Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΚαλύτερος ο επόμενος χρόνος για τον Κυπριακό τουρισμό

Καλύτερος ο επόμενος χρόνος για τον Κυπριακό τουρισμό

Ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος από το φετινό. Όλες οι αγορές έχουν δώσει αυτό το μήνυμα, τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Α. Ρολάνδης

‘Από ότι έχουμε ακούσει μέχρι τώρα, φαίνεται πρώτα από όλα ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος από το φετινό<...>. Όλες οι αγορές έχουν δώσει αυτό το μήνυμα, τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Α. Ρολάνδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προοπτικών για την τουριστική κίνηση του 2003 που έγινε από τους Διευθυντές των Γραφείων ΚΟΤ του εξωτερικού, στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία.

Επίσης, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ‘θα ήθελα να αναφερθώ στη σημασία αυτής της συνάντησης με τους εκπροσώπους των 17 γραφείων του ΚΟΤ στο εξωτερικό που καλύπτουν ολόκληρο το τουριστικό φάσμα. Να υπενθυμίσω ότι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, πέρσι αυτή την εποχή, προέβησαν σε κάποιες εκτιμήσεις οι οποίες αποδείχθηκαν ορθές. Δηλαδή, περίπου, είχαμε πει 9% με 10% μείωση του τουριστικού ρεύματος και υπολογίζουμε ότι όντως η μείωση για φέτος θα είναι γύρω στο 10,5%. Το αναφέρω αυτό για να δείξω ότι θα πρέπει να δίνουμε σημασία στο τι μας λένε οι άνθρωποι που έχουν πείρα στις αγορές από τις οποίες προέρχονται’.

Συνεχίζοντας ο υπουργό της Κύπρου δήλωσε ότι ‘έχουμε κάποιους προβληματισμούς σχετικά με τις χώρες εκείνες για τις οποίες θα επιβληθεί θεώρηση διαβατηρίων (βίζα) κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο: συνολικά για τη Ρωσία και κάποιες άλλες χώρες της περιοχής όπως είναι η Ουκρανία, η Μόλδοβα, και η Λευκορωσία. Πέραν αυτών των χωρών που αντιπροσωπεύουν μεταξύ τους 160.000 με 170.000 τουρίστες έχουμε και, περίπου, 25.000 τουρίστες ή επισκέπτες από Αραβικές χώρες στις οποίες δεν έχουμε προξενικές Αρχές για τις οποίες θα πρέπει επίσης να προβούμε σε κάποιες διευθετήσεις. Το όλο θέμα το οποίο καλύπτει ένα τουριστικό φάσμα της τάξης των 190.000 με 200.000 τουριστών τυγχάνει ειδικού χειρισμού από την εξ Υπουργών Επιτροπή που έχει συσταθεί για τις βίζες.’

Σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ‘φέτος οι ξενοδόχοι αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων λόγω πιέσεων από το εξωτερικό να προσφέρουν καλύτερες τιμές από ότι προγραμματιζόταν και αυτό αντανακλάται πάνω στα έσοδα από τον τουρισμό, ιδίως τους τελευταίους μήνες. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν εξευτελιστικές τιμές που προσφέρονται από ξενοδόχους ανταγωνιστικών χωρών της περιοχής μας και οι δικοί μας ξενοδόχοι για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές τους πέραν των επιπέδων που ανέμεναν αρχικά. Είναι γι αυτό το λόγο που το Υπουργικό Συμβούλιο, στην προσπάθεια να βοηθήσει αυτό τον τομέα, λόγω του ότι προσφέρονται χαμηλές τιμές αποφάσισε να αναστείλει την εισφορά του 3% των ξενοδόχων προς τον ΚΟΤ για τον επόμενο χρόνο. Το θέμα του υψηλού κόστους του κυπριακού τουρισμού σε σχέση με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες αποτελεί για μας πηγή σοβαρής ανησυχίας’.

‘Γενικά’, συνέχισε ο υπουργός, η εικόνα για το επόμενο έτος από τις βασικές αγορές φαίνεται να παρουσιάζει κάποια θετικότητα. Είναι δύσκολο ακόμα να προβεί κανείς σε εκτιμήσεις αλλά από ότι έχω ακούσει θα μπορούσε να πει κανείς ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να αναμένουμε μια αύξηση της τάξης του 5% με 6% για τον επόμενο χρόνο σε σύγκριση με φέτος, που σημαίνει ότι θα βελτιώσουμε κάπως τη φετινή εικόνα ίσως κατά 50% με 60% σε σύγκριση με τη διαφορά που δημιουργήθηκε τον προηγούμενο χρόνο. Δηλαδή θα έχουμε 10,5% απώλεια φέτος αλλά θα ανακτήσουμε ένα καλό μέρος αυτής της απώλειας του 10,5%‘.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πιθανές επιπτώσεις ένεκα ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ ο κ. Ρολάνδης είπε ‘είναι ένας άλλος παράγοντας ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο διεθνή τουρισμό και πρέπει να σας πω ότι από επαφές που έχουμε και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού φαίνεται ότι ο τουρισμός πέρασε το 2002 μια πολύ δύσκολη χρονιά και σε αφίξεις και σε έσοδα. Είναι όλοι προβληματισμένοι με το τι μπορεί να συμβεί στην περιοχή τουλάχιστον εάν έχουμε προβλήματα στον Κόλπο’.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σωτήρης Σωτηρίου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) κ. Χρύσης Πρέντζας και η γενική διευθύντρια του ΚΟΤ Φρύνη Μιχαήλ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024