Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΠαγκόσμια επιφυλακή από τη γρίπη των χοίρων
Μέτρα και στην Ελλάδα -ειδικά στα αεροδρόμια

Παγκόσμια επιφυλακή από τη γρίπη των χοίρων

Το πρώτο κρούσμα γρίπης των χοίρων στην Ευρώπη επιβεβαιώθηκε σε ασθενή στην Ισπανία και ερευνώνται οι περιπτώσεις 17 ασθενών, ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας της χώρας. Ο αριθμός των ανθρώπων που πιθανότατα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη των χοίρων έχει…

Το πρώτο κρούσμα γρίπης των χοίρων στην Ευρώπη επιβεβαιώθηκε σε ασθενή στην Ισπανία και ερευνώνται οι περιπτώσεις 17 ασθενών, ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο<...> Υγείας της χώρας. Ο αριθμός των ανθρώπων που πιθανότατα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη των χοίρων έχει ανέβει στους 149, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας του Μεξικού. Από τις 149 περιπτώσεις μόνο οι 26 έχουν επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονται με την γρίπη των χοίρων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία στο Μεξικό.Εκατομμύρια Μεξικανοί παρέμειναν στα σπίτια τους ή κυκλοφορούσαν με χειρουργικές μάσκες, ιδίως στην πρωτεύουσα, όπου η κυβέρνηση ματαίωσε κάθε δημόσια εκδήλωση, έκλεισε τα μουσεία, τα μπαρ, ενώ δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη διάδοση του ιού.

Οι ΗΠΑ κήρυξαν τη χώρα σε “κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης” λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων σε πολίτες της χώρας και ανακοίνωσαν όταν θα διεξάγονται έλεγχοι σε ταξιδιώτες που θα παρουσιάζονται στα σύνορα, προερχόμενοι από χώρες που πλήττονται από τον ιό, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο. Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 40 περιπτώσεις γρίπης των χοίρων έχουν επιβεβαιωθεί σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι η αύξηση δεν οφείλεται στην εξάπλωση της ασθένειας αλλά στην καλύτερη ανίχνευση της. Πρόκειται για τη Νέα Υόρκη, το Οχάιο, το Κάνσας, το Τέξας και την Καλιφόρνια.

Επτά ύποπτα κρούσματα της γρίπης των χοίρων εντοπίστηκαν στην Ισπανία, ανακοίνωσαν οι ισπανικές υγειονομικές αρχές.Η διάγνωση τριών από τα τέσσερα άτομα που θεωρήθηκαν ύποπτα ότι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων στη Γαλλία έδειξε ότι είναι αρνητικά στη νόσο.

Υποψίες υπάρχουν για την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της γρίπης των χοίρων στην Ιταλία μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο μιας γυναίκας χθες Κυριακή στη Βενετία, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Επίσης στην Ελβετία, 5 άνθρωποι που επέστρεψαν από το Μεξικό πιστεύεται ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων και υποβάλλονται σε εξετάσεις. Επίσης στη Δανία και τη Σουηδία, περίπου 10 άνθρωποι που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας προσπαθούν να εντοπίσουν εκατοντάδες επιβάτες που ταξίδευαν μαζί με ομάδα μαθητών από το Μεξικό, οι οποίοι υπάρχουν πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από το γρίπη των χοίρων. Το αεροσκάφος της Air New Zealand μετέφερε συνολικά 364 επιβάτες, τους οποίους αναζητούν οι υγειονομικές αρχές. Στο μεταξύ, μια άλλη ομάδα μαθητών Λυκείου του Όκλαντ, που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο Μεξικό και εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου, έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Από την Μπογκοτά ανακοινώθηκε ότι εννέα Κολομβιανοί που παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης και μόλις επέστρεψαν από ταξίδι στο Μεξικό τέθηκαν σε καραντίνα και εξετάζονται. Σε εξετάσεις υποβάλλονται και οι συγγενείς που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Η Ρωσία επιθεωρεί από χθες όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο λόγω της επιδημίας της γρίπης των χοίρων, δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Ρωσίας, μέτρο που εφάρμοζε ως τώρα για τα αεροσκάφη που προέρχονται από το Μεξικό και τις ΗΠΑ. Η Ρωσία εφάρμοσε ανάλογα μέτρα για τα αεροσκάφη που φθάνουν από το Μεξικό και τις ΗΠΑ, ενώ απαγόρευσε τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τις χώρες αυτές, αλλά και από πολλές χώρες της κεντρικής Αμερικής.

