Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠτώση μεν, αισιοδοξία δε, για την τουριστική κίνηση το 2002

Πτώση μεν, αισιοδοξία δε, για την τουριστική κίνηση το 2002

Μείωση στις αφίξεις από το εξωτερικό για το 2002, προέβλεψε ο υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι παρατηρείται επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Μείωση στις αφίξεις από το εξωτερικό για το 2002, σε σχέση με το 2001, σε ποσοστό 1-1,5% προέβλεψε ο υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος<...>, σε συνάντηση με τους τουριστικούς δημοσιογράφους, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά παρατηρείται επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο πρόεδρος του ΕΟΤ Γιάννης Πατέλλης σημείωσε από την πλευρά του ότι οι αφίξεις με πτήσεις charters στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2002 εμφανίζουν μείωση 1,68% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου αλλά η παράλληλη αύξηση των ταξιδιωτικών εισροών για το ίδιο χρονικό διάστημα μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ήδη έχουμε μια μετατόπιση της τουριστικής κίνησης από τον μαζικό προς τον ποιοτικό τουρισμό.

Για το 2003, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι θα τεθούν οι βάσεις για την επέκταση της Ελλάδας σε αγορές του εξωτερικού, όπως ΗΠΑ, Καναδά, Κίνας και Ρωσίας καθώς και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που θα είναι τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στη στρατηγική ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού για τη νέα περίοδο, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι αν και πολλά έχουν ειπωθεί και πολύ λίγα έχουν πραγματοποιηθεί υπάρχουν θέματα για τα οποία έχουν “ωριμάσει οι σχετικές επιλογές” και ως τέτοια όρισε τις αλλαγές και το καθορισμό των αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ, την δημιουργία Τουριστικού Επιμελητήριου καθώς και την δημιουργία Ινστιτούτου τουριστικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα για το Τουριστικό Επιμελητήριο ανέφερε ότι θα συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον κλάδο του τουρισμού. Το Επιμελητήριο θα αποτελέσει σύμβουλο της πολιτείας, θα εκδίδει άδειες για τα μέλη του ενώ εξετάζεται το εάν η νομική του μορφή θα είναι Α.Ε η Ν.Π.Δ.Δ.

Για τη δημιουργία του Ινστιτούτου τουριστικής οικονομίας σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία διερεύνησης του θέματος από ομάδα του ΕΟΤ. Το Ινστιτούτο, το οποίο ο υπουργός προέβλεψε ότι θα δημιουργηθεί μέσα στο 2003, θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με θέματα που αφορούν στο Ελληνικό τουρισμό όπως η ανάλυση κόστους, η ανάλυση του ανταγωνισμού κ.λπ.

Ο υπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού, της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, μέσα στο χώρο του ΕΟΤ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα επίσημο όργανο με προσωπικό που θα εναλλάσσεται κάθε τρία χρόνια.

Για την μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες περίοδο εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο τουρισμός στη χώρα μας θα κινηθεί σε ανοδικά επίπεδα, ενώ χαρακτήρισε τη διεκδίκηση της EXPO 2008 στην Θεσσαλονίκη ως ένα βασικό στρατηγικό στόχο για την ανάπτυξη του τουρισμού της συμπρωτεύουσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος επανέλαβε ότι θα δρομολογηθεί η δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024