Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΣτα πρόθυρα κατάρρευσης η Vietnam Airlines – Ενισχύει την συνεργασία της με την Singapore Airlines
Αεροπορικές

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Vietnam Airlines – Ενισχύει την συνεργασία της με την Singapore Airlines

Η νέα αυτή συνεργασία ήρθε στον απόηχο μιας δυσάρεστης είδησης για την βιετναμέζικη αεροπορική, η οποία βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Μνημόνιο για την ενίσχυση των σχέσεων τους υπέγραψαν η Singapore Airlines και η Vietnam Airlines, σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Βιετνάμ-Σιγκαπούρης παρουσία του πρωθυπουργού του Βιετνάμ Pham Minh Chinh.

Το πρώτο βήμα αυτής της συνεργασίας είναι η διερεύνηση επιλογών για κοινή χρήση κωδικών πτήσεων για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας μεταξύ Βιετνάμ και Σιγκαπούρης. Γεγονός που θα αξιολογηθεί, ώστε να επεκταθεί και σε άλλες πτήσεις στο δίκτυο της Singapore Airlines.

«Αυτές οι συμφωνίες είναι win-win και προσφέρουν περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη αξία για τους πελάτες μας, υποστηρίζοντας την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη εκατέρωθεν», δήλωσε ο CEO της Singapore Airlines, Goh Choon Phong.

Από την πλευρά του, ο CEO της Vietnam Airlines, Le Hong Ha, πρόσθεσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βασιστούμε σε αυτή τη συμφωνία με τον αξιόπιστο συνεργάτη μας Singapore Airlines – έναν από τους κορυφαίους αερομεταφορείς στον κόσμο. Για πολλά χρόνια, η Σιγκαπούρη παραμένει μια από τις πιο σημαντικές αγορές για τις αεροπορικές εταιρείες του Βιετνάμ. Ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε τις κοινές μας δυνατότητες σε πολλούς εμπορικούς τομείς της επιχείρησής μας και ως εκ τούτου να προσφέρουμε μια απρόσκοπτη εμπειρία στους αξιότιμους πελάτες μας. Αυτό το Μνημόνιο θα οικοδομήσει επίσης μια ισχυρή βάση για τη μελλοντική μας συνεργασία και την ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία».

Η νέα αυτή συνεργασία ήρθε στον απόηχο μιας δυσάρεστης είδησης για την βιετναμέζικη αεροπορική, η οποία βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Συγκεκριμένα, η Vietnam Airlines κινδυνεύει να διαγραφεί από το τοπικό χρηματιστήριο, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία του Βιετνάμ, μια εταιρεία πρέπει να διαγραφεί εάν παρουσιάζει καθαρή ζημία για τρία συνεχόμενα έτη ή η σωρευτική της ζημία υπερβαίνει το μετοχικό της κεφάλαιο

Η εν λόγω αεροπορική παρουσίασε καθαρή ζημία 1439,6 εκατ. δολαρίων το 2022. Παρά την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας η Vietnam Airlines σημείωσε καθαρή ζημία 2,59 τρισ. dong για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ την ίδια περίοδο το 2021 η ζημιά ήταν κατά 55% μικρότερη.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ κατέχει το 86% της αεροπορικής εταιρείας Vietnam Airlines, η οποία εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Χο Τσι Μινχ το 2019. Η ιαπωνική ANA Holdings έχει περίπου 5,6% μερίδιο στην εταιρεία.

Ωστόσο θετικά είναι τα μηνύματα για το μέλλον της αεροπορικής, καθώς τα έσοδα από τα επιβατικά εισιτήρια έφτασαν τα 70,58 τρισ. dong, το 2022, νούμερο αυξημένο 150% συγκριτικά με το 2021.

Η άνοδος αυτή οφείλεται στο γεγονός πως το Βιετνάμ χαλάρωσε τους περιορισμούς μετακίνησης που σχετίζονται με τον COVID νωρίτερα από τις γειτονικές του χώρες. Ο εγχώριος τουριστικός όγκος ανήλθε σε περίπου 102 εκατομμύρια, υπερβαίνοντας τον αριθμό πριν από την πανδημία το 2019. Η Βιετνάμ Airlines επανεκκίνησε σταδιακά τις διεθνείς πτήσεις, οι οποίες αποτελούν το 60% των πωλήσεων και αύξησαν σημαντικά τα έσοδα.

Ωστόσο, η εταιρεία χρειάστηκε να δαπανήσει περισσότερα μετρητά για την εξυπηρέτηση των χρεών που εκφράζονται σε δολάρια λόγω του ασθενέστερου dong και των αυξανόμενων επιτοκίων. Ενώ παράλληλα έχει πληγεί σημαντικά από την άνοδο των τιμών των καυσίμων που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία επιδείνωσε τα κέρδη.

Επιπλέον, η κακή απόδοση της Pacific Airlines, μιας θυγατρικής εταιρείας χαμηλού κόστους (LCC) που υπόκειται σε αναδιάρθρωση, επηρέασε επίσης τα κέρδη του ομίλου.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024