Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΗ Ιταλία αποσύρει τους σαρωτές σώματος από τα αεροδρόμιά της
Οι έλεγχοι που γίνονται με αυτούς είναι χρονοβόροι και δεν είναι αλάνθαστοι

Η Ιταλία αποσύρει τους σαρωτές σώματος από τα αεροδρόμιά της

Η ιταλική κυβέρνηση θα αποσύρει τους σαρωτές σώματος που δοκιμάζονταν εδώ και έξι μήνες σε πολλά αεροδρόμια της χώρας, καθώς κρίνει ότι οι έλεγχοι που γίνονται με αυτούς είναι χρονοβόροι […]

Η ιταλική κυβέρνηση θα αποσύρει τους σαρωτές σώματος που δοκιμάζονταν εδώ και έξι μήνες σε πολλά αεροδρόμια της χώρας, καθώς κρίνει ότι οι<...> έλεγχοι που γίνονται με αυτούς είναι χρονοβόροι και δεν είναι αλάνθαστοι, γράφει η ιταλική εφημερίδα “Κοριέρε ντελα Σέρα”.

Ήδη έχει διακοπεί η λειτουργία του σαρωτή σώματος που είχε εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο της Ρώμης, όπως και αυτή των σαρωτών στη Βενετία και το Παλέρμο και αναμένεται να ακολουθήσει προσεχώς ο σαρωτής στο Μιλάνο, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές προσκείμενες στη διυπουργική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εναέριων Μεταφορών και των Αεροδρομίων (CISA), η οποία θα πάρει και την τελική απόφαση. Ωστόσο η ιταλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (ENAC) απάντησε μετά τη δημοσίευση των πληροφοριών αυτών ότι στο Παλέρμο εξακολουθούν να γίνονται έλεγχοι με τον σαρωτή σώματος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, για να απομακρυνθούν οι φόβοι, όσον αφορά τον παρεμβατικό χαρακτήρα αυτών των συσκευών, οι σαρωτές σώματος στην Ιταλία αναπαρήγαγαν μόνο ένα τυποποιημένο σκιαγράφημα του επιβάτη και η εικόνα των απόκρυφων σημείων του σώματος δεν έπρεπε να παραμένει ορατή, μολονότι ακριβώς σε αυτές τις περιοχές μπορεί να βρίσκονται κρυμμένα εκρηκτικά ή όπλα.

Εκτός από τη βραδύτητα των ελέγχων (κατά μέσον όρο 30 δευτερόλεπτα ανά επιβάτη) ετέθη ως εκ τούτου και το πρόβλημα της αξιοπιστίας τους.

“Δεν έχουμε καλά αποτελέσματα όσον αφορά τους σαρωτές σώματος από τη φάση του πειραματισμού, χρειάζεται πολύς χρόνος για να ελεγχθεί ένα άτομο, περισσότερος από ό,τι σε έναν έλεγχο που γίνεται με τα χέρια”, δήλωσε ο πρόεδρος της ENAC Βίτο Ρίτζιο στην εφημερίδα. Οι σαρωτές σώματος, που αγοράστηκαν από την Ιταλία και κατασκευάστηκαν από την αμερικανική εταιρεία L3 Cοmmunications, στοίχισαν περίπου 150.000 ευρώ έκαστος. Στην επιχείρηση αυτή διατέθηκαν συνολικά δύο εκατ. ευρώ.

Η CISA θα συνεδριάσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και μεταξύ άλλων θα προβεί στην “αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που είχαν οι σαρωτές σώματος στα τέσσερα αεροδρόμια που δοκιμάστηκαν όσον αφορά την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και το όφελος σε χρόνο”, διευκρίνισε η ENAC.

Η απόφαση για τη δοκιμή των σαρωτών σώματος ελήφθη από τον υπουργό Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, μετά την απόπειρα επίθεσης που εκδηλώθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα πέρυσι στην πτήση Aμστερνταμ – Ντιτρόιτ της εταιρείας Northwest Airlines.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024