Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμια'Πράσινο φως' στα υδροπλάνα από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Αερομεταφορές

'Πράσινο φως' στα υδροπλάνα από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Κύριο θέμα της συζήτησης του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη με την ηγεσία της Hellenic Seaplanes ήταν η ανάπτυξη και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, έτσι ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα υδροπλάνα.

Το “πράσινο φως” για την ανάπτυξη του τομέα των υδροπλάνων καθώς και για την επίσπευση της αδειοδότησης των υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα συζητήθηκε στην συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη  με την ηγεσία της Hellenic Seaplanes, ανοίγοντας το δρόμο για την άμεση υλοποίηση των επενδύσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον νέο τομέα δραστηριότητας υδροπλάνων. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ανάπτυξη και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών (υδατοδρόμια), έτσι ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα υδροπλάνα.

Ο υπουργός, επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη νέα δραστηριότητα, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που η υλοποίησή τους θα είχε στην νησιωτική Ελλάδα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, περιφερειακή ανάπτυξη, ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, θετικές επιδράσεις στον τουρισμό και τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας σε αυτή την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ελλάδα. Επιπλέον, ανέθεσε σε ειδικούς συνεργάτες από το επιτελείο του την λεπτομερή εξέταση όλων των ζητημάτων σχετικά με την δημιουργία των υδατοδρομίων στην Ελλάδα όπου θα τύχουν άμεσης ανταπόκρισης.

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε: “Η λειτουργία των υδροπλάνων, αποτελεί λύση στα προβλήματα της σύνδεσης των παράκτιων και νησιωτικών  περιοχών της χώρας μας, και θα εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα και τα νησιά μας, καθώς τα οφέλη από τη λειτουργία τους είναι πολλαπλασιαστικά” ενώ στην συνέχεια ανέφερε ότι “ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε  ως Υπουργείο και ως κυβέρνηση τέτοιες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Η χώρα δείχνει ότι ξεπερνά τη μεγάλη κρίση και σύντομα θα διαφανεί ότι το 2015 θα είναι  το έτος της αλλαγής. Έχουμε σκοπό πρωτοστατήσουμε στην διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού τοπίου στη χώρα”.

Ο πρόεδρος της Hellenic Seaplanes αφού αποτύπωσε την υφιστάμενη κατάσταση και την έως τώρα δραστηριότητα της εταιρείας οι επικεφαλείς των τμημάτων ανάπτυξης της κ. Ευάγγελος Ζαγοράκης και κ. Δημήτρης Μουρίκης παρουσίασαν το επενδυτικό της πρόγραμμα και τους στόχους της, προκειμένου τα υδροπλάνα να καθιερωθούν στη χώρα μας. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νικόλας Χαραλάμπους, ανέφερε ότι “πρόκειται για επενδύσεις που λόγω του στρατηγικού τους χαρακτήρα θα δημιουργήσουν ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για την αξιοποίηση απομονωμένων περιοχών και αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα και κίνητρα υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή των υδατοδρομίων”.

Αυτό που τονίστηκε από την μεριά της εταιρείας είναι ότι πρέπει να γίνει συντονισμός των ενεργειών των επιμέρους φορέων από το υπουργείο για να επιτευχθεί μια γρήγορη διαδικασία ανάπτυξης των υδροπλάνων σε όλη την Ελλάδα. “Η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων και ανάπτυξη συγκοινωνιών με υδροπλάνο στη Ελλάδα είναι πλέον δεδομένη και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλους τους προορισμούς σε όλη την επικράτεια”, επισήμανε o αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Μιχάλης Ασσαριώτης.

Πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποκτούν υδατοδρόμια
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του δικτύου υδατοδρομίων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την σύναψη πέντε νέων Προγραμματικών Συμβάσεων με τα αντίστοιχα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την μελέτη,  κατασκευή και  λειτουργία ισάριθμων υδατοδρομίων σε νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος υπέγραψε Προγραμματικές Συμβάσεις με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Πάτμου για το έργο “Μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Λέρο”, με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου για το έργο “Μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδρομίου στην Κάλυμνο”, με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τη “Μελέτη – κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδρομίου στην Νάξο” και τη “Μελέτη – κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδρομίου στην Αμοργό” και με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μήλου για τη “Μελέτη, κατασκευή και Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Μήλο”.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η υπογραφή και νέων Προγραμματικών Συμβάσεων με Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία για την δημιουργία υδατοδρομίων, στο πλαίσιο του μεγάλου στόχου που έχει θέσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η ίδρυση υδατοδρομίων δημιουργεί μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού που αποτελεί για τα νησιά βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη, ιδιαίτερα για τις νησιωτικές κοινωνίες. Επιπλέον, η αξιοποίηση των υδροπλάνων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια για άρση της απομόνωσης σημαντικών τμημάτων της ελληνικής επικράτειας και θα συμβάλει στο να αντιμετωπιστούν οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των μετακινήσεων, δεδομένου ότι τα υδροπλάνα δύνανται να εκτελούν πτήσεις για τη μεταφορά επιβατών και φορτίων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024