Ο νέος ιός της γρίπης των χοίρων,μπορεί να εξελιχθεί, να μεταλλαχθεί και να γίνει “πολύ πιο επικίνδυνος”, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). “Είναι πολύ πιθανό ο ιός να εξελιχθεί. Όταν οι ιοί εξελίσσονται, είναι προφανές ότι μπορούν να γίνουν πολύ πιο επικίνδυνοι για τον πληθυσμό”, δήλωσε ο δρ. Keiji Fukuda, επικεφαλής δημόσιας ασφάλειας και περιβάλλοντος του ΠΟΥ. Ωστόσο, παρά την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο ΠΟΥ δεν έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού, που σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο 3 της 6βαθμης κλίμακας, κάτι που θα σήμαινε “σημαντική αύξηση του κινδύνου πανδημίας”.

Και η Μαλαισία έχει κινητοποιήσει την μονάδα ελέγχου επιδημιών για να εντοπίσει έγκαιρα όποια πιθανότητα κρούσματος της γρίπης των χοίρων στη χώρα, τονίζουν τα μέσα ενημέρωσης. Στις Φιλιππίνες, οι αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό να αποφεύγει τους εναγκαλισμούς και τα φιλιά σε δημόσιες συγκεντρώσεις και χώρους, εξαιτίας του κινδύνου που ελλοχεύει σε τέτοιου είδους διαχύσεις για την μετάδοση του ιού της γρίπης των χοίρων. Κανένα κρούσμα της νόσου δεν έχει εντοπισθεί στις Φιλιππίνες, ωστόσο η χώρα έχει τεθεί σε συναγερμό και έχει ενισχύσει τα μέτρα προφύλαξης και υγειονομικής ασφάλειας.

Η Ιαπωνία αποφάσισε σήμερα να ενισχύσει τους ελέγχους σε επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από το Μεξικό σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα πιθανά κρούσματα της γρίπης των χοίρων, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο παρασκευής εμβολίων ώστε να αποτραπεί η διάδοση της νόσου. Στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο, γιατροί επιβιβάζονται στα αεροπλάνα που προέρχονται από το Μεξικό και πραγματοποιούν ελέγχους στους επιβάτες.

Στην Ταϊλάνδη η κυβέρνηση εγκατέστησε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ συσκευές θερμικής ανίχνευσης θερμοκρασίας σώματος ως ένα προληπτικό μέτρο κατά της διάδοσης της γρίπης των χοίρων που έχει μέχρι τώρα προκαλέσει το θάνατο 103 ανθρώπων στο Μεξικό.

Οι προφυλάξεις στην Ελλάδα
Οι εξελίξεις με την επιδημία της γρίπης των χοίρων και τα ανθρώπινα περιστατικά που εμφανίστηκαν στο Μεξικό και τις νότιες ΗΠΑ, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν την Κυριακή η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και τους υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς. Στη συνάντηση καθορίστηκαν οι διαδικασίες κλινικοεργαστηριακής διερεύνησης και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών και διατυπώθηκε ο ορισμός του κρούσματος. Ήδη, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, οδηγίες αποστέλλονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Σε άλλη συνάντηση στο Ε.Κ.ΕΠ.Υ, όπου συμμετείχαν, εκτός του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, οι υπηρεσίες Ασφαλείας του εθνικού αερολιμένα “Ελευθ. Βενιζέλος” και το Αεροϋγειονομεικό:
– Καθορίστηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των ταξιδιωτών από τις προσβεβλημένες περιοχές προς Αθήνα, σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις προσβεβλημένες περιοχές.
– Διαμορφώθηκαν επιστημονικές οδηγίες για ταξιδιώτες προς και από τις προσβεβλημένες περιοχές, η διανομή των οποίων ξεκινά σήμερα.
– Καθορίστηκε το νοσοκομείο Αναφοράς για διάγνωση και αντιμετώπιση των ύποπτων περιστατικών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με εντολή του υπουργού κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά από επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, θα αποσταλεί άμεσα φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για το προσωπικό τόσο της πρεσβείας όσο και την εκεί ελληνική κοινότητα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει: “Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., το Ε.Κ.ΕΠ.Υ., σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και σε συνεχή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και παρακολουθούν στενά το θέμα. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση, που αφορά ύποπτο περιστατικό, λειτουργεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210 52 12 054 και 210 52 22 339”.

Ο κ. Αβραμόπουλος, συγκάλεσε εκ νέου χθες πρωί και νέα υπηρεσιακή σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δεδομένα σχετικά με τον ιό της γρίπης των χοίρων, ο οποίος εντοπίστηκε στην Πόλη του Μεξικού. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ο πρόεδρος της Εταιρίας Λοιμώξεων, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, καθηγητές λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι, καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τη σύσκεψη επίσης παρακολούθησε και αντιπροσωπεία της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard. Ο κ. Αβραμόπουλος στη συνέχεια μετέβη στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, όπου παρακολούθησε από κοντά την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ενημέρωση των ταξιδιωτών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024