Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορές41η Συνέλευση ICAO: Τα κράτη υιοθετούν τον παγκόσμιο στόχο για μηδενικές εκπομπές CO2 το 2050 στις αερομεταφορές
Αερομεταφορές

41η Συνέλευση ICAO: Τα κράτη υιοθετούν τον παγκόσμιο στόχο για μηδενικές εκπομπές CO2 το 2050 στις αερομεταφορές

Η επίτευξη του long-term global aspirational goal – LTAG θα βασιστεί στη συνδυασμένη επίδραση πολλαπλών μέτρων μείωσης των εκπομπών CO2, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας υιοθέτησης νέων και καινοτόμων τεχνολογιών αεροσκαφών, εξορθολογισμένων πτητικών λειτουργιών και της αυξημένης παραγωγής και ανάπτυξης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF).

Ύστερα από δύο εβδομάδες εντατικής διπλωματίας από περισσότερους από 2.500 αντιπροσώπους από 184 κράτη και 57 οργανισμούς κατά την 41η Συνέλευση του ICAO, τα κράτη μέλη του υιοθέτησαν έναν συλλογικό μακροπρόθεσμο παγκόσμιο στόχο (long-term global aspirational goal – LTAG) για καθαρές, μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Η επίτευξη του LTAG θα βασιστεί στη συνδυασμένη επίδραση πολλαπλών μέτρων μείωσης των εκπομπών CO2, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας υιοθέτησης νέων και καινοτόμων τεχνολογιών αεροσκαφών, εξορθολογισμένων πτητικών λειτουργιών και της αυξημένης παραγωγής και ανάπτυξης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF).

“Η υιοθέτηση από τα κράτη αυτού του νέου μακροπρόθεσμου στόχου για τις αεροπορικές μεταφορές χωρίς CO2, μετά από παρόμοιες δεσμεύσεις από βιομηχανικούς ομίλους, θα συμβάλει σημαντικά στην ‘πράσινη’ δυναμική καινοτομίας και εφαρμογής που πρέπει να επιταχυνθεί τις επόμενες δεκαετίες, για να επιτευχθούν τελικά πτήσεις χωρίς εκπομπές CO2” τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ICAO Salvatore Sciacchitano.

“Οι χώρες πέτυχαν τεράστια και πολύ σημαντική διπλωματική πρόοδο σε αυτήν τη σύνοδο και σε θέματα κρίσιμης σημασίας για τη μελλοντική βιωσιμότητα του πλανήτη μας και του συστήματος αεροπορικών μεταφορών, που εξυπηρετεί και συνδέει τον πληθυσμό του”, σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ICAO Juan Carlos Salazar.

Τα κράτη στη Συνέλευση του ICAO υπογράμμισαν επίσης -συλλογικά- τη σημασία της βιώσιμης χρηματοδότησης και επενδυτικής υποστήριξης για την επίτευξη του νέου στόχου για τις εκπομπές CO2 και υποστήριξαν πλήρως το νέο πρόγραμμα του ICAO “Assistance, Capacity-building and Training for Sustainable Aviation Fuels (ACT-SAF)”, για την επιτάχυνση της διαθεσιμότητας και χρήσης των SAF – ζητώντας επιπλέον τη σύγκληση τρίτης Διάσκεψης του ICAO για την αεροπορία και τα εναλλακτικά καύσιμα το 2023.

Άλλες αξιοσημείωτες περιβαλλοντικές εξελίξεις στην 41η Συνέλευση του ICAO περιελάμβαναν την ολοκλήρωση της πρώτης περιοδικής αναθεώρησης του προγράμματος αντιστάθμισης και μείωσης άνθρακα για τη διεθνή αεροπορία (CORSIA). Οι χώρες συμφώνησαν σε μια νέα βασική γραμμή CORSIA από το 2024 και μετά, που ορίζεται ως το 85% των εκπομπών CO2 το 2019, και σε αναθεωρημένα ποσοστά για τους τομεακούς και επιμέρους παράγοντες ανάπτυξης που θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των απαιτήσεων αντιστάθμισης από το 2030 και μετά.

“Η σημασία της συμφωνίας LTAG δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η δέσμευση της αεροπορικής βιομηχανίας να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050 απαιτεί υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές. Τώρα που οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία επικεντρώνονται και οι δύο στο net zero έως το 2050, αναμένουμε πολύ ισχυρότερες πολιτικές πρωτοβουλίες σε βασικούς τομείς απαλλαγής από τις εκπομπές CO2, όπως η παροχή κινήτρων στην παραγωγική ικανότητα των Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων (SAF). Και η παγκόσμια αποφασιστικότητα για την απαλλαγή από τις αερομεταφορές με CΟ2 που στηρίζει αυτήν τη συμφωνία πρέπει να ακολουθεί τους αντιπροσώπους πίσω στις χώρες τους και να οδηγήσει σε πρακτικές πολιτικές ενέργειες που επιτρέπουν σε όλα τα κράτη να υποστηρίξουν τη βιομηχανία στην ταχεία πρόοδο που είναι αποφασισμένη να κάνει”, δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

Ο διευθυντής της ACI World, Luis Felipe de Oliveira, δήλωσε: “Η παγκόσμια αεροπορική κοινότητα χαιρετίζει αυτή τη συμφωνία-ορόσημο των κρατών στην 41η Συνέλευση του ICAO. Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή στην προσπάθεια απαλλαγής από τις εκπομπές CO2 στον τομέα των αερομεταφορών, με τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία να κινούνται πλέον προς την ίδια κατεύθυνση, με ένα κοινό πλαίσιο πολιτικής.

Ωστόσο, αυτή η συμφωνία δεν σταματά εκεί: είναι το σημείο εκκίνησης για την επιτάχυνση της συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας και των κυβερνήσεων — σε συμφωνία με τη συνηγορία μας, “# All4one Aviation Ecosystem”. Τώρα χρειαζόμαστε ρυθμιστικές αρχές για να υποστηρίξουν το έργο των αεροδρομίων για την ανάπτυξη και εφαρμογή των σχεδίων δράσης τους για την απαλλαγή από τις εκπομπές CO2, καθώς και την αυξημένη υποστήριξη στη συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την αύξηση της διαθεσιμότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη χρηματοδότηση, τις νέες τεχνολογίες, την υποστήριξη της ανάπτυξης της χωρητικότητας και την αντιμετώπιση προσαρμογών στη λειτουργικότητα και τις υποδομές.

Οι αερομεταφορές πρέπει να απελευθερωθούν από τον άνθρακα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να συνδέουν ανθρώπους, οικονομίες, ιδέες, πολιτισμούς και επιχειρήσεις – παρέχοντας σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη – για τις επόμενες γενιές. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου θα απαιτήσουν επίσης από τους ανθρώπους να έρθουν κοντά όπως ποτέ άλλοτε και η αεροπορία θα συνεχίσει να το διευκολύνει αυτό, ενώ παράλληλα θα επιτυγχάνει τους δικούς της στόχους βιωσιμότητας.

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα αεροδρόμια και η ACI παραμένουν πλήρως αφοσιωμένα στην επίτευξη αυτού του στόχου για net zero και προσβλέπουμε στη συνεργασία με όλη την αεροπορική κοινότητα για να το πετύχουμε. Ο δρόμος μπροστά θα είναι δύσκολος, αλλά αν ενεργήσουμε και υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο ως ένα αεροπορικό οικοσύστημα, μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Αυτός είναι ο τομέας που έκανε τους ανθρώπους να πετούν και μπορούμε να το πετύχουμε – με τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία να συνεργάζονται”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024