Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΝέα αεροπορική εταιρία με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα εξήγγειλε ο Λιάπης

Νέα αεροπορική εταιρία με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα εξήγγειλε ο Λιάπης

Την ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρίας στη θέση της Ολυμπιακής, ανακοίνωσαν χτες, Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργος
Αλογοσκούφης
και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης

Την ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρίας στη θέση της Ολυμπιακής, ανακοίνωσαν χτες, Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών,<...>κ. Γιώργος
Αλογοσκούφης
και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης,μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων με θέμα το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Στην νέα εταιρία θα συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές με πλειοψηφία, που θα έχουν την ευθύνη τόσο της διοίκησης, όσο και της λειτουργίας της. Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών θα προχωρήσει σε διάλογο με τους εργαζόμενους για να ρυθμιστούν
ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Μάλιστα, αύριο, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, ο κ. Λιάπης θα συναντηθεί με το προεδρείο της
ΟΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου το μέλλον των πλεοναζόντων εργαζομένων θα διασφαλιστεί είτε με την προώθησή τους στη συνταξιοδότηση με εθελούσια έξοδο είτε με τη μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες.

Ακόμη, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, κ. Μιχάλης Λιάπης, “για τη δημιουργία της νέας εταιρίας θα υπάρχει συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ
“η ελληνική κυβέρνηση”, πρόσθεσε, “θα τηρήσει τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού”.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η λύση που δόθηκε για την Ολυμπιακή χαρακτηρίστηκε και από τους δύο υπουργούς ως η μόνη εναλλακτική λύση, η οποία αποβλέπει στην κάλυψη των αναγκών της χώρας.

Ειδικότερα, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων έπειτα από την εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων του Ελληνικού Δημοσίου, κατέληξε στα ακόλουθα:

  1. Παρά την σοβαρή προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση, κατέστη αδύνατη η συνέχιση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης μετά και την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ολυμπιακή. Λόγω αυτής της δυσμενούς απόφασης οποιαδήποτε προσπάθεια συνέχισης του Διαγωνισμού θα απαιτούσε την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες όχι μόνον θα ήταν επαχθείς για το Δημόσιο αλλά και παράνομες κατά το Κοινοτικό Δίκαιο.
  2. Δρομολογεί αμέσως την μόνη εναλλακτική λύση, που έγκαιρα είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Λύση βιώσιμη που εξασφαλίζει τα ευρύτερα εθνικά συμφέροντα, τις αεροπορικές ανάγκες της χώρας και τους κανόνες ανταγωνισμού.
  3. Κατατίθεται τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή Νομοθετική Ρύθμιση με αντικείμενο την ίδρυση από το Δημόσιο νέας αεροπορικής εταιρίας, η οποία θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στην εταιρία αυτή, μέσω διαδικασιών που προβλέπει ο Νόμος, θα συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές που θα έχουν την πλειοψηφία και την ευθύνη της διοίκησης και λειτουργίας της.
  4. Ταυτόχρονα ανατέθηκε σε κορυφαίο διεθνή εξειδικευμένο οίκο η εκπόνηση νέου επιχειρησιακού σχεδίου, με βάση το οποίο η Νέα Εταιρία θα λάβει τις απαραίτητες άδειες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για να μπορέσει να λειτουργήσει. Μέχρι τότε η Ολυμπιακή θα εξακολουθεί να λειτουργεί ομαλά. Επιπλέον θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μην θιγούν οι κρατήσεις εισιτηρίων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του επιβατικού κοινού.
  5. Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών αρχίζει αμέσως διάλογο με τους εργαζομένους ώστε να ρυθμιστούν, στα πλαίσια της λύσης αυτής, τα ζητήματα που τους αφορούν. Σε κάθε περίπτωση για τους εργαζομένους που δεν θα απασχοληθούν στη νέα εταιρία, ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι θα διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
  6. Για τη δημιουργία της νέας εταιρίας υπάρχει ήδη επικοινωνία και συνεννόηση με την Ε.Ε.. Τόσο κατά τη διαδικασία υλοποίησης της λύσης, όσο και κατά τη λειτουργία της νέας εταιρίας, η κυβέρνηση προτίθεται να τηρήσει χωρίς καμία παρέκκλιση τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024