Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΔοκιμαστική πτήση της Emirates με 100% βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο
Αεροπορικές εταιρείες

Δοκιμαστική πτήση της Emirates με 100% βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο

H δοκιμαστική πτήση με 100% SAF -μια συνεργασία ορόσημο τόσο για την Emirates όσο και για την GE Aviation- αναμένεται να δείξει πώς τα εμπορικά αεροσκάφη ευρείας ατράκτου, που χρησιμοποιούν καύσιμο τζετ από εναλλακτικές πηγές, μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 χωρίς λειτουργικά προβλήματα, σε σύγκριση με καύσιμα με βάση το πετρέλαιο.

Η Emirates και η GE Aviation υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (MoU) για το σχεδιασμό προγράμματος που θα προβλέπει ότι ένα Emirates Boeing 777-300ER με κινητήρες GE90 θα πραγματοποιήσει δοκιμαστική πτήση με 100% βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα ως
το τέλος του 2022.

Ως τώρα, το βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο SAF που έχει εγκριθεί για χρήση είναι ένα μείγμα καυσίμου Jet A ή Jet A-1 με βάση το πετρέλαιο και ένα συστατικό SAF, με μέγιστο όριο ανάμειξης 50%. Μια διεθνής ομάδα εργασίας, με πρόεδρο στέλεχος της GE, προωθεί την ανάπτυξη τυποποιημένων βιομηχανικών προδιαγραφών που υποστηρίζουν τη χρήση 100% SAF, το οποίο δεν απαιτεί ανάμειξη με συμβατικά καύσιμα Jet.

H δοκιμαστική πτήση με 100% SAF – μια συνεργασία ορόσημο τόσο για την Emirates όσο και για την GE Aviation – αναμένεται να δείξει πώς τα εμπορικά αεροσκάφη ευρείας ατράκτου, που χρησιμοποιούν καύσιμο τζετ από εναλλακτικές πηγές, μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 χωρίς λειτουργικά προβλήματα, σε σύγκριση με καύσιμα με βάση το πετρέλαιο.

Η πτήση θα υποστηρίζει επίσης τις ευρύτερες προσπάθειες και των δύο εταιρειών να μειώσουν τις εκπομπές CO2, καθώς η βιομηχανία προσπαθεί να αυξήσει τη χρήση του SAF.

Η Emirates θα συνεργαστεί στενά με τις ρυθμιστικές αρχές για τις σχετικές εγκρίσεις, με τους κατασκευαστές σκελετών αεροσκαφών, APU και OEM για να διασφαλίσει ότι πληρούνται οι απαιτήσεις πριν και μετά την πτήση καθώς και με τους προμηθευτές SAF για να μεριμνήσει για την προμήθεια και την παράδοση.

Ο Adel Al Redha, διευθύνων σύμβουλος της Emirates Airline, δήλωσε: “Η Emirates έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 και έχουμε ήδη κάνει μεγάλα βήματα σε θέματα απόδοσης και εξοικονόμησης καυσίμων, καθώς και σε λειτουργικές βελτιώσεις σε διαφορετικούς τομείς της επιχείρησης. Η συμφωνία μας με την GE Aviation θα βοηθήσει να σημειωθεί πρόοδος στη συλλογική δέσμευση του κλάδου για μηδενικές εκπομπές, ενώ η συνεργασία μας για την προετοιμασία της δοκιμαστικής πτήσης θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση πιστοποίησης πτήσεων που χρησιμοποιούν 100% SAF“.

Η GE Aviation θα είναι υπεύθυνη για τις υπηρεσίες υποστήριξης και την ολοκλήρωση των απαραίτητων τεχνικών επιθεωρήσεων, που θα επιβεβαιώσουν ότι οι κινητήρες πληρούν τις προδιαγραφές απόδοσης και θα παρέχουν οποιεσδήποτε οδηγίες πριν και μετά την πτήση, όπως απαιτείται.

“Η GE Aviation έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών CO2 στις εμπορικές πτήσεις με τεχνολογίες για τον στόλο που βρίσκεται σε λειτουργία αλλά και το μέλλον των πτήσεων. Αυτή η συνεργασία με την Emirates είναι το κλειδί στις προσπάθειές μας να χρησιμοποιηθεί το 100% SAF παγκοσμίως, προσφέροντας μια σημαντική ευκαιρία για να επεκτείνουμε τον αντίκτυπο του SAF στις προσπάθειες μείωσης του άνθρακα της αεροπορίας”, είπε ο John S. Slattery, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GE Aviation.

Η Emirates υποστηρίζει εδώ και καιρό τις ιδιωτικές και κυβερνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας SAF και συμμετέχει τακτικά σε σχετικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρώτη πτήση με SAF ήταν το 2017, από το Αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο. Η Emirates έλαβε το πρώτο της A380 που χρησιμοποιεί SAF τον Δεκέμβριο του 2020 και επίσης ενίσχυσε με 32 τόνους SAF τις πτήσεις της από τη Στοκχόλμη νωρίτερα μέσα στο έτος, με την υποστήριξη του προγράμματος κινήτρων για την χρήση βιοκαυσίμων της Swedavia. Πτήσεις από το Όσλο άρχισαν επίσης να εκτελούνται με SAF στο πλαίσιο πολιτικής εντολής της νορβηγικής κυβέρνησης.

Η αεροπορική εταιρεία είναι επίσης μέλος της πρωτοβουλίας Clean Skies for Tomorrow, που ιδρύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και υποστηρίζει τη μετάβαση στο SAF ως μέρος μιας προσπάθειας για πτήσεις με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Όλοι οι κινητήρες της GE Aviation μπορούν να λειτουργούν με εγκεκριμένο SAF, το οποίο είναι κατασκευασμένο από φυτικά έλαια, φύκια, λίπη, απόβλητα, αλκοόλες, σάκχαρα, CO2 και άλλες εναλλακτικές πηγές πρώτης ύλης. Ξεκινώντας με εναλλακτικές πρώτες ύλες αντί για ορυκτά καύσιμα, οι εκπομπές CO2 μπορούν να μειωθούν κατά την παραγωγή.

Η GE Aviation συμμετέχει ενεργά στην αξιολόγηση και την πιστοποίηση του SAF από το 2007 και συνεργάζεται στενά με παραγωγούς, ρυθμιστικές αρχές και φορείς εκμετάλλευσης για να διασφαλίσει ότι το SAF μπορεί να υιοθετηθεί ευρέως για χρήση στην αεροπορία.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024