Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΔεκαεπτά χρόνια από την μοιραία πτήση της "Ήλιος"
Αεροπορικές εταιρείες

Δεκαεπτά χρόνια από την μοιραία πτήση της "Ήλιος"

Η ΕΔΕΚ, Κίνημα Σοσιαλοδημοκρατών της Κύπρου, και ο ΔΗΣΥ, Δημοκρατικός Συναγερμός, εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με την αεροπορική τραγωδία της "Ήλιος" που έγινε 17 χρόνια πριν.

Σε ανακοίνωση προέβη η ΕΔΕΚ, Κίνημα Σοσιαλοδημοκρατών της Κύπρου για την τραγική επέτειο της αεροπορικής τραγωδίας της αεροπορικής εταιρίας της Κύπρου Helios Airways που έπεσε στην Αττική στην Ελλάδα πριν από 16 χρόνια.

Η πολιτεία έχει χρέος να είναι έμπρακτα δίπλα στα επιζώντα μέλη των οικογενειών που έχασαν τη ζωή τους σε εκείνη τη μοιραία πτήση στις 14 Αυγούστου, τονίζει η ανακοίνωση.

Η αεροπορική τραγωδία «Ήλιος» σημάδεψε το καλοκαίρι του 2005 λόγω της οδύνης και του σπαραγμού που σκόρπισε ο άδικος χαμός των 121 ατόμων που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Τέτοια μέρα, η σκέψη μας εξακολουθεί να είναι με τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους.

Η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρει:

17 χρόνια από την ημέρα που η Κύπρος βίωσε την αεροπορική τραγωδία της «Ήλιος» στο Γραμματικό Αττικής, είναι βέβαιο ότι αυτή δεν λησμονείται και δεν παραδίδεται στη λήθη. Η 14η Αυγούστου 2005, βύθισε στο πένθος τη χώρα από τον αδόκητο χαμό των 121 επιβατών και ο πόνος βαραίνει και σήμερα τις ψυχές μας.

Εκφράζουμε και πάλι την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συγγενείς και τους οικείους τους για την απώλειά τους. Και τους διαβεβαιώνουμε όπως και το σύνολο της κοινωνίας μας πως τα όσα με πόνο μάθαμε από την τραγωδία αυτή όχι μόνο δεν θα ξεχαστούν αλλά θα πρέπει να παραμείνουν πάντοτε σε επίπεδο κράτους και πολιτείας, οδηγός μας για την αποφυγή ανάλογων τραγωδιών.

Η διαρκής φροντίδα και η δέουσα αυστηρότητα στην πιστή τήρηση των κανονισμών ασφαλείας των αεροπορικών πτήσεων αλλά και εν γένει όλων των συγκοινωνιών, δεν έχει ημερομηνία λήξεως. Η συλλογική προστασία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της πολιτείας και διαρκές μέλημα όλων μας.

Επίσης, χθες ανήμερα της μαύρης επετείου της τραγωδίας, τελέστηκε στο παρεκκλήσι Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Γραμματικό Αττικής – που κτίστηκε εις μνήμη των θυμάτων – το μνημόσυνο των 121 που έχασαν άδικα την ζωή τους. Στο μνημόσυνο στο Γραμματικό μετέβη μικρός αριθμός συγγενών, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορονοϊό. Εξάλλου, μνημόσυνα πραγματοποιήθηκαν και σε διάφορες εκκλησίες στην Κύπρο.

Σύμφωνα με Κυπριακά δημοσιεύματα, το μέλος της Επιτροπής Συγγενών των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος, Σωτήρης Σωτηριάδης, δήλωσε ότι 17 χρόνια μετά οι πληγές είναι ανοιχτές. «Χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες. Ο πόνος των γονιών που μαυροφόρησαν από τότε είναι εξίσου έντονος. Αυτές τις μέρες οι συγγενείς ζουν ξανά το δράμα του 2005. Έρχονται στην θύμηση οι δύσκολες στιγμές της αναγνώρισης των θυμάτων. Πολύς κόσμος μετέβη στην Αθήνα τότε να αναγνωρίσει τους δικούς του, μια προσπάθεια που για πολλούς δεν καρποφόρησε κι ήταν επώδυνη», ανέφερε.

Η λυπηρή αυτή ιστορία έχει ως εξής:

Το μοιραίο αεροσκάφος, Boeing 737-300 αναχώρησε το πρωινό της 14ης Αυγούστου του 2005 από το αεροδρόμιο Λάρνακας με τελικό προορισμό την Πράγα και ενδιάμεσο σταθμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας. Στις 10.15 το πρωί το αεροσκάφος εισήλθε στον Εθνικό Εναέριο Χώρο Αθηνών, χωρίς όμως να έχει καμία επαφή με τον Πύργο Ελέγχου.

Στις 11:05 απογειώθηκαν από τη Νέα Αγχίαλο δύο μαχητικά F-16, τα οποία ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροπλάνο στις 11:18 και διαπίστωσαν ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αναίσθητος, ο κυβερνήτης δεν ήταν στη θέση του και είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες.

Όπως αποδείχθηκε από τις έρευνες, το αεροσκάφος πετούσε με αυτόματο πιλότο και με όλους τους επιβαίνοντες να έχουν απωλέσει τις αισθήσεις τους εκτός από τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου που προσπαθούσε να αναλάβει τον έλεγχο του. Στις 12.05 το αεροσκάφος συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού, παρασύροντας στο θάνατο τους 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

Οι 103 επιβάτες ήταν Κύπριοι υπήκοοι και οι 12 Έλληνες.

Το πόρισμα

Στις 18 Φεβρουαρίου, 2013, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απάλλαξε όλων των κατηγοριών όλους τους κατηγορουμένους στην υπόθεση αυτής της πτώσης,

Η απαλλαγή έγινε μετά από αναστολή της ποινικής δίωξης που καταχωρήθηκε από τη Γενική Εισαγγελία για όλα τα κατηγορούμενα φυσικά πρόσωπα και την αεροπορική εταιρεία «Ήλιος».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024