Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΜαταίωση όλων των πτήσεων σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω ηφαιστιακής στάχτης
Νέφη στάχτης από την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία

Ματαίωση όλων των πτήσεων σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω ηφαιστιακής στάχτης

Κλειστοί οι εναέριοι χώροι Βρετανίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Σουηδίας και δυτικά τμήματα της Γερμανίας λόγω έκρηξης του ηφαιστείου του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ. Τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία λόγω του νέφους στάχτης που […]

Κλειστοί οι εναέριοι χώροι Βρετανίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Σουηδίας και δυτικά τμήματα της Γερμανίας λόγω έκρηξης του ηφαιστείου του παγετώνα<...> Εϊγιαφιατλαγιοκούλ. Τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία λόγω του νέφους στάχτης που προέρχεται από την έκρηξη του ηφαιστείου του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ, στη νότια Ισλανδία, μπορεί να διαρκέσουν άλλες 48 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol.

Η Eurocontrol σημείωσε επίσης ότι το κλείσιμο εναέριων χώρων μπορεί να επεκταθεί και στη Γαλλία και τη Γερμανία και να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 20 με 25% των εμπορικών πτήσεων.

Ο εναέριος χώρος της Βρετανίας, ο οποίος έχει κλείσει από τις 14:00 ώρα Ελλάδος, παρέμεινε κλειστός έως σήμερα στις 08:00 ώρα Ελλάδος, λόγω του νέφους στάχτης που προέρχεται από την έκρηξη του ηφαιστείου του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ, στη νότια Ισλανδία, ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας NATS.

Παράλληλα, και η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, που είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι δεν αναμένεται επανάληψη των πτήσεων προς και από το αεροδρόμιο έως το νωρίτερο αύριο.

Στο μεταξύ αξιωματούχος του Βελγίου δήλωσε ότι και ο εναέριος χώρος της χώρας έκλεισε σταδιακά χθες, ξεκινώντας από το δυτικό τμήμα της χώρας, μέχρι τις 17:30 ώρα Ελλάδος, και θα παραμείνει κλειστός έως ότου περάσει το νέφος στάχτης. “Ο εναέριος χώρος του Βελγίου θα κλείσει εντελώς έως ότου περάσει το νέφος με τη στάχτη”, σημείωσε ο Βέλγος υφυπουργός Συγκοινωνιών, χωρίς να διευκρινίσει έως πότε θα διαρκέσει η αναστολή των πτήσεων στη χώρα.

Παράλληλα, και η ολλανδική αρχή ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της Ολλανδίας θα κλείσει σταδιακά σήμερα το απόγευμα λόγω της άφιξης του νέφους στάχτης.

Την ίδια στιγμή και η Eurocontrol ανακοίνωσε ότι αναμένει το κλείσιμο των εναέριων χώρων της ανατολικής Δανίας, της νότιας Σουηδίας, της Ιρλανδίας,του Aμστερνταμ, του Ρότερνταμ και των Βρυξελλών. Εξαιρείται ο εναέριος χώρες άνωθεν του ωκεανού.

Τέλος, η ισπανική αεροπορική αρχή Aena αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή της ότι τουλάχιστον 122 πτήσεις που θα αναχωρούσαν από την Ισπανία για τη βόρεια Ευρώπη ακυρώθηκαν στα μέσα της ημέρας. Πρόκειται για 122 πτήσεις προς τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Η χθεσινή ακύρωση πτήσεων λόγω της στάχτης εκτίναξε τις πωλήσεις εισιτηρίων για το δρομολόγιο Βρυξέλλες-Λονδίνο της υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής γραμμής στη Μάγχη της Eurostar, σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που το προσωπικό της Eurostar ζήτησε από τους ταξιδιώτες να μην πηγαίνουν στον τερματικό σταθμό στις Βρυξέλλες αν δεν έχουν προμηθευτεί ήδη εισιτήριο.

Τα δύο μεγάλα αεροδρόμια του Παρισιού παρέμειναν κλειστά χθες από τις 23:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας), λόγω του νέφους στάχτης που προέρχεται από την έκρηξη του ηφαιστείου του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ. Ο διάδρομος του Bourget, στα βόρεια του Παρισιού, όπου πραγματοποιούνται πτήσεις εξωτερικού, θα μπορούσε επίσης να κλείσει στις 24:00 ώρα Ελλάδας, ενώ πολλά άλλα αεροδρόμια αναμένεται να κλείσουν, ανέφερε η γενική διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας. “Η Air France ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις από τις 1.700 που εκτελούνται κατά μέσο όρο την ημέρα”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Στο μεταξύ, η εναέρια κυκλοφορία διαταράχθηκε σοβαρά στην Γερμανία, στα βόρεια της οποίας το νέφος της στάχτης αναμένεται να φτάσει αργά το απόγευμα. Περίπου 140 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το πρώτο της χώρας και το τρίτο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διαχείρισης του αερολιμένα, Fraport. Πρόκειται για πάνω από το 10% της ημερήσιας κυκλοφορίας. Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας DWD θεωρεί πιθανό το μερικό κλείσιμο του εναέριου χώρου της χώρας μέσα στις επόμενες ώρες.

Στην ακύρωση 635 πτήσεων λόγω του κλεισίματος διαφόρων ευρωπαϊκών αεροδρομίων προχώρησε και η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS. “Μέχρι στιγμής έχουμε ακυρώσει 635 πτήσεις στις 870 που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα”, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της πρώτης αεροπορικής εταιρείας της Σκανδιναβίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024