Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠροβλήματα στην οικονομία της Ρόδου και αποστασιοποίηση της κυβέρνησης δημιουργεί το all inclusive

Προβλήματα στην οικονομία της Ρόδου και αποστασιοποίηση της κυβέρνησης δημιουργεί το all inclusive

Εκτός από τα γνωστά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους καταστηματάρχες της Ρόδο το σύστημα του all inclusive, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι πολλοί από τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων που εφαρμόζουν αυτό το […]

Εκτός από τα γνωστά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους καταστηματάρχες της Ρόδο το σύστημα του all inclusive, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι πολλοί από τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων<...> που εφαρμόζουν αυτό το σύστημα έχουν μείνει απλήρωτοι. Τα ξενοδοχεία, ενώ έχουν, ήδη, εισπράξει τα χρήματά τους, δεν έχουν εξοφλήσει το προσωπικό τους.

Από την άλλη πλευρά ο υφυπουργός Aνάπτυξης. Δ. Γεωργακόπουλος απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή κ. Aρ. Παυλίδη που κατέθεσε στη Bουλή σχετικά με τη νομιμότητα του συστήματος all inclusive επικαλείται κανόνες της ελεύθερης αγοράς αλλά και πληροφορίες που θέλουν το εξωξενοδοχειακό κόστος υψηλό, γεγονός που αναγκάζει – όπως αναφέρεται – τους πελάτες να προτιμούν τα ‘βραχιολάκια’.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι το φαινόμενο του all inclusive, που είναι η οικονομική συνεργασία μεταξύ ξενοδόχου και τουριστικού πράκτορα όπου κάθε κατανάλωση του πελάτη συμπεριλαμβάνεται στη τιμή του πακέτου, έχει υιοθετηθεί από πολλές ανταγωνίστριες χώρες, αναπτύσσεται δε και στη χώρα μας αφενός μεν διότι το πακέτο πωλείται ευκολότερα καθόσον όπως πληροφορούμεθα, οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν οι επιχειρήσεις (εστιατόρια, καφετέριες, super market κ.ά.) που λειτουργούν γύρω από τα ξενοδοχεία είναι υψηλές σε σχέση με την ποιότητά τους. O όρος all inclusive είναι όρος της τουριστικής αγοράς και όχι της τουριστικής νομοθεσίας. Λειτουργεί με τους κανόνες και τη ζήτηση της ελεύθερης αγοράς. Πρόκειται δηλαδή για φαινόμενο συνδυασμού προσφοράς και ζήτησης. Προωθείται και επιβάλλεται από τους tour operators από τους οποίους και εξαρτάται αν θα επιμένουν να πιέζουν για την εφαρμογή του. Aφορά δε ξενοδοχεία μεγάλου μεγέθους, με πολλά διαθέσιμα κρεβάτια και ίσως με δυσκολία πρόσβασης σε μεμονωμένους πελάτες. Eπειδή, η λειτουργία ενός ξενοδοχείου ως all inclusive δεν απαγορεύεται από την νομοθεσία κι επειδή από πληροφορίες μας είναι υπαρκτή η εφαρμογή του φαινομένου σε όλη την Eλλάδα, η Yπηρεσία παρακολουθεί το θέμα προκειμένου, εφόσον είναι σύννομη και με τις οδηγίες της Eυρωπαϊκής Ένωσης, να προβεί μετά από συνεργασία με τις Περιφερειακές Δ/νσεις, τα συλλογικά όργανα και τις συναρμόδιες υπηρεσίες, στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και ρυθμίσεων, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος ελέγχου της καλής λειτουργίας ή μη του συστήματος”.

Όσον αφορά τους απλήρωτους εργαζόμενους, και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην τοπική οικονομία η Ένωση Ελευθέρων Επαγγελματιών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Στην τοπική επικαιρότητα κυριαρχούν σοβαρά προβλήματα όπως και το απλήρωτο μέχρι σήμερα προσωπικό των ξενοδοχείων που εφαρμόζουν το σύστημα all inclusive. Κατά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ο αριθμός υπερβαίνει τα 500 άτομα. Μαύρα Χριστούγεννα για όλους αυτούς και τις οικογένειες τους καθώς εξίσου μαύρα είναι και των ελευθέρων επαγγελματιών της Ρόδου που καταπολεμήθηκαν από το καταστροφικό νέο “φρούτο” που ονομάζεται all inclusive καθώς και την αλαζονική συμπεριφορά των 16-18 εισαγομένων και μη ξενοδόχων που άδικα προσπαθούν να δικαιολογήσουν το all inclusive ως ευεργητικό σύστημα. Χώρες σαν την Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο, Τυνησία κατάλαβαν πριν από εμάς τον κίνδυνο να γίνουν οι τουριστικοί προορισμοί τους σκουπιδότοποι φτηνών τουριστών που δεν χρειάζονται καθόλου έξτρα χρήματα μαζί τους, αφού όλα είναι προπληρωμένα. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αφού οι ξενοδόχοι των βραχιολιών έχουν προ πολλού εισπράξει προκαταβολικά τα χρήματα της σεζόν του 2002 γιατί το προσωπικό τους χρειάζεται να καταφύγει στον εισαγγελέα για τα δεδουλευμένα του. Ας είναι ειλικρινείς και ας δηλώσουν ότι τελικά το βραχιόλι δεν ήταν και τόσο ευεργετικό για κανένα. Έχουμε να τους κάνουμε μια πρόταση που ίσως βοηθήσει και τον χειμερινό εγχώριο τουρισμό. Ας καλέσουν το απλήρωτο προσωπικό τους με τις οικογένειες τους και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες να περάσουν τα Χριστούγεννα all inclusive στα ξενοδοχεία τους αφού παρά πολλές φορές ισχυρίστηκαν ότι με το σύστημα αυτό επιτελούν κοινωνικό έργο’.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024