μάλιστα στην εποχή που συζητούμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη και επιδιώκουμε να ρυθμίσουμε και να απελευθερώσουμε συγχρόνως τις αγορές μας και στηρίζουμε ως βασική κατεύθυνση την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, μέσα από τη χρήση της νέας τεχνολογίας, με ταυτόχρονο στόχο να υπηρετήσουμε τον πολίτη-καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία ώστε να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πολιτική που θα μπορέσει να απαντήσει στο θέμα αυτό” τόνισε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε εξάλλου την ελληνική πρόθεση να προχωρήσει στη διάρκεια της Προεδρίας της τα περισσότερα από τα δέκα σημεία της διακήρυξης που διαμορφώθηκαν επί Βελγικής Προεδρίας, για μια ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγιση της Ε.Ε. για τον τουρισμό, με πρώτη προτεραιότητα την κατάληξη σε νέες πολιτικές προώθησης της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού τουριστικού προϊόντος. “Πρέπει να απαντήσουμε στο πώς θα μπορέσει ο ευρωπαϊκός τουρισμός να διατηρήσει και να αυξήσει το μέγεθός του στο εσωτερικό της Ευρώπης, όταν οι εκτός Ε.Ε. τουριστικοί προορισμοί αποφεύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις, αλλά και στηρίζονται στην αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων που αντιμετωπίζουν. Πως θα μπορέσει η ανοιχτή τουριστική αγορά, να επιβιώσει στην Ευρώπη σε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού με τους εκτός Ε.Ε. προορισμούς, που συνεργάζονται με τα δίκτυα διανομής των προϊόντων τους και συγχρόνως επωφελούνται από συναλλαγματικές διακυμάνσεις των νομισμάτων τους. Πώς οι επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής τουριστικής αλυσίδας θα ανταγωνιστούν σε συνθήκες κρίσης, με ομοειδείς επιχειρήσεις χωρών εκτός Ε.Ε. Νομίζω ότι η ευθύνη απάντησης, μας αφορά όλους” επισήμανε ο κ.Τσοχατζόπουλος, που στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε επιπρόσθετες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας και τη χρησιμότητα μιας σειράς διαδικασιών, όπως συμμετοχής των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων σε σχετικό φόρουμ που προωθείται από το χώρο της βιομηχανίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας με στόχο τη στήριξη των ΜΜΕ, τα προγράμματα για τους νέους επιχειρηματίες, τα σεμινάρια για το “επιχειρείτε ηλεκτρονικά” στις ΜΜΕ κ.λπ.

Ο κ.Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε ως “όχι ιδιαίτερα ευνοϊκό το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται ο τουρισμός αυτήν την περίοδο”, προσθέτοντας ότι “οι επιπτώσεις από τα αποτελέσματα των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου δεν μειώθηκαν αρκετά γρήγορα, αλλά και η παγκόσμια ύφεση που υπάρχει, συνεχίζει να επιβραδύνει την οικονομική εξέλιξη”. Επισήμανε ωστόσο, ότι για την Ε.Ε. μετά από πολλά χρόνια που δεν μπόρεσε να προωθήσει προτάσεις και πολιτικές για τον τουρισμό, έφτασε η ώρα της ωρίμανσης για να ξεκινήσει η προώθηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής από την Ε.Ε. που θα αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομικής λειτουργίας του τουρισμού. “Το 2020 θα έχουμε περίπου 720 εκατομμύρια τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο, από τους οποίους ο ευρωπαϊκός τουρισμός ελπίζει να περιλαμβάνει τα 340 εκατομμύρια. Όμως τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη κινείται σταθερά πτωτικά, όσον αφορά τη συμμετοχή της στον παγκόσμιο τουρισμό. Από το 68% που είχαμε το 1979, πήγαμε στο 59% το 1999 και για το 2020 προβλέπουμε να βρισκόμαστε μόνο στο 46%. Το ερώτημα είναι, αν υπάρχει ενδιαφέρον ώστε η Ε.Ε. να υπερασπιστεί τη θέση της σε αυτή την παγκόσμια αγορά και να κρατήσει ένα σημαντικό ποσοστό της τουριστικής κίνησης, παραγωγής τουριστικού προϊόντος και προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών, που έχει ανάγκη ο ευρωπαίος πολίτης. Πρέπει να απαντήσουμε θετικά και σε αυτό το ερώτημα” τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης που πρόσθεσε κλείνοντας την ομιλία του: “Έχει μεγάλη σημασία να συμφωνήσουμε όλοι για το αν τελικά ο τουρισμός είναι απλά ένας οικονομικός κλάδος, στον οποίο εργάζονται εκατομμύρια άνθρωποι. Πιστεύω ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που συνηθίσαμε να λέμε “βιομηχανία του τουρισμού”. Για μένα πρόκειται για μια δημιουργική, δημοκρατική, παραγωγική διαδικασία που υλοποιείται βασικά σε περιφερειακό επίπεδο και χαρακτηρίζεται επιπρόσθετα της οικονομικής πλευράς και από κοινωνική, πολιτισμική και περιβαλλοντική διάσταση. Για αυτό ακριβώς, σήμερα, που μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο τουρισμός ταιριάζει απόλυτα ως η βασική οικονομική δραστηριότητα που σε περιφερειακό επίπεδο προσφέρει όρους βιώσιμης ανάπτυξης.”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024