Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ ποιότητα των υπηρεσιών μας θα καθορίσει το μέλλον του τουρισμού μας

Η ποιότητα των υπηρεσιών μας θα καθορίσει το μέλλον του τουρισμού μας

Ο τουρισμός είναι τελικά ο νικητής της χρονιάς που πέρασε σε διεθνές, εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας (AOCTA) Γιώργος Δούκας

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας (AOCTA) Γιώργος Δούκας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο τουρισμός είναι τελικά ο νικητής της χρονιάς που πέρασε<...> σε διεθνές, εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο, αφού επιτεύχθηκε παρά το δυσμενές περιβάλλον, και τις αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την τουριστική αλυσίδα, οι άνθρωποι να συνεχίσουν να κάνουν ταξίδια και διακοπές.

“Κινούμενος ο τουρισμός της Κέρκυρας -αλλά και της χώρας μας-, κάτω από το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων, μπόρεσε να αντέξει στην πίεση και να αποτελέσει και φέτος την βασική πηγή εσόδων για τις κερκυραϊκές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. αναφέρει στην ανάλυση του ο κ. Δούκας.

Ο πρόεδρος της AOCTA αναφέρει ειδικότερα για την πορεία του τουρισμού στην Κέρκυρα την χρονιά που πέρασε ότι οι αφίξεις στο αεροδρόμιο μειώθηκαν σε ποσοστό περίπου 2% (960.000 τουρίστες), οι αφίξεις στο λιμάνι κυμάνθηκαν στα περίπου στα ίδια με πέρυσι επίπεδα (155.000 έναντι 145.000 του 2001), ενώ υπήρξε μεγάλη αύξηση σε αφίξεις από κρουαζιερόπλοια, που έφθασαν περίπου τον αριθμό ρεκόρ των 180.000 επιβατών (έναντι 110.000 του περασμένου χρόνου), οι οποίοι, όμως, προερχόμενοι κυρίως από Ευρωπαϊκές χώρες, είχαν χαμηλότερες οικονομικές δυνατότητες.

“Η χρονιά ασφαλώς ανέδειξε και τις αδυναμίες του τουριστικού προϊόντος μας, οι οποίες εστιάζονται κυρίως στην χαμηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλος αριθμός κρατήσεων τελευταίας στιγμής (με επακόλουθο την προσφορά εκπτώσεων για να καλυφθούν τα κενά) και έτσι οι οικονομικές αποδόσεις να είναι πολύ πιο αρνητικές από την μικρή μείωση των αφίξεων. Η ορθή αλλά εμπειρική αυτή διαπίστωση, πρέπει να οδηγήσει στην άμεση εισαγωγή των ”δορυφόρων λογαριασμών”, οι οποίοι θα μάς δώσουν την δυνατότητα ακριβής αποτύπωσης της συνολικής συνεισφοράς του τουρισμού στην εθνική (και ελπίζουμε και στην τοπική) Οικονομία και των εκάστοτε διακυμάνσεων από χρόνο σε χρόνο.”

Το 2003 δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά

Σχετικά με την επόμενη χρονιά, ο κ. Δούκας αναφέρει τα ακόλουθα:
“Είναι ασφαλώς ακόμη πολύ ενωρίς για να κάνει κανείς ακριβείς προβλέψεις, εν τούτοις η γενικότερη εκτίμησή μας είναι ότι ούτε το 2003 θα είναι εύκολη χρονιά για τον τουρισμό.

Από την ανάλυση των διεθνών αλλά και των τοπικών τάσεων συνάγεται, πιστεύουμε, το συμπέρασμα ότι ο τουρισμός μας πρέπει να τύχει εξαιρετικής προσοχής και σοβαρότητας, για να μπορέσει όχι μόνο να διατηρήσει την θέση του στην διεθνή αγορά αλλά και να προσφέρει, όπως έχει την δυνατότητα, πολύ περισσότερα στην τοπική Οικονομία.

Η ανάλυση των διεθνών αγορών και η έγκαιρη ανάγνωση των μηνυμάτων, η συστηματική και οργανωμένη προβολή καθώς και η ανάπτυξη μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων / προβλημάτων, πρέπει να είναι βασικό μας μέλημαS. Πιστεύουμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται σοβαρή δουλειά εκ μέρους της Εταιρείας Τουρισμού Ιονίων Νήσων, την οποία οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε.

Ακόμη όμως περισσότερο, πρέπει να μας απασχολήσει το επίπεδο των υπηρεσιών και να πάρουμε αποφάσεις, που ίσως δυσαρεστήσουν ορισμένους. Η προσέγγιση μας πρέπει να γίνει πολύ πιο πελατοκεντρική. Όλοι οι τουρίστες που φθάνουν στην Κέρκυρα, με τον ένα ή άλλο τρόπο, πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον κάθε Κερκυραίο, ως και δικοί του πελάτες. Νομίζουμε ότι έφθασε η ώρα, Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Επιχειρήσεις να πάρουν τις ευθύνες που τους αναλογούν με στόχο να προσφέρουμε στους πελάτες μας, που μας τιμούν με την προτίμησή τους, ένα αξιοπρεπές επίπεδο υπηρεσιών.

Κανείς από τους ξένους μας (ή πολλοί λίγοι απ’ αυτούς) περιμένουν από εμάς υπηρεσίες πολυτελείας. Αυτό που όμως που όλοι θέλουν και απαιτούν, είναι μία καλή και φιλική εξυπηρέτηση, ένα καθαρό και προσεγμένο περιβάλλον, ένα επίπεδο τελικά υπηρεσιών αντάξιο των προσδοκιών που δημιουργεί το όνομα της Κέρκυρας και των δυνατοτήτων που πραγματικά έχουμε.”

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024