Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαACI Europe: Το 2025 αναμένεται η πλήρης ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης, αντί του 2024
Αεροπορικά ταξίδια

ACI Europe: Το 2025 αναμένεται η πλήρης ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης, αντί του 2024

Αεροπλάνα

Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να επηρεάζουν πολλές εθνικές αγορές. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών και οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται επίσης να επηρεάσουν τη ζήτηση, με τους αεροπορικούς ναύλους να έχουν αυξηθεί απότομα κατά το γ’ και το δ΄ τρίμηνο του 2022. Το υψηλότερο ρυθμιστικό κόστος θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις στους ναύλους.

Μπορεί πολλοί να είναι εκείνοι που πιστεύουν πως το 2023 θα είναι η χρονιά που θα εξισορροπήσει στα προ πανδημίας επίπεδα την τουριστική ανάκαμψη, αλλά μάλλον αυτό δεν πρόκειται να γίνει τόσο άμεσα.

Η ACI Europe δημοσίευσε μια αναθεωρημένη πρόβλεψη επιβατικής κίνησης για το ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων, η οποία δείχνει ότι ο όγκος επιβατών το 2023 πρόκειται να μειωθεί κατά -9% κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία (2019) και ότι η πλήρης ανάκαμψη έχει πλέον μετατοπιστεί για το 2025 – αντί για το 2024 όπως προβλεπόταν προηγουμένως.

Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI Europe δήλωσε σχετικά: «Η επιβατική κίνηση έχει επανέλθει δυναμικά από την περασμένη άνοιξη και μέχρι στιγμής ήταν πολύ ανθεκτική απέναντι στις αυξανόμενες γεωπολιτικές και οικονομικές κρίσεις. Ωστόσο, αναμένουμε τώρα ότι η ανάκαμψή της θα εξισορροπηθεί προς τα εμπρός, με το χρονοδιάγραμμα να οδηγεί στο 2025, όταν επιτέλους τα αεροδρόμια της Ευρώπης επιστρέψουν στο σημείο που βρίσκονταν πριν ‘χτυπήσει’ ο COVID-19. Το επόμενο έτος θα εξακολουθήσουμε να χάνουμε 220 εκατ.  επιβάτες, που σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2017».

«Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν ένα μείγμα καθοριστικών παραγόντων με περισσότερα αρνητικά παρά θετικά στοιχεία, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε για τους σημαντικούς κινδύνους, που καραδοκούν», πρόσθεσε.

Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να επηρεάζουν πολύ τις εθνικές αγορές. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται επίσης να επιβαρύνουν τη ζήτηση, με τους αεροπορικούς ναύλους να έχουν αυξηθεί απότομα κατά το γ’  και το δ’ τρίμηνο του 20221. Το υψηλότερο ρυθμιστικό κόστος θα οδηγήσει επίσης σε παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις στους αεροπορικούς ναύλους. Από την πλευρά της προσφοράς, η αυστηρή διαχείριση της χωρητικότητας κυρίως από εταιρείες Full Service Carriers και η μονιμότητα των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Κίνα θα περιορίσουν επίσης την περαιτέρω αύξηση της κυκλοφορίας.

Ταυτόχρονα, η ACI Europe αναμένει ότι ο αντίκτυπος αυτών των παραγόντων στην επιβατική κίνηση θα αντισταθμιστεί εν μέρει από έναν βαθμό ανθεκτικότητας στη ζήτηση αναψυχής και τη συνεχιζόμενη επέκταση των εταιρειών Ultra-Low Cost Carriers. Η λήξη της απαλλαγής από τις χρονοθυρίδες (slots) των αεροδρομίων που χορηγείται στις αεροπορικές εταιρείες από το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται επίσης να μειώσει τις πιέσεις στον εφοδιασμό.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν διαφορετικά τα αεροδρόμια, ανάλογα με την τοποθεσία, το μέγεθος, τη θέση στην αγορά και το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι τα αυξανόμενα «κενά» στην απόδοση της κυκλοφορίας που ήδη γίνονται ορατά στην βιομηχανία, είναι εδώ για να μείνουν, τουλάχιστον μέχρι και το 2023.

Ο Jankovec σχολίασε: «Η κατάσταση είναι ένα ανάμεικτο μείγμα επιπτώσεων και αποτελεσμάτων. Αναμένουμε ότι αρκετές αγορές αεροδρομίων – ειδικά εκείνες που βασίζονται κυρίως στον τουρισμό – θα υπερβούν τον όγκο επιβατών τους προ πανδημίας το επόμενο έτος. Αλλά πολλοί άλλοι δε θα τα πάνε τόσο καλά και θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν. Ατενίζοντας το μέλλον, είναι βέβαιο πως μόλις φύγουν οριστικά οι τελευταίες επιπτώσεις του COVID-19, τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα αντιμετωπίσουν υψηλότερα επίπεδα ρίσκου από ό,τι στο παρελθόν. Οι ρυθμιστικές μας αρχές πρέπει να το σκεφτούν αυτό και να πράξουν αναλόγως».

1 Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στον κλάδο των αεροπορικών ταξιδιών είναι διψήφιος στην ΕΕ για περισσότερο από ένα χρόνο, με τα στοιχεία του Οκτωβρίου 2022 να δείχνουν ότι η τιμή των αεροπορικών ταξιδιών είχε αυξηθεί κατά 30,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι (CAPA).

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024