Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΕλαττωματικό εξάρτημα και λάθος χειρισμοί η αιτία της συντριβής του Airbus της Air Asia
Αεροπορικές τραγωδίες

Ελαττωματικό εξάρτημα και λάθος χειρισμοί η αιτία της συντριβής του Airbus της Air Asia

Σύμφωνα με την τελική έκθεση, ο αυτόματος πιλότος απενεργοποιήθηκε λόγω των επανειλημμένων σημάτων συναγερμού που προκλήθηκαν από μια ρωγμή σε συγκόλληση στο σύστημα πηδαλίου διεύθυνσης που βοηθά στον έλεγχο των κινήσεων του πηδαλίου.

Το αεροπορικό δυστύχημα με το Airbus A320-200 της Air Asia στην Ινδονησία που συνετρίβη στη Θάλασσα της Ιάβας τον περασμένο Δεκέμβριο  με 162 νεκρούς προκλήθηκε κυρίως εξαιτίας ενός ελαττωματικού εξαρτήματος του αεροπλάνου, ανακοίνωσαν οι ερευνητές στην τελική τους έκθεση.

Επανειλημμένα προβλήματα που οφείλονταν στο σύστημα πηδαλίου διεύθυνσης ανάγκασαν τους πιλότους να απενεργοποιήσουν τον αυτόματο πιλότο εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας για να επιδιορθώσουν την βλάβη, πριν χάσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών.

Σύμφωνα με την τελική έκθεση, ο αυτόματος πιλότος απενεργοποιήθηκε λόγω των επανειλημμένων σημάτων συναγερμού που προκλήθηκαν από μια ρωγμή σε συγκόλληση στο σύστημα πηδαλίου διεύθυνσης που βοηθά στον έλεγχο των κινήσεων του πηδαλίου.

Στο τέταρτο σήμα του συναγερμού, οι πιλότοι ενεργοποίησαν τους αυτόματους διακόπτες σε ένα μέρος του συστήματος ελέγχου σε μια προσπάθεια να το θέσουν εκ νέου σε λειτουργία. Ο ελιγμός αυτός απενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο και στη συνέχεια το αεροσκάφος άρχισε να χάνει τη σταθερότητά του, σύμφωνα με την έκθεση.

“Οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε στη συνέχεια το πλήρωμα κατέστησαν το αεροπλάνο ‘μη ελεγχόμενο’ με αποτέλεσμα μια ‘παρατεταμένη εγκατάλειψη’ του αεροσκάφους, μη επιτρέποντας πλέον στο πλήρωμα να το σηκώσει”, αναφέρεται στην έκθεση.

Το Airbus A320-200 είχε απογειωθεί από την πόλη Surabaya της Ινδονησίας με προορισμό τη Σιγκαπούρη.

Στη φωτογραφία, ο επκεφαλής μεταφορών της Ινδονησίας Soejanto Tjahjono, εξηγεί τους λόγους της συντριβής του Airbus της Air Asia.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024